İKÇÜ’nün Bağımlılık Riski Altındaki Kadınlara Destek Projesine Hibe Desteği
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sürekli Eğitim Merkezi tarafından yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Bağımlılık Riski Altındaki Genç Kadınlara Sürdürülebilir Destek Projesi”, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) eş finansmanıyla yürütülen “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET PRO) tarafından desteklenmeye değer bulundu
“Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Bağımlılık Riski Altındaki Genç Kadınlara Sürdürülebilir Destek Projesi” kapsamında, ana başvuru sahibi İzmir Uyuşturucu ve Bağımlılıkla Mücadele Derneği (İZUBAM) ile eş başvuru sahibi İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), bir değerlendirme komisyonu kurarak, dezavantaj seviyesine ve mesleki yatkınlıklarına göre 18-29 yaş arasındaki bağımlılık riski altında olan genç kadınları faydalanıcı olarak belirleyecek. 373.000 Avro’luk hibe destekli proje ile bağımlılık riski altındaki 100 genç kadına rehabilitasyon ve mesleki eğitim desteği verilerek istihdam olanağı yaratılacak.
Sadece Ekonomik Boyutuyla Değil Sosyal Yönüyle de Öne Çıkan Bir Proje
Proje hakkında bilgi veren İKÇÜSEM Müdürü Doç. Dr. Tolga Şentürk, kadın ve bağımlılık ilişkisine tek bir açıdan bakmanın yetersiz kalacağını vurguladı. Projenin psikolojik destekler, sosyal hizmet destekleri, mesleki eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri gibi birçok aşamadan meydana geldiğini aktaran Doç. Dr. Şentürk, dezavantajlı ve bağımlılık riski taşıyan genç kadınların çalışma hayatında daha fazla görünür olmasını amaçladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Şentürk, “İlk aşamada, risk altında olan genç kadınların sosyal desteklerden ve maddi olanaklardan yararlanmalarını sağlayacağız. Bir sonraki aşamada ise istihdam imkanından faydalanmaları için çalışacağız” dedi. Seçilen kursiyerlerin mesleki eğitimler ve kişisel gelişim eğitimlerinde yetkinlik kazanmalarının ardından eşleştirme organizasyonları ile özel işletmelerle bir araya getirileceklerini söyleyen Doç. Dr. Şentürk, “Bilindiği üzere dezavantajlı olarak adlandırılan grupların istihdamında sıkıntılar yaşanıyor. Verilecek eğitimler sonrası öz güveni ve öz farkındalığı gelişen kadınlarımızı beceri ve yeteneklerine göre istihdam imkanı bulunan işletmelerle görüştüreceğiz. Dolayısıyla proje sadece ekonomi boyutuyla değil, sosyal boyutuyla da öne çıkıyor. Toplumla bütünleşen kadınlarımız, çalışma hayatına kazandırıldıkları için topluma hizmet sağlayan bireyler arasında yerlerini alacaklar” şeklinde konuştu. 12 ay sürecek olan projenin iştirakçileri arasında Coffeemania, Alsancak Unlu Mamuller, Balçova Termal Otel’in de yer aldığını söyleyen Doç. Dr. Şentürk, projeyi bilimsel olarak saha araştırmaları ve akademik yayınlar ile destekleyeceklerini, bağımlılıkla mücadele konusunda ise çeşitli etkinlikler ve çalıştaylar yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.