AkademiEğitimEn GüncelİKÇUKongrePolitika

2. Kosova-Türkiye Adli Bilimler Kongresi Başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin paydaşı, Rektör Köse’nin Onursal Başkanı olduğu 2. Kosova-Türkiye Adli Bilimler Kongresi’nin açılışı yapıldı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), Foça Kaymakamlığı, Kosova University of Business and Technology (UBT College) ve Adli Bilimciler Derneği tarafından Foça Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen 2. Kosova-Türkiye Adli Bilimler Kongresi’nin açılışı yapıldı. Mark Warner Phokaia Otel’de gerçekleşen ve İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin Onursal Başkanı olduğu 2.Kosova-Türkiye Adli Bilimler Kongresi’ne İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza San, Kosova University Of Business and Technology Rektörü Prof. Dr. Edmond Hayrizi, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Kosova Adalet eski Bakanı Altan Suroy, Foça Cumhuriyet Savcısı Ali Çelikel, Foça Cumhuriyet Savcısı Mücahit Çınar, Genel Müdür Bilge Duru, Ayvalık İlçe Sağlık Müdürü Ethem Ganigil, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Devletin Varlık Şartı Adalettir

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger konukları Türkçe ve Arnavutça selamladıktan sonra adaletin önemine vurgu yaptı. Devletin varlık şartının adalet olduğunun altını çizen Yavuz Selim Köşger: “Devleti oluşturan temel erkler Yasama, Yürütme, Yargıdır. Biz bu erklerden yürütmeyi temsil ediyoruz.  Yargı bizim alanımızın dışında. Ancak şunu biliyoruz ki, bizim inancımızın dinamiklerinden olan ve gündelik hayatımızda da yer tutan adalet çok önemlidir. Hazreti Ömer’e atfedilen bir söz vardır mesela. Aynı zamanda Mustafa Kemal Atatürk’ün de sahiplendiği bu söz, “Adalet Mülkün Temelidir” şeklindedir. Biz buna inanıyoruz. Adalet olmadan devlet olmaz. Adalet olmadan devletin devamlılığı olmaz. Adalet olmadan toplumların barış içinde birlikte yaşaması ve sosyal hayatlarını idame ettirmeleri mümkün olmaz. Adaletin tecellisi de artık günümüzde çok sayıda birimin bir arada, işbirliği içinde, eşgüdüm içinde, uyum içinde, disiplinler arası bir şekilde çalışması ile mümkündür” ifadelerini kullandı. Yavuz Selim Köşger, Kosovalılarla ve Balkanlardaki diğer milletlerle gönül bağımız olduğunu, bu bağı 600 yıl birlikte yaşamamızı sağlayan Osmanlı Barışı’na borçlu olduğumuzu belirterek, bu tarz bir barışın tüm dünya milletlerini kapsayacak şekilde oluşturulmasının özlemi içinde olduklarını söyledi.

Ahlak Vurgusu

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise iki ülke arasındaki dostane ilişkileri arttırmak ve adli ve idari soruşturmalar sonucunda elde edilen delillerin incelenmesi, değerlendirilmesi ve kanıtlanmasını içeren adli bilimler alanını yeni teknolojiler ve gelişmeler ışığında okumak amacıyla düzenlenen 2. Kosova-Türkiye Adli Bilimler Kongresi’ne katkıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Tüm mesleki gelişmelerin sürekli takibinde kullanılan teknolojinin adaletin temini için de kullanılmasının önemine değinen Prof. Dr. Saffet Köse, bu noktada ahlakın oldukça gerekli bir ölçüt olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Saffet Köse: “Günümüzde gelişen teknoloji kullanımı etik sorunları ve zorlukları da beraberinde getirmektedir. Bu çerçevede teknoloji kullanımında etik ve hukuki konulara da özel olarak odaklanmaya ihtiyaç olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum” diye konuştu.

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz’ün iki gün sürecek olan uluslararası kongreye Foça’nın ev sahipliği yapmasından duydukları mutluluk ve memnuniyeti ifade eden konuşmalarının ardından Kosova University Of Business and Technology Rektörü Prof. Dr. Edmond Hayrizi, iki ülkenin katılımcılarının adli bilimler alanında paylaşacağı deneyim ve bilgilerin çok önemli olduğunun altını çizdi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı ise adli bilimlerin, tüm bilim ve sanat alanlarından yararlanarak adalete hizmet veren bir alanı kapsadığını vurgulayan bir konuşma yaptı. Açılış programı, konuşmaların ve katkı sunanlara plaket verilmesinin ardından sona erdi.