İKÇÜ Tıp Fakültesinden Araştırma ve Yayın Etiği Paneli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi tarafından “Araştırma ve Yayın Etiği” konulu çevrimiçi panel düzenlendi
İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Kaan Sözmen’in konuşmacı olduğu çevrimiçi panelde bilimsel araştırma kavramı, bilimsel araştırmanın aşamaları ve etik ile olan ilişkileri ele alındı. Panelin ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Tekindal yapmış olduğu sunumda, araştırma konusu belirlerken dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu. Bilimsel araştırmada, sorunun önemi ve aciliyeti, hedef kitleyi ne derece etkilediği ve bilime olan katkısı gibi parametrelerin önemine değinen Doç. Dr. Tekindal, doğru metodolojinin kullanılmasının en önemli etik ilkelerden biri olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Tekindal uydurma, çarpıtma, aşırma, duplikasyon ve dilimlemenin en yaygın karşılaşılan etik dışı tutum ve davranışlar olduğunu belirtti. İntihal kavramı üzerine de eğilen Doç. Dr. Tekindal, başkalarının yazılarından bölümler, dizeler alıp kendisininmiş gibi gösterme veya başkalarının konularını benimseyip değişik biçimde anlatma, aşırma olarak tanımlanan intihalin bu yönüyle birbirinin içinden çıkan matruşka bebeklerine benzetildiğini söyledi. İntihalin sonuçları ve yaptırımlarını da anlatan Doç. Dr. Tekindal, medyada yer alan intihal haberlerinin ayrıntılı bir sunumunu gerçekleştirerek konuşmasını noktaladı.
Doç. Dr. Melih Kaan Sözmen ise, bilimsel araştırmalarda öğrencilikten akademik hayata uzanan süreçte asistanların ve akademisyenlerin zaman zaman bilinçli veya bilgi eksikliğinden kaynaklı olarak etik sorunlarla karşılaşabildiklerini söyleyerek sözlerine başladı. Sık görülen etik dışı davranış biçimlerinden bahseden Doç. Dr. Sözmen, çarpıtma, aşırma, dilimleme, destek belirtmeme, yazar adlarında değişiklik yapma, kaynak gösterilmeden veya gösterilerek yapılan intihaller gibi etik dışı tutum ve davranışlar hakkında detaylı bilgiler verdi.