En GüncelİKÇUSağlıkTeknoloji

İKÇÜ’de Sağlıkta Yapay Zeka ve İnovasyon Buluşması

Muhabir: Beyza Şengül

Fotoğraf: Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde “Sağlıkta Yapay Zekâ ve İnovasyon Kariyer Planlaması Buluşması” adlı program düzenlendi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşen programa İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, düzenleme kurulu başkanları İKÇÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu, İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç ve İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Kaan Sözmen ile Flo Health tıbbi danışmanı Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan, İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan, KOSGEB İzmir Müdürlüğü Kobi Uzmanı Dr. Enver Çakın ve Yaşar Üniversitesi Girişimcilik Uzmanı Begüm Merih katıldı. Düzenleme Kurulu adına konferansın açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç, sağlıkta kullanılan yapay zekâ ve inovasyon uygulamaları hakkında “Sağlık beden, akıl ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir ve bu iyilik halinin bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde sürdürülmesi gerekir. Bu yüzden sağlığı geliştirmek için eğitim ve araştırma faaliyetleriyle desteklenen uygulamalara ihtiyaç duymaktayız. Bunlardan biri olan yapay zekâ uygulamaları ile bir bölgede salgın hastalığı olasılığını, hipertansif hastaların inme geçirme olasılığını önceden belirleyebiliyoruz. Yapay Zekâ Karar Destek Sistemi şimdiden birçok hastanın hayatına dahil oldu.” dedi. İkinci açılış konuşmacısı olarak söz alan İKÇÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu ise “Üniversite yapay zeka uygulama merkezimizin temel hedefi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ulusal yapay zeka stratejisinde belirtilen dijital Türkiye vizyonu ve milli teknoloji hamlesi kalkınma hedefleri doğrultusunda kongre, dergi, eğitim, bilimsel etkinlik ve proje faaliyetleri gerçekleştirerek ülkemizin yapay zeka gelişim ve değişim sürecine katkı sağlamaktır.” dedi. 

Yapay Zekâ ile Sağlık Yönetimi Daha Verimli Gerçekleştirilmekte

Sözlerine yapay zekanın tanımını yaparak başlayan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, insan beyninin fonksiyonlarını temel alarak, insana özgü düşünme, yorum yapabilme, çözümleme, karar verme gibi yetilerin bilgisayar, robot, program gibi sistemlere aktarılması olarak tanımlanan yapay zekanın sağlık alanında gün geçtikçe daha yoğun olarak kullanıldığını ve hayatımızın bir parçası haline geldiğini belirtti. Pandemide tecrübe edilen ve telefonlara yüklediğimiz “HAYAT EVE SIĞAR” uygulamasının bunun örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akbulut, “Yapay zekâ ham verilerdeki ilişkileri tanımlayabildiğinden birçok tıbbi işlemde destek amaçlı kullanılmaktadır. Sağlık alanında yapay zekanın kullanıldığı farklı alanlar var. Yapay zekâ içeren MHRS, e NABIZ gibi yazılımlarla genel sağlık yönetimi daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir; dokümantasyon yönetimi, maliyet ve kalite yönetimi, sağlık kuruluşlarının kapasitesinin akıllı kullanımı ve sağlık hizmeti ve yönetimindeki olumsuzlukların iyileştirilmesi ile uzaktan önleyici ve tamamlayıcı hizmet sunumu gibi alanlarda da yapay zeka başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu. Kliniklerde de yapay zeka kullanımının yaygınlaştığını ifade eden Prof. Dr. Süleyman Akbulut, “Yapay zeka uygulamaları halk sağlığı yönetimi, erken tanı ve acil müdahale, radyolojik görüntülerin değerlendirilmesi, test sonuçlarının takibi, tedavi, yapay zeka destekli robotik ameliyatlar, patolojik sonuçların değerlendirilmesi, ilaç tedavisi takibi, ilaç geliştirme, kişiye özel tedavi, tedavi sonrası klinik karar destek, hastaya evde bakım gibi alanlarda da yoğun olarak kullanılmaya başlandı.” dedi. 

“Sağlıkta Yapay Zekâ ve İnovasyon Kariyer Planlaması Buluşması” programı, KOSGEB İzmir Müdürlüğü Kobi Uzmanı Dr. Enver Çakın ve Yaşar Üniversitesi Girişimcilik Uzmanı Begüm Merih’in konuşmalarından sonra panelist sunumlarıyla devam etti. Oturum başkanlığını İKÇÜ Yapay Zekâ ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Alaybeyoğlu’nun yaptığı, Flo Health tıbbi danışmanı Prof. Dr. Yusuf Cem Kaplan ve İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mümin Alper Erdoğan’ın sunumlarıyla gerçekleşen panelin ardından program son buldu.