İKÇÜ Orman Fakültesi İklim Zirvesine Katıldı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Akyol, Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) ve Rotary 2440. Bölge iş birliği ile düzenlenen İklim Krizi Zirvesi’nde “İklim Baskısı Altında Ormancılık Faaliyetlerimiz – Kırsal Kalkınma” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi
ESİAD Dernek Merkezinde gerçekleşen ve BM Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri’nden 17’incisi olan “Ortak Hedefler İçin İşbirlikleri” kapsamında, dünyaya yönelik en büyük tehdit olarak görülen iklim krizi karşısında tüm paydaşları bir araya getirerek, çözümleri hızlandırmak, harekete geçirmek ve konu ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen İklim Krizi Zirvesi’nde İKÇÜ Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ayhan Akyol ile birlikte çeşitli kurum ve kuruluşlardan alanında uzman çok sayıda katılımcı yer aldı.
Ormanların Yok Edilmesi İklim Krizinin En Büyük Sebebi
“İklim Baskısı Altında Ormancılık Faaliyetlerimiz – Kırsal Kalkınma” başlıklı sunumuna, “iklim krizi” kavramını açıklayarak başlayan Doç. Dr. Ayhan Akyol, ifadenin daha önceleri iklim değişikliği olarak adlandırılan küresel ısınma kaynaklı doğal felaketlerin ve iklim değişikliklerinin vehametini ve aciliyetini vurgulamak amacıyla kullanıldığını aktardı. İnsan faaliyetlerinin sebep olduğu karbondioksit ile diğer sera gazı salınımlarının ve ormanların yok edilmesinin küresel ısınmanın en büyük nedeni olduğunu dile getiren Doç. Dr. Akyol, yapılan incelemeler sonucunda dünya sıcaklık ortalamalarının günümüze kadar geri dönülemez bir şekilde 1ºC arttığını, bu artışın ise kasırgalar, orman yangınları, aşırı yağışlar ve beraberinde getirdiği sel felaketleri, sıcak hava dalgaları gibi felaketlere yol açtığını belirtti. “Gerekli önlemler alınmadığı takdirde gezegenimiz çok kısa bir süre içerisinde canlıların yaşaması için uygun olmayacak” diyen Doç. Dr. Akyol, sera gazı emisyonlarının azaltılması ile birlikte, orman alanlarının tahriplerini önlemenin ve bu alanları koruyarak arttırmanın iklim krizine karşı bir çözüm getireceğini de sözlerine ekledi.
Ormanların İklim Krizini Önlemede Hayati Bir Rolü Var
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) tarafından yapılan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2015 raporuna göre dünyadaki toplam orman alanının 3 milyar 999 milyon hektar, Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’nün 2015 yılında yayımladığı Türkiye Orman Varlığı Kitabına göre ise Türkiye’nin toplam orman alanının yaklaşık 22 milyon 300 bin hektar olduğu bilgisini paylaşan Doç. Dr. Ayhan Akyol, ormanların iklim krizini önlemede hayati bir rolü olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Akyol, “Ormanlar küresel iklim krizine karşı mücadelede iki ana başlık altında katkıda bulunuyor. “Uyum” başlığı altında ele alabileceğimiz, ekosistem bütünlüğünün sürdürülmesi, yerel iklimin düzenlenmesi, fırtınalar, kuraklıklar ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi aşırı doğa olaylarının riskleri ve etkilerinin azaltılması anlamına gelen koruma ve su kaynaklarında, balık stoklarında, hastalıklarda ve tarımsal üretimde, iklim değişikliğinden kaynaklanan değişimlere insanların karşı koymasında yardımcı olan temel ekosistem hizmetlerinin devamlılığının sağlanması anlamına gelen tedarik biçiminde. İkinci ana başlığımız ise “azaltım”. Bu başlık altında ise bitkiler ve toprakta halen mevcut karbon kaybının önlenmesi anlamına gelen depolama ve atmosferden ek olarak karbondioksit yakalanması ve böylece net sera gazı düzeyinin azaltılması anlamına gelen tutma davranışı var” şeklinde konuştu.