AkademiEn GüncelİKÇUSosyal

İKÇÜ’de Deprem Sonrası Sosyal Projeler Görüşüldü

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Değerlendirme Kurulu, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve bölge illerini etkileyen depremler sonrasında bölge ve depremzedeler için üniversitenin katkılarını ve olası çalışmalarını değerlendirmek üzere toplandı

Nizami-i Gencevi Konferans Salonu’nda düzenlenen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut koordinatörlüğündeki toplantıya, sosyal sorumluluk projeleri birim temsilcilerinin yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, SSP Değerlendirme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal, kurul üyeleri ile çok sayıda akademik personel katıldı. Ana gündemi deprem felaketi olan toplantıda, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) bünyesinde yapılan ve yapılması planlanan sosyal sorumluluk çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. 

Koordinasyon Sayesinde Yardım Kapsamımız Genişleyecek

Toplantının açılış konuşmasına, kendisinin de 1999 Marmara depremini yaşayan ve evini kaybeden bir depremzede olduğunu aktararak başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, özellikle depremi yaşayanlar için deprem sonrasının da kritik bir süreç olduğuna dikkat çekti. Depremlerin hala devam ettiği bölgede ortaya çıkan acı bilançonun üstesinden gelmek adına devlet ile milletin kenetlenmesinin oldukça önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Akbulut, “Neredeyse İngiltere’nin yüzölçümü kadar bir alanın depremden etkilendiğini görüyoruz. Kayıplarımız maalesef devam ediyor. İKÇÜ olarak deprem bölgesine yönelik yardım faaliyetlerini kurumsal bazda sürdürüyoruz. Tüm birimlerimizle birlikte, Proje Genel Koordinatörlüğü’nün çatısı altında eş güdümlü olarak yardımları koordine ettiğimizde, kapsama alanımızın genişleyeceğini düşünüyoruz” dedi.

‘Birlikten Kuvvet Doğar’ Anlayışı ile Hareket Ediyoruz

Bölgedeki 1500’e yakın İKÇÜ öğrencisinin depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilendiğini kaydeden Prof. Dr. Akbulut, yeni akademik dönemde depremzede öğrencilere ve ailelerine yönelik psiko-sosyal destek amaçlı projeler yapılmasının ana gündemleri olduğunu vurguladı. “Depremlerden dolayı hepimiz büyük üzüntü içindeyiz. İlk anda yaşadığımız şokun ve üzüntünün ardından bireysel düzeyde ‘Ne yapabiliriz? Nasıl destek olabiliriz?’ diye sorduğumuzda karşımıza birçok seçenek çıkıyor. Bu seçeneklerin en önemlileri psikolojik ilk yardım ve sonrasında psiko-sosyal destek çalışmalarıdır. Sosyal Sorumluluk Projeleri (SSP) Değerlendirme Kurulu toplantısını da bu amaçla, her birimden gelecek önerileri ve bu kapsamdaki faaliyetleri değerlendirip bir an önce koordine etmek için düzenledik. Hepimiz birçok destek çalışmasına bireysel olarak katılıyoruz. Bu toplantı ile hedeflenen ise, birlikten kuvvet doğar anlayışı içerisinde tüm akademik birimlerimizden gelecek önerilerle, kurumsal düzeyde ortaya çıkacak olan eğitim, proje ve faaliyetlerle çalışmalarımızın sınırlarını genişletmektir. Bilgi, deneyim ve kaynaklarını paylaşmak isteyen personelimiz bizimle iletişime geçip bu bilgi ağını geliştirmeye destek olabilirler. Her bir katkı bizler için çok kıymetlidir” diye konuştu. 

Depremzede Öğrencilerimize Yönelik Destekleyici Programlar Planlıyoruz

Depremin sebep olduğu psiko-sosyal etkileri azaltmak adına sosyal hizmetler alanlarının oldukça önem taşıdığını belirten SSP Değerlendirme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal ise, depremzede öğrencilerin okullarına dönüşlerinden sonra yapılması gereken desteklere dikkat çekti. Afetlere, bütüncül müdahale anlayışı içerisinde ve çeşitli planlamalar dahilinde etkin ve koordineli bir şekilde yaklaşmanın gerekliliğinden bahseden Doç. Dr. Tekindal, “Öğrencilerimizin yaşadığı bu acı deneyimin, hayatlarının kalan kısmına yansıyacak olan izlerini gidermek için, onları gerekli durumlarda uzmanlara da yönlendirecek olan destekleyici programlar planlamaktayız. ‘Psikolojik İlk Yardım’ eğitimleri bu programların başında yer alıyor. Acil yardım eğitimlerimizi sistematik olarak bir sürece yaymayı düşünüyoruz. Üniversite olarak, her birimize rehberlik edebilecek afet korunma planlamaları, kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve eşgüdümlü projeler ile toplumu bilgilendirme çalışmalarına da katkı sağlayabiliriz. Afetlere karşı gerekli hazırlıkları yapmış olan toplumlarda afet sonrası yaraları sarmak çok daha kolay olacaktır” dedi.

Fakültelerden gelen temsilcilerin görüş ve önerilerinin de değerlendirildiği toplantıda, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin deprem sonrası faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verildi. Bugüne kadar İKÇÜ Psikolojik Destek Masası’na başvuran 41 öğrenciye destek olunduğu bilgisinin paylaşıldığı toplantıda, afet sonrası süreçte, psikolojik ilk yardım uygulamaları ile travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve depresyonun etkilerinin azaltılabileceği aktarıldı.