AkademiEğitimEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Uluslararası İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin Onursal Başkanı olduğu “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu” İKÇÜ’nün ev sahipliğinde başladı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi ile İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği tarafından, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin Onursal Başkanlığında düzenlenen “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu” İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda başladı. Sempozyumun açılış törenine İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği (ILARUD) Başkanı ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Gülberk Uçar, dekanlar, akademisyenler, kamu kuruluşları ve sektör temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Sektörün Birlikte Çalışmaya ve Disiplinlerarası Yaklaşımlara İhtiyacı Var

İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu’na katılan bilim insanlarını İKÇÜ’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı. “Akademinin tüm alanlarında birlikte iş yapabilme kültürünün içselleştirilmesi gerekiyor. Ben bu sempozyumun birlikte çalışabilme ve başarabilme kültürümüze katkı sağlamasını ümit ediyor, emeği geçen ve katkı sağlayan herkese en kalbi teşekkürlerimi sunuyorum” diyen Prof. Dr. Saffet Köse, ilaç sektörünün stratejik bir konumda olduğunu ve bu sektörde atılacak adımların ülkeler ve insanlık için hayati önem taşıdığını belirtti. Yoğun teknoloji ve bilgi paylaşımı gerektiren ilaç sektörünün birlikte çalışmaya ve disiplinlerarası yaklaşımlara ihtiyacı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saffet Köse,  bitkisel, hayvansal ya da suni olarak üretilen ilaç maddelerinin ülke sanayiinde önemli bir payı olduğunu ve akademinin özellikle bu alana odaklanması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Saffet Köse: “Her alanda önemli atılımlar yapan Türkiye’nin ilaç sanayiinde de oyun kurucu olmaya doğru hızla ilerlediğini hep birlikte müşahede ediyoruz.  2015 yılında 18,08 milyar TL olan Türkiye ilaç pazarı 2021 yılında 64,85 milyar TL’lik satış değerine ulaşmış; 2021 yılında bunların %88’i yerli ilaç olmuştur. 2019 ve 2021 yıllarında pandeminin etkisine rağmen ilaç ithalat oranları düşmeye devam etmiştir. Bu düşüşte Yerli aşının kullanılmasının ve ilaç sanayiinde Ar-Ge’ye sağlanan desteğin önemli olduğunun da altını çizmek isterim” şeklinde konuştu.

Sempozyuma 700’den Fazla Kişi İlgi Gösterdi

9 farklı ülkeden 48 davetli konuşmacı ile 8 panelistin yer aldığı; 117 sözlü sunum ile 130 poster sunumuna sahne olacak olan sempozyumun açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara da acil şifa dileyerek sözlerine başladı. 38 Eczacılık Fakültesi’nin desteklediği “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu”nun, ilaç araştırma ve geliştirme konularında faaliyet gösteren eczacılık fakülteleri başta olmak üzere farklı disiplinlerdeki araştırmacıları, ilaç endüstrisi ve kamu sektöründe çalışanları bir araya getirmeyi hedeflediğini bildiren Prof. Dr. Aytemir, programa lisans ve lisansüstü öğrencileri de dahil 700’den fazla kişinin ilgi gösterdiğini belirtti. İKÇÜ Eczacılık Fakültesi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aytemir, 2010 yılında kurulan fakültenin Ege Bölgesi ve İzmir’in ikinci Eczacılık Fakültesi olduğunu, 2018 yılında lisans eğitimine başladığını ve bu yıl ilk mezunlarını vereceğini söyledi. “Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemi sürecinde, yüz yüze eğitime ara verilmişti. Yeni bir fakülte olmamıza rağmen, üniversitemizin sahip olduğu uzaktan eğitim altyapısı ile teorik lisans derslerimizi çevrimiçi olarak, laboratuvar derslerimizi ise yüz yüze gerçekleştirerek, bunu başaran tek devlet üniversitesi olmanın gururunu yaşadık” diyen Prof. Dr. Aytemir, programın düzenlenmesindeki desteklerinden dolayı İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Sempozyum Alandaki Profesyonelleri Bir Araya Getiriyor

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği (ILARUD) Başkanı ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Gülberk Uçar, kısaca ILARUD olarak adlandırılan İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği’nin, tıp ve eczacılık alanlarındaki araştırmacılar arasındaki etkileşimleri geliştirmek ve bu alanda çalışan akademisyenler, profesyoneller ve kurumlar için bir ağ platformu oluşturmak amacıyla 2008 yılında kurulduğunu belirtti. Türkiye’deki eczacılık fakülteleri ile koordineli olarak iki yılda bir düzenlenen ilaç araştırma ve geliştirme sempozyumlarının ilkinin Gazi Üniversitesi işbirliği ile 2013 yılında Antalya’da gerçekleştirildiğini bildiren Prof. Dr. Uçar, DRD 2023’ün kırka yakın eczacılık fakültesinin katkısıyla ve 700’üm üzerinde katılımcıyla İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu”, İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan’ın Sempozyum Onursal Başkanı İKÇÜ Rektörü Prof.. Dr. Saffet Köse’ye plaket takdiminin ardından, Rektör Köse’nin İKÇÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir’e ve Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı, İlaç Araştırmacıları ve Uygulayıcıları Derneği (ILARUD) Başkanı ve Sempozyum Eş Başkanı Prof. Dr. Gülberk Uçar’a plaket ve teşekkür belgesi vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile devam etti.

Açılış seremonisi, Veni Vita Health Genel Müdürü Dr. Beril Koparal Ergün’ün “Kozmetiğin İyi Hissetmekle İlgisi Olmalı” ve Ecz. Mehmet Müderrisoğlu’nun “Eczacılığın Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı konuşmaları ile sona eren “Uluslararası Multidisipliner İlaç Araştırma ve Geliştirme Sempozyumu, İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşecek olan “Nörodejeneratif Hastalıklar: Tedavide Yeni Gelişmeler” başlıklı Tıp oturumu ve Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşecek olan “Öğrenciler İçin Erken Kariyer Yönetimi ve Gelişim Planlaması” başlıklı öğrenci oturumu ile devam etti.