En GüncelİKÇUSpor

İKÇÜ, Türkiye Karting Şampiyonunu Ağırladı

Muhabir: Caner Kocabıyık

Fotoğraf: Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Türkiye Kadınlar Karting Şampiyonu Sudenur Yurdagül’ün katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda İKÇÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Spor Birimi ile IKC Racing Topluluğu tarafından düzenlenen; moderatörlüğünü Medya ve İletişim Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Eralp Issı’nın yaptığı ve iki kez Kadınlar Türkiye Karting Şampiyonu olan Sudenur Yurdagül’ün konuşmacı olduğu söyleşiye çok sayıda öğrenci katıldı. Motor sporlarına 2020 yılının son aylarında başlayan 2003 doğumlu Sudenur Yurdagül, 2021 Şubat ayında yarışmaya karar verdiğini belirtti. İlk yarışına üç hafta kala antrenman esnasında kaburgasını kırdığını anlatan Yurdagül, iki hafta boyunca hızlandırılmış bir tedavi süreciyle kendisini ilk yarışta ayakta tutacak kadar iyi olmayı başardığını kaydetti. 10 ayak 30 yarış kırık kaburgayla yarıştığını ve asla pes etmediğini vurgulayan Yurdagül, bütün talihsizliklere rağmen 2021 yılında Türkiye Kadınlar Karting Şampiyonu olduğunu dile getirdi.

Karting’e geç yaşlarda başladığını belirten Sudenur Yurdagül, bu durumun olumlu ve olumsuz yönlerinden bahsetti. Yurdagül: “Rakiplerim beş-altı yaşından beri bu sporu yaparken ben on altı-on yedi yaşlarımda başladım. Bu durum, benim için elbette bir problemdi, ancak çok hızlı bir şekilde onları yakaladım. Yurt dışında istediğim serilerde yarışamıyorum. Eğer bu spora 4-5 yaşlarında başlasaydım yurt dışında yarışıyor olabilirdim ama bu durum benim için bir dezavantaj değil. Sonuçta her şeyi yaşayarak gördüm, bu kısa sürede tecrübe edindim.” ifadelerini kullandı. Motor sporlarında erkek hâkimiyetinin yakın zamanda son bulacağının altını çizen Sudenur Yurdagül: “Bence yavaş yavaş bu durum değişecek. Erkek egemenliği azalacak, kadınlar işin içerisinde daha fazla yer alacak. Bu spora başladığım seneye kadar Karting’de çok fazla kadın yarışmıyordu. Benimle birlikte birçok kadın pilot yarışmaya başladı. Kadınlara ‘sen nasıl yapacaksın ki?’ diye soran gözlerle bakıyorlar. Ancak beş altı yarış sonra bizi de rakip olarak görmeye başladılar. Artık yarışlarda daha fazla kadın pilot yer alacak. Zaten FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) bununla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlar, motor sporlarında bazen daha başarılı olabiliyorlar, çünkü ayrıntılara daha çok dikkat ediyorlar” şeklinde konuştu.