İKÇÜ’de Psikolojik İlk Yardım Eğitimleri Başladı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından deprem sonrası destek çalışmalarında yer alan öğrencilere “Psikolojik İlk Yardım Eğitimi” verildi
İKÇÜ Nizami-i Gencevi Konferans Salonu’nda, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile merkezde görevli akademik personel tarafından verilen eğitime, Sağlık, Kültür ve Spor (SKS) Daire Başkanlığı bünyesindeki topluluklara mensup olan ve deprem sonrası destek çalışmalarında yer alan öğrenciler katıldı. Eğitimde, sahada yardım faaliyetlerine katılan gönüllülerin, depremden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenen bireylerle kurdukları iletişim dilinin önemi üzerinde duruldu.
Psikolojik İlk Yardım Bir Afet Yardım Tekniğidir
Psikolojik ilk yardımın, bir tanı ya da tedavi yöntemi olmadığını; afetlerden veya olağan dışı olaylardan etkilenen kişilere yönelik bir yaklaşım biçimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şahin, bu yaklaşım biçimi ile kişilerin sadece yanlarında olarak ve onları dinleyerek bile önemli bir destek sağlanabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Şahin: “Psikolojik ilk yardım, bireylerin iyilik hallerini korumaya yöneliktir. Bu bir tedavi değil, Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen bir afet yardım tekniğidir. Tıpkı fiziksel ilk yardım gibi neredeyse herkesin öğrenebileceği bir beceridir ve isteyen herkes bu eğitimi alabilir. Bu yaklaşımla desteğe ihtiyacı olan kişinin yanında durarak, fiziki ihtiyaçlarına cevap vererek bir dayanışma ortamı sağlanır. Psikolojik ilk yardım, birey ile kaynaklar arasında bir nevi köprü olmaktır” dedi.
Depremzede Bireylere Daha Bilinçli Yaklaşılmalı
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak depremin ilk gününden itibaren sürece aktif olarak dahil olduklarını kaydeden Prof. Dr. Mustafa Şahin, merkez bünyesinde kurulan Psikolojik Destek Masası sayesinde İKÇÜ’lü depremzede öğrencilerle, aileleriyle ve personelin deprem bölgesinden İzmir’e gelen yakınlarıyla kurdukları temasların devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Şahin: “Psikolojik ilk yardım eğitimini SKS’den gelen talep doğrultusunda, sahada çalışan gönüllü öğrencilerimizin depremzede bireylere daha bilinçli yaklaşabilmesi için düzenledik. Bu eğitim sayesinde, doğru bilinen yanlışların ve sergilenmemesi gereken davranışların önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Bu konuda ne kadar bilinçli olursak, çalışmalara etkili katılıp, sürece o kadar faydamız dokunur” diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Şahin, psikolojik ilk yardım eğitimlerini tüm akademik ve idari personele ulaştırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Depremzedelere Yalnız olmadıklarını Hissettirmek Son Derece Önemli
Katılımcılara bir sunum yapan Arş. Gör. İlkyaz Kaya Yıldırım ise psikolojik ilk yardıma ihtiyacı olan bireylerle iletişime geçilirken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. “İzle, zorlamadan dinle, duygularına eşlik et” şeklinde izlenecek bir yöntemle afetzedelerle doğru bir bağ kurulabileceğini ifade eden Arş. Gör. Yıldırım, afetlerden sonra korku ve kaygı gibi nedenlerden kaynaklanan duygusal tepkilerin ve bu tepkilerin derecesinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini aktardı. Arş. Gör. Yıldırım: “Depremden sonraki ilk üç gün, kişilerde yoğun duygusal belirtiler görülür. İlk üç haftada ise bu belirtiler artar. Üç ay sonrasında belirtilerde azalma görülmüyorsa, kişilerin uzman yardımı alması gerekir” dedi. Psikolojik ilk yardım eğitiminin de depremzedelerin yaşadıkları bu zorlu süreçte, destek çalışmalarına katılan gönüllülerin onlara karşı doğru yaklaşımlarda bulunabilmeleri için düzenlendiğini dile getiren Arş. Gör. Yıldırım, bu kapsamda depremzedelerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamanın, sosyal, fiziksel ve duygusal desteğe güvenli ve daha hızlı bir şekilde erişmelerine yardımcı olmanın ve yaşanan travmatik durum karşısında yalnız olmadıklarını hissettirmenin son derece önemli olduğunu vurguladı.