AkademiEn GüncelİKÇUMedya

İKÇÜ, Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Panelinde

İKÇÜ “Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik” Panelindeİzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Sesinizi Duyuyoruz: Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Paneline katıldı

T.C Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Merkez Teşkilat Binası Konferans Salonunda gerçekleşen ve 6 Şubat depremleri özelinde afet ve kriz haberciliğinin ele alındığı “Sesinizi Duyuyoruz: Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Paneline, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) adına İKÇÜ Haber Ajansı Haber Koordinatörü Öğr. Gör. Seyit Köse katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek sözlerine başladı. 

Devlet-Millet El Ele Depremin Yaralarını Sarmak İçin Çalışıyoruz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaşanan depremlerin yalnızca ülkemizin değil, aynı zamanda insanlık tarihinin gördüğü en büyük afetlerden biri olduğunun altını çizdi. Devletin, afetler karşısında ilk andan itibaren bütün imkanlarını seferber ettiğini kaydeden Altun, “Bütün kurumlarımızı ve tüm kapasitemizi arama kurtarmadan insani yardıma kadar deprem bölgesine sevk ettik. Milletimiz de asrın felaketi karşısında büyük bir dayanışma örneği gösterdi ve deprem bölgesindeki kardeşlerinin yardımına koştu. Devlet-millet el ele yaraları sarmak için verdiğimiz örnek mücadeleyi aralıksız sürdürüyoruz” diye konuştu.

Habercilik Afet Dönemlerinde Ayrı Bir Hassasiyetle Yapılmalı

“Bu süreçte aynı zamanda dezenformasyonla mücadele etmek de bir gerekliliktir. Yaşadığımız son depremlerde bu hususu bir kez daha görmüş olduk. Ne yazık ki deprem gibi acı bir olay üzerine oluşan hassasiyetlerin suistimal edildiği, sistematik dezenformasyon ve kara propaganda girişimlerine şahitlik ettik. Teyit edilmeden yapılan paylaşımların, arama-kurtarma faaliyetlerini sekteye uğratması, insan hayatına mal olması gibi durumlarla dahi karşılaştık. Bölgede canla başla yürütülen arama kurtarma ve insani yardım çalışmalarının yanında, tezviratlarla da mücadele etmek durumunda kaldık” diyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, afet ve kriz dönemlerinde haberciliğin, şartları gereği ayrı bir hassasiyetle yapılması gerektiğini belirtti. 

Afet Haberciliği Bir Uzmanlık Alanı Olarak Tanımlanmalı

Afet ve kriz durumlarında medyanın çözüm ortağı sorumluluğuyla hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, teyit edilmemiş bilgilerin afet ve kriz ortamını zehirleyen bir etkisi olduğunun altını çizdi. Kasıtlı ya da bilinçsiz şekilde yayılan yanlış bilginin insan hayatına mal olabildiğini; doğru bilginin ise hayat kurtarabildiğini ifade eden Altun, bu tür olağanüstü durumlarda vahim sonuçlara neden olmamak için doğrulanmamış hiçbir bilginin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi. Afet bölgelerinde haber yaparken arama kurtarma faaliyetlerinin aksamasına dahi neden olabilecek girişimlere şahit olunduğuna da değinen Altun, afet haberciliğinin bir uzmanlık alanı olarak tanımlanması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un açılış konuşmasının ardından, panelin “Afet ve Kriz Dönemlerinde Gazetecilik Pratiği” başlıklı ilk oturumuna geçildi. Başkanlığını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zakir Avşar’ın yaptığı oturumda, konuşmacı olarak Gazeteci ve İnsani Yardım Uzmanı Levent Öztürk, Anadolu Ajansı Muhabirleri Kemal Karadağ ve Orhan Onur Gemici, TRT Haber Spikeri Nilgün Balkaç ve Dijital İçerik Üretici Adem Metan yer aldı. 

Anadolu Ajansı Haber Akademisi Müdürü Dr. A. Cihangir İşbilir’in başkanlığını yaptığı, “Silahların Gölgesinde, Hakikatin Peşinde: Savaş Haberciliği” başlıklı ikinci oturumda, konuşmacı olarak Demirören Görsel Medya Direktörü ve Foto Muhabiri Bünyamin Aygün, TRT Haber Muhabiri Elif Akkuş, NTV Muhabiri Özden Erkuş ve Haber Global TV Muhabiri Hasan Uylaş yer aldı.

Ankara Hacı Bayram Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Elif Emre Kaya’nın başkanlığını yürüttüğü “Pandeminin Öğrettikleri Çerçevesinde Sağlık Haberciliği” başlıklı üçüncü oturumun konuşmacıları ise Anadolu Ajansı Muhabirleri Yeşim Sert Karaaslan ve Sertan Usul ile TRT İstanbul Muhabiri Fatma Demir Turgut, TRT Ankara Muhabiri Çağla Gül Tuncer ve Serbest Gazeteci Esra Öz oldu.