MÜDEK Değerlendirme Ekibi İKÇÜ’de
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (MÜDEK) tarafından değerlendirmeye alındı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, eğitim ve öğretim kalitesinin ulusal ve uluslararası standartlarda tescili için başvurduğu, uluslararası kuruluşlar (EUR-ACE ve Washington Accord) tarafından da tanınan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (MÜDEK)’nca değerlendirmeye alındı. Fakültenin İngilizce eğitim veren Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği programlarının ilk kez değerlendirmeye alındığı denetleme, Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MAK) üniversite temsilcisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Macit Özenbaş’ın başkanlığındaki; asil değerlendiriciler olan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bayrak, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Köksal ve eş değerlendiriciler olan AES Innovation’dan Elektrik Yüksek Müh. Emre Metin, Alp Mühendislik Yöneticisi Sami Toksöz ile öğrenci değerlendirici İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Zeynep Övgü Yaycı’dan oluşan ekip tarafından yapıldı.
Amaç Mühendislik Eğitim Kalitesini Yükseltmek
Prof. Dr. Ahmet Macit Özenbaş, değerlendirme takviminin başlangıcında makamında ziyaret ettiği İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’ye süreçle ilgili bilgi verdi. MÜDEK’in Türkiye’deki mühendislik eğitimi kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluş olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özenbaş: “Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ilk kez 2007 yılında değerlendirilen MÜDEK’in, yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörel ve program yeterlilikleri odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmasına ve 5 yıl geçerlilik süresi ile kalite değerlendirme ve tescil belgesi almasına karar verildi. Böylece MÜDEK, Türkiye’de 5 yıllık bir süre ile kalite değerlendirme ve tescil belgesi alan ilk kuruluş oldu. 2013 yılında yapılan değerlendirme ile alınan tescil belgesinin 2018’e kadar uzatılmasıyla da, belgeyi arka arkaya 5’er yıllık iki dönem alan ilk kuruluştur” diye konuştu. 2006 yılından beri Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE – European Network for Accreditation of Engineering Education) adlı kuruluşun üyesi, 2011 yılından bu yana ise Washington Accord (WA)’un imzacı üyesi olduklarını kaydeden Prof. Dr. Özenbaş, mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi ve daha nitelikli mühendisler yetiştirilmesi için çalıştıklarının altını çizdi.
Öğrencilerimize Başarılı Olma Koşullarını Hazırlıyoruz
İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ise Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökçen Bombar’ın refakatinde yapılan inceleme süreci ile ilgili görüşlerini paylaştı. İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nin ihtiyaç duyduğu laboratuvar, yazılım ve bilgiye erişim gibi imkânların sürekli güncellenerek iyileştirildiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Köse, “Verilen eğitimin niteliğinin yanı sıra İngilizce öğretim yapılıyor olması, öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı olmasının temel koşullarını hazırlamaktadır. Fakültenin tüm bölümlerinde verilen eğitimlerde tasarımın ve uygulamanın ön planda tutulmasına büyük önem verilmektedir. Fakültenin ulusal ve uluslararası yarışma ve etkinliklerde kazandığı başarılar eğitimde belirlediğimiz bu önceliklerin birer çıktısıdır. Kurum içi ve kurum dışı üretilen başarılı projeler ve nitelikli bilimsel çalışmalar sebebiyle genç ve dinamik akademik kadromuz ve öğrencilerimizle gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.