İKÇÜ’de İŞKUR Gençlik Programı Eğitimleri Devam Ediyor
İKÇÜ’de İşkur Gençlik Programı Kapsamında İKÇÜ’lü öğrencilere “Stres Yönetimi Eğitimi” verildi
Haber- Osman Berat Doğan, Kubilay Erdil, Berfin Topçu Fotoğraf-Hülya Bülbül, Kubilay Erdilİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), İŞKUR Gençlik Programı çerçevesinde öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamaya devam ediyor. Bu doğrultuda, Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen seminerde, İKÇÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (KAGEM) Öğr. Gör. Dr. Ahmet Uran, öğrencilere “Stres Yönetimi” ile ilgili bilgi verdi.
“Stres nedir?” sorusuyla sözlerine başlayan Öğr. Gör. Dr. Uran, stresin, hem psikolojik hem de fiziksel olarak vücudun verdiği doğal bir tepki olduğunu belirtti. İyi stres ile kötü stres arasındaki farkı açıklayan Öğr. Gör. Dr. Uran, iyi stresin kişiyi motive eden, hedeflere ulaşmak için gerekli enerjiyi sağlayan bir tür stres olduğunu ifade etti. Kötü stresin ise uzun süreli ve sürekli olduğunda kişi üzerinde olumsuz etkiler yaratarak sağlık problemlerine yol açabileceğini vurguladı.
Öğr. Gör. Dr. Uran, stresin yol açtığı olumsuzlukları da katılımcılara aktardı. “Stres, bedensel ve ruhsal sağlık üzerinde ciddi etkiler bırakabilir. Yüksek stres; depresyon, kaygı bozuklukları, kalp rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemi problemleri gibi pek çok sağlık sorununa neden olabilir” diyen Öğr. Gör. Dr. Uran, ayrıca stresi tetikleyen faktörleri de sıralayarak, kişisel yaşantımızda ve iş hayatında karşılaştığımız stres unsurlarına dikkat çekti.
Seminerde, stresle başa çıkma yollarına dair pratik bilgiler de paylaşıldı. Öğr. Gör. Dr. Uran, “Stresle başa çıkmak için zihinsel farkındalık, rahatlama teknikleri ve zaman yönetimi gibi stratejiler kullanabilirsiniz” diyerek katılımcılara stres yönetimini daha etkin bir şekilde uygulamalarını önerdi.
Öğrenciler ve iş hayatındaki bireyler için stres faktörlerinin farklı olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Uran, öğrencilere yönelik örnekler vererek sınav kaygısı, sosyal ilişkiler ve akademik baskı gibi stres faktörlerini ele aldı. İş hayatında ise iş yükü, hedefler ve zaman baskısının stres oluşturabileceğine değindi.
Stresle başa çıkma tekniklerinin hayat kalitesini artıracağını belirten Öğr. Gör. Dr. Uran, katılımcılara daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam için bu teknikleri uygulamalarını tavsiye etti. Etkinlik, öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.