En GüncelFEATUREDİKÇUSosyal

İKÇÜ’ye Çevreci Proje Yarışmasından Birincilik Ödülü

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Eczacılık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cennet Özay, “Akıllı Kampüslerde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat” proje yarışmasında birincilik ödülü aldı

“Akıllı Kampüslerde Sürdürülebilirliği Sağlamak İçin Nasıl Projeler Üretilebilir?” sorusuna yanıt aramak amacıyla İzmir Üniversiteler Platformu Akıllı Kampüs Operasyon Grubu tarafından düzenlenen “Akıllı Kampüslerde Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat” proje yarışmasında İKÇÜ Eczacılık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Cennet Özay birincilik ödülüne layık görüldü. Dr. Öğr. Üyesi Özay’ın ödüle hak kazanan Dr. Öğr. Üyesi Özay’ın ödüle hak kazanan ‘Biomimetic Tree Uses Wind and Solar to Produce Sustainable Energy’ isimli projesi, endemik bir okaliptüs ağacından ilhamla rüzgâr ve güneş enerjisinden faydalanarak çevre ile uyumlu sürdürülebilir enerji üreten biyomimetik ağaç üretmeyi amaçlıyor.

“Yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisine ihtiyaç, dünyanın artan enerji talebi ve tüketimine paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Güneş enerjisine alternatif olabilecek boya duyarlı çevre dostu güneş pilleri ve rüzgâr enerjisi kullanılarak sürdürülebilir enerji üretmek dünyamızın ve insanlığın geleceği açısından ilk sıraya konulması gereken çalışmalardır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Özay projesini bu ihtiyacı karşılamak üzere tasarladığını dile getirdi. Birincilik ödülüne layık görülen “Biyomimetik Ağaç” projesi ile sürdürülebilir enerji üretmek için rüzgâr ve güneş enerjisini kullanarak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin elektrik enerjisi tüketiminde belirgin oranlarda bir azalma sağlamayı hedeflediğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özay, sürdürülebilir bir yaşam için, çevreden ve küresel ısınmadan kaynaklı oluşan iklim değişikliğini önlemede karbon ayak izini düşüren çalışmalara öncelik verilmesinin önemine dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Özay: “Enerji üretimi için fosil yakıtların kullanımını azaltarak, rüzgâr ve güneş enerjisi gibi daha temiz ve çevreci enerji üretimine öncelik verilmesi gerekmektedir. Rüzgâr ve güneş enerjisi, yanmaya dayalı elektrik üretimini azaltarak hava kalitesi, kamu sağlığı ve sera gazı emisyonları açısından fayda sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.