En GüncelFEATUREDİKÇUTeknoloji

İKÇÜ’nün “Taşınabilir Modüler Su Üretim Sistemi” Tescillendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Toprak’ın buluşu olan “Taşınabilir Modüler Su Üretim Sistemi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Toprak’ın, küresel iklim değişikliği sonucunda şiddetlenen su kıtlığı sebebiyle orman, tarım arazisi, park, bahçe, refüj gibi alanların yeşillendirilmesinde karşılaşılan sorunları ortadan kaldırmak amacıyla tasarladığı “Taşınabilir Modüler Su Üretim Sistemi” Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. 

Çağımızdaki en büyük tehlikelerden birinin, karbondioksit miktarının geçmişte yaşanan kitlesel yok oluşların gerçekleştiği dönemdekine benzer seviyelere ulaşması olduğunu belirten Doç. Dr. Bülent Toprak, insan nüfusunun hızla çoğaldığı, karbon salınımını yükseltici endüstriyel aktivitelerin arttığı, doğal kaynakların sürdürülebilirliğinin tehlikeye girdiği ve birçok canlı türünün neslinin tükendiği dünyamızın, yeni bir kitlesel yok oluşun eşiğinde bulunduğunu ve bu kapsamda iklim değişikliğiyle mücadelede ağaçlandırmanın stratejik öneme sahip yöntemlerden biri olduğunu bildirdi. Ancak, küresel ısınma ile birlikte su kıtlığı şiddetlenmesi neticesinde ağaçlandırmalarda başarısızlıklar görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Toprak, tasarladığı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen “Taşınabilir Modüler Su Üretim Sistemi”nin yeşillendirmelerde kullanıldığında bitkilerin kuruma nedenlerinin ortadan kaldırılabileceğini kaydetti. 

“Taşınabilir Modüler Su Üretim Sistemi” buluşunun çalışmasından bahseden Doç. Dr. Bülent Toprak, sistemin temel olarak, güneş enerjisi kullanılarak havadaki nemin yoğuşturulmasını ve sürdürülebilir bir düzeneğin oluşmasını sağlayan ünitelerden meydana geldiğini söyledi. Doç. Dr. Toprak: “Arazi eğiminin veya toprak yüzeyinin durumuna bakılmaksızın her türlü sahaya uygulanabilir olan bu buluşla, iklimsel olaylara bağlı kalmaksızın bitkiye sürekli su tedariki sağlamayı ve mikro iklim şartlarında (hava neminde ve fidanların yararlanabileceği su miktarında artış, evapotranspirasyonda, ışık entansitesinde ve radyasyonda azalma vb.) iyileştirmeler gerçekleştirmeyi amaçladım. Sistem, bitkiyi aşırı sıcaklık, don gibi hava şartlarından veya hayvanlardan ve rüzgârdan kaynaklanan zararlardan koruyabilecek, bitkinin kök bölgesinde var olan toprak suyunun buharlaşıp kaybolmasını engelleyerek ihtiyaç duyulan suyun toprakta kalmasını sağlayabilecek ve derinlerden gelen tuzun yüzeye taşınmasına mani olabilecek bir işleyişe sahip. Ayrıca korunması amaçlanan bitkiyle, su, besin ve ışık rekabetine girerek tehdit oluşturan yabani otların ve diri örtünün yetişmesini önleyen taşınabilir ve modüler bir sistem.” şeklinde konuştu.