AkademiEn GüncelİKÇU

Dünyanın İkinci Büyük Balığı Büyük Camgöz İKÇÜ’de

Fotoğraf: Aybars Sürmeli

İzmir’in Urla ilçesi açıklarında balıkçı ağlarına takılan ve dünyanın ikinci büyük balığı olan Büyük Camgöz Köpekbalığı tahnit edilip Su Ürünleri Fakültesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi’nde sergilenmek üzere İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ne getirildi

Dünyanın ikinci büyük balığı olan ve “Güneşlenen Köpekbalığı” olarak da bilinen 2 ton ağırlığında 10 metre boyundaki Büyük Camgöz Köpekbalığı sabah saatlerinde İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi’ne indirildi. Burada tahnit edilip gerekli işlemlerden geçirildikten sonra Koleksiyon Merkezi’nde sergilenecek olan köpekbalığının planktonlarla beslendiği için tehlikeli bir tür olmadığı bildirildi.

Balığın Denizlerimizde Görülmesi Ekosistemin Düzgün Çalıştığının Bir İşareti 

Konu ile ilgili açıklama yapan İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, nadir bulunan türlerden biri olan ve balıkçı ağlarına takılan “Güneşlenen Köpekbalığı”nın İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ne getirilmesindeki amacın eğitim için öğrencilere gösterilmesi ve tahnit edilerek İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi’nde sergilenerek toplumun bilinçlenmesine katkıda bulunulması olduğunu söyledi. “Bu balık türü dünyadaki en büyük köpekbalıkları içerisinde ikinci sırada yer alıyor. Birincisi tropik sularda bulunan Balina Köpekbalığı, ikincisi ise burada görmüş olduğunuz Büyük Camgöz Köpekbalığı veya diğer adıyla Güneşlenen Köpekbalığı. Bu iki tür de boyutları çok büyük olmasına rağmen gerçekten çok uysal canlılar. İnsanlara hiçbir zararı olmayan hatta çevredeki balıklara bile zararı olmayan, planktonla beslenen balıklar bunlar.” diyen Prof. Dr. Tanrıkul,  bu köpekbalıklarının denizlerimizde bulunmasının bizim açımızdan çok büyük bir zenginlik ve ekosistemin düzgün çalıştığının bir işareti olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Tanrıkul: “Son yıllarda dalış turizmi denilen bir aktivite var. İnsanlar bu tür deniz canlılarını görmek için bu aktivitelere katılıyorlar. Eğer bu canlıların İzmir bölgesinde bulunduğu kanıtlanırsa, nitekim kanıtlanmış durumda artık, bundan sonra dalış turizminin de açılarak bu balıkları görmek isteyen insanların doğal ortamında görme imkânı bulabileceği kanaatindeyim.” diye konuştu. 

Deniz Canlıları Müzemiz Olduğu İçin İKÇÜ’ye Getirildi

İzmir’in Urla ilçesi açıklarında balıkçı ağlarına takılan ve dünyanın ikinci büyük balığı olan Büyük Camgöz Köpekbalığı’nın İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’ne getirilme sürecinden bahseden İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Erhan Irmak şu ifadeleri kullandı: “Bu, pek de alışık olmadığımız bir olay. Her zamanki gibi güne başlamışken dün itibariyle Urla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından arandık. Bu köpekbalığının yakalandığı tarafımıza iletildi. Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi’miz olduğu için burada bizim tarafımızdan incelenmesi uygun görüldü. Oraya gittiğimizde balık zaten ölmüş haldeydi. Tamamen istemsiz bir şekilde ağlara takılan balık, muhtemelen balıkçılar ağlarını kaldırdığında da ölüydü.” Ağlara takılan köpekbalığının yaklaşık on gün önce Ayvalık açıklarında ve Midilli Adası civarında görüntülenen köpekbalığı olduğundan şüphelendiklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Irmak, bu köpekbalıklarına “Güneşlenen Köpekbalığı” denmesinin sebebinin zaman zaman su yüzeyine çıkmaları olduğunu kaydetti. Tamamen zararsız ve planktonik organizmalarla beslenen Güneşlenen Köpekbalığı’nın dünyadaki en büyük ikinci, Akdeniz’in balık faunası içerisinde ise en büyük balık türü olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Irmak, genellikle köpekbalıklarının insanlara ve turizme zarar verecek şekilde canavar biçiminde tasavvur edilmesinin yanlış olduğunun altını çizerek, denizlerimizde nadir görülen bu türün zararsız olduğunu söyledi. Balıkçılara da seslenen Dr. Öğr. Üyesi Irmak, koruma ve risk altındaki deniz canlılarını, canlı olarak yakaladıklarında serbest bırakmalarını, ölü yakaladıklarında ise bilimsel çalışmalar ve halkın görüp bilinçlenmesi açısından müzede sergilenmesi amacıyla kendilerine ulaştırmalarını istedi.