AkademiEğitimEn GüncelİKÇUTeknoloji

İKÇÜ META Racing Takımı Türkiye’yi Temsil Etmeye Hazırlanıyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin ilk Racing takımı, İtalya’da yapılacak olan ve dünyanın en prestijli üniversitelerinin katılacağı Uluslararası Formula Students 2024’te Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyor

Geçtiğimiz yıl İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin kurduğu İKÇÜ META Racing, İtalya Balocco’daki Riccardo Paletti di Varano ‘de Melegari (PR) pistinde yapılacak yarışma öncesi, Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Şirketler Grubu’nun kendilerine 700 Bin TL’lik hibe desteği sağlayarak ana sponsorları olmasıyla güç kazandı. Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Ocakcı, şampiyonaya İKÇÜ-META 01 adını verdikleri araç ile katılacak olan ekibi ziyaret ederek araçta kullanılacak olan 115 beygir gücündeki motoru gençlere teslim etti.

İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un da katıldığı buluşmada Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Şirketler Grubu Genel Müdürü Hakan Koçer ve Pazarlama-Satın Alma Müdürü Çağatay Durak yer aldı.  Formula Student ATA (İtaly) için Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Uyulan, Dr. Öğr. Üyesi Şahin Güngör ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Esen’in danışmanlığında çalışan İKÇÜ ekibi tüm aşamaları geçerek Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istediklerini vurguladı. 

Gençlerimizin Girişimlerini Her Zaman Destekledik

İKÇÜ Yönetimi olarak gençlerden gelen tüm fikir ve projelerin önünü açtıklarını vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Şirketler Grubu’ndan gelen desteğin oldukça önemli olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Akbulut: “Rektörümüz başta olmak üzere üniversite yönetimi olarak gençlerimizin her zaman yanında olduk. Teknoloji takımlarımızı desteklemek için özel bir proje tipi geliştirdik. Onlardan gelen projelerin önünü açarak destek vermeye gayret ediyoruz. Öğrencilerimiz de bu gayretlerimizi karşılıksız bırakmıyor. İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizden oluşan bir ekibimiz ABD San Francisco’daki Deprem Dayanıklı Tasarım Yarışması’nda Türkiye’yi temsil ediyor. İki takımımız ise TEKNOFEST finallerinde yarışmaya hak kazandı. İKÇÜ META Racing takımımızın da İtalya pistlerinde bizleri en iyi şekilde temsil edeceğinden şüphem yok. Meta Yıldız Şirketler Grubu’na da teşekkürlerimizi iletiyoruz. Kendileriyle başka projelerde ve TEKNOPARK girişimimizde de bir araya gelmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Neden Şampiyon Olmayalım?

İKÇÜ META Racing ekibinin azminden ve inancından oldukça etkilendiklerini ifade eden Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Ocakcı da şirket olarak gençlere olan güvenlerinin tam olduğunu kaydetti. Başkan Ocakcı: “Bizim bu ülkenin gençlerine güvenimiz tam. Ülkemizi ileri taşıyacak her türlü teknolojik girişime açık bir politikamız var. İKÇÜ’den gençlerimiz bize projeleriyle ilk geldiklerinde heyecanla karşıladık. Onların güvenini ve azmini projenin sunumunda hissettim. Çünkü her şeyin başı inanç ve güven. Daha yolun çok başındayız ama motorun teslimiyle önemli bir aşamayı da kat etmiş olduk. Sonuç ne olursa olsun, bu yolculuk bizim keyif aldığımız bir serüven olacak. Neden şampiyon olmayalım? Dünyadaki diğer takımlardan daha çok emek verirsek şampiyonluk zaten bize gelecektir. Bu tarz çalışmalarda sıkıntılı taraf hep maddi olanaklardır.  Bizler, en başından beri İKÇÜ’lü gençlerimizin tüm ihtiyaçlarında yanlarında duracağımıza dair söz verdik. Şimdi top gençlerimizde. Onlara inanıyor ve güveniyoruz. Önce emniyet, sonra hareket diyor, kazasız ve emniyetli bir yarış diliyoruz” diye konuştu. 

Sponsorluk Desteğiyle Elimiz Güçlendi

Ekibin danışmanı ve İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Aydın, İKÇÜ META Racing takımı üyelerinin piste çıkarmayı planladıkları aracın tasarım aşamasının tamamlandığını aktardı. Otomotiv sektörünün dev kuruluşlarının desteklediği dünyanın en güçlü üniversite takımlarının boy gösterdiği şampiyonaya, Meta Yıldız Şirketler Grubu’ndan gelen ana sponsorluk desteğiyle hazırlanmalarının ellerini güçlendirdiğini belirten Doç. Dr. Aydın: “Oxford, MIT, Stanford gibi dünya çapında güçlü üniversitelerden gelen mühendislik projelerinin yarıştığı çok önemli bir yarışma bu. Motorun teslimiyle birlikte temin edilen malzemelerin tasarıma uygun bir şekilde montajlanması aşamasına geçildi. Prototip üretildi. Meta Yıldız Şirketler Grubu’ndan da sürecin en başından bu yana hep samimi bir dönüş aldık. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG ile birlikte başlayan yeni süreçte ülkemize nitelikli genç mühendis kadroları kazandırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü onların başarısı bizim başarımız demek. Gençlerimizin büyük bir azimle başladıkları yarışma sürecinde yanlarında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Hem İKÇÜ’yü Hem de Türkiye’yi Temsil Edeceğiz

İKÇÜ Meta Racing ekibinin kurucu kaptanı Oğul Ertuğrul ise sağladıkları destekler için Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Ocakcı’ya teşekkür ederek, yarışmaya içten yanmalı kategoride katılacak olan araçları ile hem İKÇÜ’yü hem de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek istediklerini söyledi. İKÇÜ’de Formula kültürünü oluşturmak adına bir ilki hayata geçirdiklerinin farkında olduklarını belirten Ertuğrul: “Sponsor firmamızın bizi İtalya’ya taşıyacak tüm imkânları sunması elimizi güçlendiriyor. Aracımızın 2023 Eylül ayı gibi İKÇÜ yollarında gezecek hale gelmesini planlıyoruz. Yarışmanın teknik etabını rahatlıkla geçerek Pit alanında yerimizi alacağımızı düşünüyorum. Takım arkadaşlarımızla birlikte sürücü dâhil 350 kg’lık bir tasarımı piste taşımak için güç birliği yapıyoruz. İKÇÜ’nün ilk yarış arabasını okulumuza teslim ederek mezun olmak istiyoruz. Öğrenci iken yaptığımız bu çalışmaların hem üniversitemizin hem de ülkemizin ismini duyuracağının bilincindeyiz. TOGG’u da yakından takip ediyoruz. Biz genç mühendisler, bu başarılara başarı katmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Teşekkür konuşmalarının ardından Meta Yıldız Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Ocakcı, İKÇÜ-META 01’in motor anahtarını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Akbulut’a teslim etti. Gençlerle pasta kesen Prof. Dr. Akbulut ile Başkan Ocakcı tüm ekip üyelerine başarılar diledi.