En GüncelGenelHaberlerİKÇUSosyal

İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen Kuraklığa Dikkat Çekti

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, Türkiye’nin son 63 yılın en kurak dönemini yaşadığını belirterek uyarılarda bulundu

Küresel iklim değişikliği etkilerinin son yıllarda daha fazla hissedilmeye başlandığı Türkiye’de, sonbahar ve kış aylarındaki yağışın azalması Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün “2022-2023 Su Yılı 4 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu”na yansıdı. Rapora göre, 1 Ekim 2022- 31 Ocak 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları, 1991-2020 yılları ortalamasının yüzde 42, geçen yılın ortalamasının ise yüzde 41 altında gerçekleşti. Su yılı yağışları tüm bölgelerde normalin altında gerçekleşirken, yağışı en az alan bölge yüzde 52 ile İç Anadolu Bölgesi oldu. İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi’nin 4 aylık kümülatif yağışları son 63 yılın en düşük seviyesine indi.

Küresel iklim değişikliği etkilerinin sebep olduğu kuraklığa dikkat çeken İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen: “Önümüzdeki süreç, ülkemiz açısından pek iç açıcı görünmüyor. Bu yıl sonbahar ve kışın başlangıcına kadar düşen yağmur oranları son 63 yılın en kurak dönemini yaşadığımızı gösteriyor. Birtakım önlemler alınmazsa ileride büyük bir su sıkıntısı yaşayabiliriz. 3-5 yıl içinde spor müsabakaları haricinde yüzme havuzlarının ve süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum. Ayrıca, hanelere ve bu hanelerde yaşayan insanlara bir su kotasının koyulma zorunluluğu da doğabilir” diye konuştu.