İKÇÜ’nün Herkes İçin Psikoloji Seminerleri Dizisi Tamamlandı
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle düzenlenen psikoloji seminerleri 9’uncu oturumun gerçekleştirilmesiyle sona erdi
18 Ocak 2023 tarihinde İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Ayşe Ayvazoğlu’nun “Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Psikolojik ve Sosyo-Kültürel Uyumları” başlıklı sunumu ile başlayan “Cumhuriyetin 100. Yılında Herkes İçin Psikoloji Seminerleri” dizisi toplamda dokuz oturum sürdü.
Arş. Gör. Ayvazoğlu’nun ‘International Journal of Intercultural Relations’da 2020 yılında yayımlanan “Psychological and socio-cultural adaptation of Syrian refugees in Turkey” adlı çalışmasındaki verilere dayanarak hazırladığı ilk oturumda, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin psikolojik ve sosyo-kültürel uyumlarının düşük-orta seviyede olmasının nedenleri ve mültecilerin uyum süreçlerini destekleyen ve engelleyen etmenler üzerinde duruldu. Seminer dizisinin ikinci oturumu Arş. Gör. Bükre Kahramanol’un “Psikolojide Felsefi Etkiler” başlığı altında gerçekleşti
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından düzenlenen ve “Travmatik Süreçlerde Çocuk” başlığı altında gerçekleşen 3’üncü oturumda deprem sürecinde çocuklarda meydana gelen fiziksel ve psikolojik belirtiler, depremin ve kaybın çocuğa açıklanması ve deprem sonrası iyileşme sürecinde çocuğa yaklaşım konuları ele alındı. Türkiye’yi derinden sarsan depremler sonrasında depremzedelere ve sahadaki gönüllülere yönelik olarak psiko-sosyal ilkyardım eğitimlerine aralıksız devam eden İKÇÜ SBBF Psikoloji Bölümü’nün “Cumhuriyetin 100. Yılında Herkes İçin Psikoloji Seminerleri”nin 4’üncü oturumunun konusu “Yetişkinlere Yönelik Psikolojik İlkyardım ve Afetzedelere Psikososyal Destek” oldu. Psikoloji Bölümü Arş. Gör. İlkyaz Kaya Yıldırım tarafından verilen seminerde, afet gibi olağandışı olaylara maruz kalan bireylerin yaşayabileceği zorluklar ve afetzedelere yönelik psikolojik ilk yardım müdahaleleri ele alındı.
Seminer dizisinin “Çocuk: Duygular ve Oyunlar” başlığı altında gerçekleşen 5’inci oturumunda, çocuklarda duygu ve duygu düzenleme kavramları üzerinde duruldu. Arş. Gör. Esra Demirkan tarafından verilen seminerde, duygu düzenlemede ebeveynlerin rolüne ve duygu odaklı ebeveynliğe dair bilgiler paylaşılarak, çocukların duygularına nasıl eşlik edilebilir? Ve oyun, çocukların duygularına kucak açmak için nasıl kullanılabilir? Sorularına yanıt arandı. “Ruhsal Hastalıklara Yönelik Damgalama” başlıklı 6’ıncı oturumda ise, damgalamanın tanımı yapılarak, kavramın tarihi ve damgalamadan en çok etkilenen hasta grupları üzerinde duruldu. Hasta bireylerin toplum ve kendileri tarafından damgalanmalarının sonucu olarak yaşadıkları zorlukların ve damgalamanın birey, aile ve toplum açısından yarattığı olumsuz etkilerin ele alındığı seminerde, damgalama ile mücadele yollarını inceleyen araştırmalara da değinilerek farklı meslek grupları ile iş birliği içinde damgalama ile mücadele konusu etrafında tartışmalar yürütüldü.
“Cumhuriyetin 100. Yılında Herkes İçin Psikoloji Seminerleri”nin Nisan ayının ikinci haftasından düzenlenen 7’inci oturumu “Depresyon ve Sorun Çözme Becerisi” başlığı altında gerçekleşti. Arş. Gör. Dr. Sinem Öztürk tarafından verilen seminerde, en sık rastlanan ruhsal bozukluklardan biri olan, her yaşta görülebilen, çağın hastalığı olarak nitelenen ve kendisini çökkünlük, karamsarlık, enerji azalması, kararsızlık, kendine güvensizlik, ölüm düşünceleri, isteksizlik, yaşamdan zevk almama gibi belirtilerle dışa vuran depresyon hakkında aydınlatıcı bilgiler verilerek çözüm yollarından bahsedildi. Dizinin 8’inci oturumu olan “Bilinçli Farkındalık” başlıklı seminerde ise, bilinçli farkındalık kavramının tanımı, tarihçesi ile terapi uygulamalarında kullanımı ve bilimsel araştırma bulguları ele alındı. Dr. Öğr. Üyesi Arıtürk yapmış olduğu sunumda, gündelik hayatta geçmişe takılan ya da geleceğe dair beklentilerle meşgul olan bilincin insanı yaşanan anın gerçekliğinden kopardığını, hem bir psikolojik durumu ve beceriyi hem de çeşitli psikoterapi modelleri tarafından kullanılan bir tekniği ifade eden “bilinçli farkındalık” kavramının ise, şimdiki zamanda yaşanılan ve insanın çevresinde gerçekleşen şeylere dikkatini verebilme becerisini vurguladığını açıkladı.
Cumhuriyetin 100. Yılında Herkes İçin Psikoloji Seminerleri”nin 9.’uncu ve kapanış oturumu 3 Mayıs 2023 tarihinde İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda gerçekleşti. Seminere Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, SBBF Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Mustafa Şahin’in “Nitel Araştırmalarda Yanlış Anlaşılmalar” başlıklı sunumunun ardından SBBF Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe’nin “Cumhuriyetin 100. Yılında Herkes İçin Psikoloji Seminerleri” ne katkı sağlayan akademisyenlere teşekkür belgelerini takdim etmesiyle seminer dizisi son buldu.