EğitimEn GüncelİKÇUSağlıkSosyal

İKÇÜ’de Psikolojik İlk Yardım Eğitimleri Devam Ediyor

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem sonrası psikolojik ilk yardım eğitimlerine devam ediyor

İKÇÜ Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile LÖSEV Ege Merkez Ofisi işbirliğinde düzenlenen ve Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile Psikoloji Bölümü araştırma görevlileri İlkyaz Kaya Yıldırım ve Neslihan Yortan tarafından verilen psikolojik ilk yardım eğitimine LÖSEV’in “Sevgi ve Umut Evi” adlı çadır kent projesinde görev alarak Kahramanmaraş ve İzmir bölgelerinde çalışacak olan gönüllüler katıldı. Düzenlenen eğitim programında katılımcılara, psikolojik ilk yardım ve psikososyal destek becerilerine ilişkin bilgiler aktarılarak, afetten etkilenen yetişkin ve çocuklarla temas halinde olan kişilerin uygulayabilecekleri, psikolojik ilk yardımın temelini de oluşturan “İzle-Dinle-Bağ kur” adımları detaylıca anlatıldı. Afetzedelerle olan iletişimde dikkat edilmesi gereken konuların temas edilecek kişilerin yaş gruplarına göre ele alındığı eğitim programında konuşan Prof. Dr. Mustafa Şahin, bölgede gönüllü ya da resmi görevli olarak hizmet sunacak olanların ruhsal durumlarının çok önemli olduğunu ve yalnızca sağlıklı olan bireylerin diğerlerinin tam iyilik haline katkıda bulunabileceklerini söyledi. 

Travmayı Yineletme Potansiyeli Olan İletişim Dilinden Uzak Durulmalı

Deprem felaketinin beklenmedik reaksiyonlara sebep olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Şahin: “Deprem sonrası süreçte, bölgede yaşanan afetin zihinsel ve ruhsal etkilerini hafifletmek, ruh sağlığına yönelik ilk yardım faaliyetlerine yönelmek, sosyal ve psikolojik boyutlarda yetkinlik isteyen durumlar. Bir afetzedeye yaklaşırken aynı travmayı yineletme potansiyeli olan iletişim dili ve simgelerden uzak durmak dikkat edilmesi gereken ilk husus. Ayrıca, aşırı sempatik yaklaşımlardan ve önyargılardan da uzak durulmalıdır” dedi. Afetzedelere yönelik yapılan yardım faaliyetlerinin uzun soluklu bir çalışma olacağına dikkat çeken merkez müdürü Prof. Dr. Şahin, eğitime katılanların kendi iyilik hallerini korumalarının öneminin de altını çizdi. Prof. Dr. Şahin bu bağlamda katılımcılara, sundukları destek hizmetinden sonra kendi günlük rutinlerine dönmelerinin, kendilerini iyileştirici sosyal ilişkilerini sürdürmelerinin ve başka alanlarda gönüllü yardım etkinliklerine katılmalarının gerekli olduğunu hatırlattı.