AkademiEğitimEn GüncelİKÇUTeknoloji

İKÇÜ-SEM 1500 Kişiye İHA Ehliyeti Verdi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM), üç farklı düzeyde düzenlediği eğitim programlarıyla 1500 kişiyi İnsansız Hava Aracı (İHA) Ehliyeti sahibi yaptı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) bünyesinde, yaşam boyu öğrenme ilkesi çerçevesinde toplumun sosyal, kültürel, ekonomik ve sağlık alanlarında eğitim ihtiyaçlarına cevap vermeye yönelik faaliyetler yürüten Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM)’nin, son yıllarda özellikle medya ve reklamcılık sektörü başta olmak üzere birçok farklı alanda yoğun olarak ihtiyaç duyulan İHA’ların kullanımına yönelik sertifika eğitimleri ile bugüne kadar 1500 kişi İHA Pilotluk Ehliyeti sahibi oldu.

İKÇÜ-SEM’in amacına uygun olarak üniversite ile toplum arasında kurulması planlanan iletişim kapsamında yer alan ve 2022 yılının Ekim ayında başlayan İHA eğitim programları “İHA 0 Ticari Pilotluk Ehliyeti ve Temel Radyo Haberleşme Sertifikası Eğitimi”, “İHA 0’dan İHA 1’e tamamlama Ticari Pilotluk Ehliyeti Sertifika Programı”, “İHA 1 Ticari Pilotluk Ehliyeti ve Temel Radyo Haberleşme Sertifikası Eğitimi” olmak üzere üç farklı kategoride düzenleniyor. 2016 yılında yayımlanan İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatına göre Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından İHA kullanıcılarına getirilen eğitim görme ve sertifika alma zorunluluğu kapsamında yetkilendirilmiş eğitim kuruluşlarından biri olan İKÇÜ-SEM’in düzenlediği program sonunda eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü onaylı İHA Pilotluk Ehliyeti veriliyor.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) bünyesinde yılın çeşitli dönemlerinde düzenlenen eğitimlerde teorik ve pratik bilgiler alan kursiyerler, branşlara ve cihaz özelliklerine göre farklı sürelerde eğitim görüp İHA pilotu oluyor. Çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına mensup personeller de yapılan protokoller çerçevesinde eğitim alarak İHA pilotu olabiliyor.

Eğitim Programlarına İlgi Yoğun”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk, her yaş grubundan bireylerin ilgi odağı haline gelen İHA’ların birçok sektörde kullanıldığını, bu nedenle açılan eğitim programlarına ilginin yoğun olduğunu belirtti. Doç. Dr. Şentürk, ağırlığı 4 kilograma kadar olan İHA’lar için eğitimlerin 12 saat, ağırlıkları 25 kilograma kadar olan İHA’lar için eğitimlerin 32 saat süreli olduğunu, daha önceden Ticari İHA 1 Ehliyetine sahip olan kursiyerlerin İHA 1’e sahip olmak için 20 saatlik eğitimi tamamlamaları gerektiğini kaydetti. İHA Pilotluk Ehliyetine önümüzdeki dönemlerde ihtiyacın ve ilginin daha da artacağını dile getiren Doç. Dr. Şentürk: “Üniversitemizde, teorik ve pratik olarak vermiş olduğumuz insansız hava aracı eğitimini başarıyla tamamlayıp sertifikalarını alanlar kendi İHA’larını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) sistemine kaydettirerek faal olarak kullanabiliyorlar. Programlara farklı sektörlerden kursiyerler başvuruyor. İHA’ları, tarım, bilimsel araştırma, haritalama, görüntü ve fotoğraf çekimi gibi çeşitli alanlarda ve farklı amaçlar için kullanabiliyorlar” şeklinde konuştu. Doç. Dr. Şentürk ayrıca İHA 2 eğitimleri için altyapı çalışmalarının sürdüğünün ve kısa sürede bu eğitim programının da aktif hale geleceğinin bilgisini verdi.

“İlkemiz, Güncel İçerikler ve Teknoloji Takibi”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM) Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Can Serkan Tuncay ise teknolojik gelişmeleri takip ederek düzenledikleri eğitimlerin içeriğini sürekli olarak güncellediklerini belirtti. Öğr. Gör. Tuncay: “Eğitimlerimize katılarak ehliyet alan kursiyerlerimiz hem farkındalık, hem deneyim kazanıyor, hem de ilgili alanda yeterince bilgi sahibi oluyorlar. Zirai alandan fotoğrafçılık sektörüne, emlakçılardan reklam-ajans kuruluşlarına kadar birçok sektörden yoğun ilgi ile karşılaşıyoruz. Kursiyerlerimizin eğitim sonunda alacakları ehliyetler sayesinde ilerleyen süreçte hızla artacak olan İHA pilotu ihtiyacı ile yepyeni iş fırsatları yakalayacaklarına eminim” diye konuştu.