AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ İlahiyat Fakültesinde Mezuniyet Vakti

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören 105 öğrenci mezun olmanın gururunu yaşadı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İlahiyat Fakültesinin 105 öğrencisi mezun olmanın gururunu yaşadı. Kapalı Spor Salonunda düzenlenen mezuniyet törenine İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenci aileleri katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

Toplumumuza Işık Tutacaksınız

Törenin açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Sevgili mezunlar, uzun ve zorlu bir yolculuğun sonuna geldiniz. Bu yolculuk boyunca aldığınız eğitimin sadece akademik bilgi birikimiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda ahlaki ve manevi değerlerle de şekillendiğini biliyoruz. Sizler, her biri alanının uzmanı olan hocalarınızdan öğrendiğiniz, İslam dininin iki cihan saadetine ulaştıracak olan sahih mesajını toplumumuza, insanlığa taşıyacak, rehberlik edecek ve onlara ışık tutacaksınız” dedi. Fitne odaklarının ülkemizde kaos çıkarmak için başvurduğu türlü hileleri; Arakan, Doğu Türkistan ve Filistin’de yaşanan zulümleri hatırlatan Prof. Dr. Akbaş, bu süreçte ihtiyaç duyulan birlik ve beraberliği sağlamada dinimizin her zamankinden önemli bir rol oynadığını, toplumun ve insanlığın refahı ve huzuru için de ilahiyatçılara büyük görevler düştüğünü belirtti. Prof. Dr. Akbaş, “Hocalarınız sizlere sadece bilgiyi değil, aynı zamanda bilgiye nasıl ulaşacağınızı, nasıl düşüneceğinizi ve bu bilgiyi nasıl davranışa dönüştüreceğinizi öğretti. Aileleriniz ise, her daim yanınızda olup sizi desteklediler. Onların emekleri ve duaları, bugün burada olmanızı sağlayan en önemli unsurlardan biridir” ifadelerini kullandı. Mezun öğrencilere dürüstlükten, adaletten ve merhametten asla ödün vermemelerini ve topluma örnek olmalarını tavsiye eden Prof. Dr. Akbaş,  “Yolunuz ve bahtınız açık olsun” diyerek konuşmasını noktaladı.

Milletimize Hizmeti Şiar Edineceksiniz

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, vermiş oldukları eğitimin sonucunda öğrencileri, hayatta karşılaşabilecekleri her türlü zorluğa karşı sahip olmaları gereken yeterlilik ve yetkinliklerle mezuniyet aşamasına getirdiklerini söyledi. Yapay zeka çalışmaları gibi güncel gelişmelerle birlikte, günümüzde hayatın giderek daha karmaşık hale geldiğini dile getiren Prof. Dr. Dirik, bu gelişmeler karşısında hayatı doğru anlamaları ve problemlere çözüm üretebilmeleri için öğrencilere analitik düşünebilmelerini, daha derinlikli, duyarlı ve eleştirel yaklaşıma sahip olmalarını sağlayacak bir eğitim verdiklerini vurguladı. Öğrenci ailelerinin sevincini ve heyecanını yüreğinde hissettiğini belirterek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Dirik, mezun öğrencilere hitaben de, “Sizler İslami İlimlerde uzmanlaşmış olmakla birlikte, kendi kültür ve medeniyet kodlarınızla evrensel değerleri de özümsediniz. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da iyiliği emredip kötülüğe karşı çıkan, şartlar ne olursa olsun umutsuzluğa kapılmadan ümitle hareket eden bireyler olacaksınız. Milli ve manevi değerleri özümseyen sizler, mensubu olduğunuz ve sadakatle bağlı bulunduğunuz milletimize ve istiklâlimizin güvencesi olan devletimize hizmeti şiar edineceksiniz. Size tavsiyem doğruluktan asla ayrılmamanızdır. Unutmayın ki bizim aynamız sözlerimiz değil işimizdir” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Dirik, İlahiyat Fakültesi kurucu dekanı ve İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye, fakülte akademik ve idari personeline verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

İnsanlık Sınavını Bizler de Geçmeliyiz

Fakülte birincisi olmaktan onur duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Mustafa Göceci, ilahiyat fakültesinden mezun olmanın sadece bir diploma almak anlamına gelmediğini, insanlığa hizmet etmeye, tevhidi, adaleti, merhameti ve ahlaki değerleri yaymaya aday olan ilahiyatçıların barış ve hoşgörü içinde yaşanan bir dünya için çalışmak gibi büyük bir sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Bu çerçevede dünyanın dört bir yanında yaşanan zulümlerin ve Gazze’deki insanlık dramının unutulmaması gerektiğini vurgulayan Göceci, “Siyonist rejimin Gazze de gerçekleştirdiği soykırım, insanlığın vicdanında derin yaralar açmaktadır. Bizler, ilahiyat mezunları olarak, adaletin, barışın ve insan haklarının savunucuları olmalıyız. Gazze’deki zulmün son bulması ve masum insanların acılarının dinmesi için dua ediyor ve bu konuda bilinçli bir şekilde hareket etmeyi bir görev addediyoruz. ‘Gazze sınıfı geçti! Bu insanlık sınavını biz de geçmeliyiz!” diye konuştu. İKÇÜ İlahiyat Fakültesinde geçirdikleri yılların sadece akademik bilgiyle donatılmanın ötesinde, hayatın anlamını, manevi değerleri ve insana dair derinlikleri kavramalarına vesile olduğunu dile getiren Göceci, bu noktada kendilerine rehberlik eden hocalarına; her daim maddi ve manevi desteklerini kendisinden esirgemeyen ailesine ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan mezun arkadaşlarının ailelerine de teşekkür etti.

İKÇÜ İlahiyat Fakültesi mezuniyet töreni açılış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması ve diplomaların takdiminden sonra kep atma töreni ile son buldu.