AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi 2022 Yılı Değerlendirmesi Yapıldı

Büyüklüğü ve çeşitliliği ile Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi için 2022 yılı değerlendirmesi yapıldı

Covid-19 pandemisi öncesinde haftada üç gün ziyarete açık olan ve yılda 10 bin civarı ziyaretçiyi ağırlayarak popüler bir kültür merkezi haline gelen; pandemi sebebiyle kapalı olan ancak 2022 yılı itibariyle açılan ve haftada bir gün olmak kaydıyla ziyaretçi kabulüne tekrar başlayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi 2022 yılı değerlendirmesi yapıldı. Türkiye denizlerinde yaşayan 600’ü aşkın deniz canlısının sergilendiği ve faaliyetlerini ücretsiz olarak sürdüren Koleksiyon Merkezi, deneyimli fakülte personeli eşliğinde bu yıl 3000’den fazla ziyaretçiye deniz canlılarını inceleme ve bu canlılar hakkında bilgi sahibi olma imkânı sundu. Ziyaretçilerinin büyük bir çoğunluğunu Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrencilerin oluşturduğu Koleksiyon Merkezi, envanterine bu yıl içerisinde kılıç dişli yılan balığı (Muraenesox cinereus), çikolata köpek balığı (Somniosus rostratus), uzun dikenli deniz kestanesi (Diadema setosum), pusula deniz anası (Chrysaora hysoscella), göçmen denizanası (Rhopilema nomadica), çuçuna (Aetomylaeus bovinus) ve Facciolella oxyrhynchus türleri olmak üzere toplamda 7 tür deniz canlısı daha ekledi. Ayrıca, dünyada ilk kez İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri tarafından keşfedilen Avrupa’nın en küçük balığı olan “nano balık” (Pomatoschistus nanus) da Koleksiyon Merkezi’nde sergilenen deniz canlıları arasında yer alıyor. Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi hakkında değerlendirmelerde bulunan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul: “Koleksiyon Merkezinde replika olmayan, tahnit edilmiş kemikli ve kıkırdaklı balıkların yanı sıra denizlerde yaşayan sürüngenlerin, omurgasızların, kabukluların, süngerlerin ve denizanalarının çok sayıda farklı türüne yer verildi. 2023 yılı itibariyle de ziyaret sayısını iki güne çıkarmak adına çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.