AkademiEğitimEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’den Psikolojik Danışmanlara Yas Eğitimi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında verilmeye başlanan psikolojik ilk yardım eğitim serisi “Ölüm ve Yas Psikolojisi” başlıklı program ile devam etti

Deprem bölgesinde çalışan psikolojik danışmanlara yönelik olarak, İKÇÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin tarafından verilen “Ölüm ve Yas Psikolojisi” başlıklı eğitimde, yaşanılan kaybın ardından verilen fiziksel, davranışsal, ruhsal ve duygusal tepkileri içeren yas sürecinde psikolojik danışman becerileri tartışıldı. 

Yas Tutan Kişinin Algıladığı Destek Çok Önemli

Depremden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenen bireylere temas eden psikolojik danışmanların oldukça önemli bir görev üstlendiğini belirten Prof. Dr. Şahin, deprem sonrası ortaya çıkan travmaya bağlı stres bozukluğunun yas sürecinin yoğunluğunu doğrudan etkilemesi sebebiyle, danışmanların uygulama alanlarında sergiledikleri çabaları ve gösterdikleri devamlılıkları güçlendirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Yas sürecinde, sosyal desteğin ve yakın çevrenin yaklaşımının etkilerine de değinen Prof. Dr. Şahin: “Bireyin çevresinde bir sosyal destek ağının olması, kişinin yas sürecini ve kayba yönelik tutumunu önemli derecede etkileyen faktörlerden birisidir. Sosyal desteğin varlığı kadar, yas tutan kişinin desteğin derecesini algılaması da büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda profesyonel destekte ilk vurgulanan nokta, bireyin yas gerçeğini kabul edebilmesi ve kayba ilişkin duygularını açığa çıkarması, ifade edebilmesi ve farkına varabilmesidir” diye konuştu.

Sahada gönüllü olarak çalışan üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere tüm gönüllü katılımcılara eğitimlerle destek olmaya devam edeceklerini vurgulayan İKÇÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şahin, online veya yüz yüze danışmanlıklarla depremzede öğrencilerle, aileleriyle ve deprem bölgesinden İzmir’e gelen vatandaşlarla kurdukları güçlü bağı devam ettirme gayretinde olduklarını aktardı.