Rektör Köse TVNET Ekranlarında İKÇÜ’yü Anlattı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse TVNET ekranlarında 06 Nisan 2023 Perşembe günü canlı yayınlanan “Kampüs Yolunda” programının konuğu oldu
Program sunucusu Esra Esen Atayeter’in sorularını yanıtlayan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ’nün kuruluşu, gelişimi ve yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler vererek üniversitenin tanıtımını gerçekleştirdi. “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ne böyle bir programda yer verdiğiniz için şahsım ve üniversitemiz adına teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Rektör Köse, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.
Türkiye’nin En Modern Diş Hekimliği Fakültesi’ni Yapıyoruz
İKÇÜ hakkında bilgi veren Rektör Köse, bir Osmanlı âlimi olan Kâtip Çelebi’nin ismini taşıyan ve 2010 yılında kurulan üniversitenin, 14 fakülte, 2 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 3 enstitü, 27 uygulama ve araştırma merkezi, 21 koordinatörlük, 19600 öğrenci, 1130 akademik personel ve 588 idari personel ile dengeli bir dağılımla büyük ölçüde Çiğli Ana Yerleşke’de konuşlandığını söyledi. Çiğli’de farklı bir yerde olan Diş Hekimliği Fakültesi’nin Ana Yerleşke’ye alınmasıyla ilgili de bilgi veren Rektör Köse, “Belki de Türkiye’nin en modern Diş Hekimliği Fakültesi ve Hastanesini kampüsümüzün içerisine alma çalışmasını bitirmek üzereyiz. 29500 metrekarelik bir alanda 300 ünitenin yer alacağı modern bir Diş Hekimliği Fakültesi olacak. Binanın yapımında modüler bir sistem uyguluyoruz. İleride ihtiyaç olduğunda, dokuyu bozmadan ilaveler yapılacak şekilde tasarlandı ve inşaatı bitmek üzere. Bu yıl içerisinde Diş Hekimliği Fakültesi’ni de taşıdığımızda üniversitemizi bir kampüs içerisinde toplamış olacağız” ifadelerini kullandı.
Geliştirdiğimiz ÜBYS’yi 23 Üniversiteye Verdik
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra uzaktan eğitime geçilmesi ve İKÇÜ’nün uzaktan eğitim tecrübesi ile ilgili konuşan Rektör Köse: “Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerle gerçekten asrın felaketini yaşadık. Depremi yaşayan şehirlerimiz yerle bir oldu. Böyle bir ortamda, öncelikle o bölgelerde yaşayan öğrencilerimiz sosyal medya yoluyla ve mail üzerinden bize başvurdular. Aileleri o haldeyken sağlıklı bir zihinle dersleri takip edemeyeceklerini beyan eden ve eğitimin uzaktan olması noktasında bir talepleri oldu. Üniversite yurtlarının da depremzede vatandaşlarımızın kullanımına açılması gerekliliği doğdu. Pandemi sürecinde biz online eğitimle ilgili zaten iyi bir tecrübe edinmiştik aslında. Online eğitimin, yüz yüze eğitim gibi belki sinerji oluşturacak birtakım yönleri olmayabilir ama bu tür olağanüstü durumlarda iyi bir imkan sunuyor” şeklinde konuştu. İKÇÜ’nün geliştirdiği ve 35 modülü olan Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi (ÜBYS) hakkında konuşan Rektör Köse, “Geliştirdiğimiz sistemi 23 üniversiteye vermiş bulunuyoruz ve şu an itibariyle 1 milyondan fazla kullanıcımız var. Pandemi döneminde online eğitime başladık ve bu sistemimizi sorunsuz bir şekilde kullandık” dedi.
Üniversitedeki Bilgi ile Sahadaki Tecrübeyi Birleştirmeliyiz
Üniversitelerin misyonu ve üniversite sanayi işbirliğine dair görüşlerini paylaşan Rektör Köse, üniversitelerde üretilen bilginin yalnızca akademik unvan almak için kullanılmasının doğru olmadığını; bilginin, kampüsün duvarları arasına hapsedilmesinden ziyade açığa çıkıp topluma ve diğer alanlara yayılmasının gerekliliğinin altını çizdi. Rektör Köse, “İKÇÜ, iki sanayi bölgesinin ortasında yer alıyor ve İKÇÜ Mühendislik Fakültesi ile sanayi arasında özel bir ilişki var. Sanayi kuruluşlarıyla, üreticilerle sürekli temas halindeyiz. Üniversitede üretilen bir bilgi varsa, sahada da bir tecrübe var. Eğer sahadaki tecrübe ile üniversitedeki bilgiyi birleştirebilirsek çok iyi bir sinerji oluşturabiliriz ki bunu da yapıyoruz” diye konuştu. İKÇÜ öğrencilerinin başarılarından da söz eden Rektör Köse, başarının öğrencilere gerekli ortamı ve donanımı kazandırdıktan sonra geldiğini vurguladı. Rektör Köse, “İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz güncel de bir konu olan DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması’nda birinci oldular ve Amerika’da benzer bir yarışmaya davet edildiler. Bu ayın sonunda Amerika’daki yarışmada da iyi bir derece bekliyoruz kendilerinden. Uluslararası Çelik Köprü Yarışması’na katılan öğrencilerimiz ise ikinci oldular. Eczacılık Fakültesi’nden bir öğrencimiz, Hasta Bilgilendirme Yarışması’nda birinciliği kazandı. Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerimiz her sene mutlaka en az bir ödül alıyorlar. Bunun gibi çok sayıda başarılarımız var. “ ifadelerini kullandı. Rektör Köse başarının, öğrencileri sadece teorik bilgi ile doldurmakla değil, pratiğini de göstermekle, onları bu noktada teşvik etmekle kendiliğinden geldiğini ve bu başarıların ayrı birer motivasyon kaynağı olduğunu söyledi.