AkademiEn GüncelİKÇUTeknoloji

İKÇÜ’de Akıllı Bina Otomasyon Sistemleri Geliştirilmesi Çalıştayı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Akıllı Fabrika Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (AFSUAM) tarafından çevrimiçi olarak Akıllı Bina Otomasyon Sistemleri Geliştirilmesi Çalıştayı düzenlendi

Kuzey İzmir TEKMER organizatörlüğünde, İKÇÜ Akıllı Fabrika Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (AFSUAM) işbirliğinde, AFSUAM Müdürü Prof. Dr. Adnan Kaya moderatörlüğünde gerçekleşen ve İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Şahin ile İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Seçer’in konuşmacı olduğu çalıştayı, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut ve TEKMER Genel Müdür Vekili Melis Özşen Öztunaoğlu başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve kurum temsilcisi takip etti. İKÇÜ Akıllı Fabrika Sistemleri Uygulama Araştırma Merkezi (AFSUAM)’nin faaliyetlerinden ve uygulama alanlarından bahsederek sözlerine başlayan AFSUAM Müdürü Prof. Dr. Adnan Kaya, bünyesinde ARGE çalışmaları yürüten 10’dan fazla alanında uzman Elektrik Elektronik Mühendisi ve Bilgisayar Mühendisi ile yüksek lisanslı ve doktoralı personeli barındıran İKÇÜ AFSUAM’ın, Türkiye’de ARGE projeleri üreten ve eğitimler veren ilk ve tek akıllı fabrika merkezi olduğunun altını çizdi. AFSUAM’ın çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda vermiş olduğu eğitimlerden de söz eden Prof. Dr. Kaya, çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde merkezin gerçekleştirdiği proje örneklerini katılımcılara sundu. Endüstri 4.0’ın tanımı ve kapsamını ele alan Prof. Dr. Kaya, dijital dönüşümün gerekliliğine vurgu yaparak konu hakkında bilgilendirmede bulundu. 

“Yapı Mühendisliğinde Akıllı Sistemler ve Tasarım” başlıklı bir sunum yapan Doç. Dr. Mutlu Seçer, eski binalarla, akıllı sistemlerle dizayn edilen yeni binaları karşılaştırdı. Deprem Mühendisliğinde Akıllı Sistem Uygulaması örneğini veren Doç. Dr. Seçer, deprem erken uyarı sistemi ile taban yalıtım sisteminin birlikte çalıştığı bu uygulamada erken uyarı sinyali ile taban yalıtım sisteminin davranışı değiştirilebildiği için bu sistemin akıllı bir sistem olduğunu belirtti. Deprem riskinin olmadığı durumlarda taban yalıtım sisteminin devre dışı kaldığını, erken uyarı sistemi sayesinde deprem sinyali iletildiğinde ise taban yalıtım sisteminin aktif hale geldiğini anlattı. Sözlerine geleneksel bina deprem yönetmelikleri ile performansa dayalı sismik tasarımı karşılaştırarak devam eden Doç. Dr. Seçer, bu tasarımdaki performans ölçütlerine değinerek konuşmasını sonlandırdı. Akıllı binalar hakkında konuşan Prof. Dr. Savaş Şahin ise, akıllı binanın ne olduğunu anlatarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Şahin, akıllı bir binanın, sürekli etkileşim kurarak, öğrenerek ve uyum sağlayarak paydaşlarının deneyimine ve başarısına aktif olarak katkıda bulunması gerektiğini ifade etti. Akıllı binalarda, bilgi teknolojisi (IT) sistemlerinin operasyonel teknoloji (OT) sistemleriyle entegre edildiğini aktaran Prof. Dr. Şahin, akıllı binalara dönüşüm nedenlerini ise enerji talebi, kaynaklar ve sürdürülebilir çevre, büyük veri, akıllı yapılar çağı gibi başlıklar altında ele aldı. Prof. Dr. Şahin, akıllı yapıların yeteneklerine değinerek sözlerini noktaladı.