AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’nün Avrupa Birliği Proje Başvuru Sayılarında Rekor Artış

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) akademisyenleri tarafından Avrupa Komisyonu 2023 yılı Erasmus+ Programı teklif çağrısına rekor sayıda başvuru geldi

Avrupa Komisyonu 2023 yılı Erasmus+ Programı teklif çağrısına Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörlüğü ile Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğünün eşgüdümlü çalışmaları neticesinde 24 proje başvurusunda bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’si akademisyenlerinin talep ettiği toplam hibe miktarının beş milyon Euro’yu geçtiği kaydedildi. Başvuru sayısıyla ve açıklanan rakamlarla ilgili memnuniyetini ifade eden Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, öğretim üyelerinin bu yönde gösterdikleri çabaların İKÇÜ’nün uluslararasılaşma stratejisine büyük katkı sunduğunu belirtti. Rektör Köse, proje kültürünün tüm kurum genelinde yerleşmesi için eğitimlere ve çalışmalara devam ettiklerini vurguladı. 

Uluslararasılaşma Stratejisine Çok Büyük Katkı

Avrupa ülkelerinde staj, hizmet içi eğitim, çalışma ziyaretleri ve proje toplantıları gibi çeşitli çalışmalara katılmanın mesleki bilgi ve becerileri arttırma fırsatı sunduğunun altını çizen Rektör Köse, Erasmus ofisinin ve öğretim üyelerinin olağanüstü başarısının İKÇÜ’nün uluslararasılaşma stratejisine çok büyük katkılar sunduğunu söyledi. Rektör Köse: “Yurt dışına Erasmus programı ile giden öğrenci ve öğretim üyesi sayısında bu yıl 3 kat daha fazla artış sağlandığını görmekteyiz. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artması, öğrencilerimiz ve hocalarımızın uluslararası deneyim edinmeleri için gerekli destekleri sağlamaya devam etmeyi planlıyoruz. Bu noktada, başvuru yapan tüm hocalarımıza teşekkür ederek, başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu.

Proje Eğitimlerinin ve Yeni Düzenlemelerin Başarıda Büyük Payı Var

Geçen yıllar ile karşılaştırıldığında proje başvuru sayılarında rekor düzeyde artış gözlemlendiğini açıklayan Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Bakay, fakültelerde yaygınlaştırılan proje eğitimlerinin bunda etkili olduğunu söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Bakay, “son bir yıldır farklı fakültelerde verdiğimiz eğitimler ve bire bir proje yazma destekleri sayesinde öğretim üyelerimizin proje yazma ve hibe alma yönündeki motivasyonlarının artış göstermesi ve bu yönde gösterdikleri çabalar bizi son derece memnun etti. Erasmus ofisinde küçük ama son derece etkili, deneyimli bir ekibimiz var. Proje sayısının artması konusunda olağanüstü çaba gösteren Öğr. Gör. Koray Çelik ve Öğr. Gör. Cennet Kuman’ a teşekkür ediyorum. Öte yandan proje başvurusu yapan ve proje yazan hocalarımızı destekleyen dekanlarımızın da bu konuda motive edici çabaları başarıya ulaşmamızı kolaylaştırmıştır. Bu gayretler doğrultusunda en yüksek oranda hibeyi almayı temenni ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Ender Akan ise Uluslararası Projeler ve Erasmus Ofisinin etkin çalışmalara imza attığını kaydetti. Dış fon kaynaklı proje sayılarındaki artışın İKÇÜ’nün araştırma odağını daha büyük kaynaklarla güçlendireceğini ifade eden Prof. Dr. Akan bu ivmeyi önümüzdeki yıllar için de sürdürme gayretinde olacaklarını vurguladı.

Avrupa Birliği Erasmus+ programı kapsamında 9 adet KA2 Stratejik Ortaklık, 6 adet KA1 Öğrenme hareketliliği ve konsorsiyum, 2 adet ESC30 projesi ile ulusal ajanslara başvuruda bulunuldu.  Öte yandan Avrupa Komisyonuna 3 adet Erasmus Mundus Design Measures (Ortak Yüksek Lisans Programları), 1 Adet Jean Monnet Modülü (AB Çalışmaları), 2 adet spor ve 1 adet Capacity Building projesi başvuruları yapıldı. Başvurular Erasmus Ofisi, Turizm Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İİBF, Teknoloji Transfer Ofisi ve Kuzey Afrika ve Endülüs Çalışmaları Uygulama Araştırma Merkezi tarafından yapıldı.