AkademiEn GüncelGenelİKÇUİzmir

Bir Yanımız Hep Çanakkale

Giderken dönmeyi düşünmeyenlerin tüm dünya tarihine yazdığı, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)de yapılan etkinliklerle kutlandı.

İKÇÜ ev sahipliğinde düzenlenen tören öncesinde Karşıyaka Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Mehter Takımı kampüs içerisinde bir gösteri sundu. İzmir Valiliği himayelerinde İl Milli Eğitim ve Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği  “Bir Yanımız Hep Çanakkale” programında gençler ecdadının yazdığı kutlu zaferi yâd ederek kutladı. Düzenlenen program, saygı duruşu ve istiklal marşı ile şehitler anısına okutulan Hatm-I Şerif duası ile başladı. Anma programını, İzmir Vali Vekili Hulusi Doğan, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Uğurlu, Çiğli İlçe Emniyet Müdürü Sefer Şahin, Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutan Vekili Albay Celil Yapazlı, Çiğli İlçe Jandarma Komutanı Nazmi Dinçer Çiğli Belediye Başkan Vekili Ali Rıza Koçer’in yanı sıra çok sayıda öğretmen ve öğrenci izledi.

Çanakkale Bir Gençlik Müdafaasıdır

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, İzmir Valiliğince düzenlenen programa İKÇÜ olarak ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti paylaşarak başladığı konuşmasında, 107 yıl önce bugün ne oldu sorusunun asıl cevabının o günlerde olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gökçe tarihe geçen zaferin ardından sıcağı sıcağına cepheleri ziyaret eden Türk aydınlarının açıklamalarının oldukça manidar olduğunu aktararak; “Zaferin ardından cepheyi ziyaret eden zamanın Türk aydınlarının söyledikleri oldukça manidardır. Bunlardan İsmail Hakkı, Çanakkale nedir? sorusunun cevabını verirken; ‘Çanakkale Harbi büyük bir zaferdir diyenler kanaatlerini saklasınlar. Bu müdafaanın önemini büyüklüğünü ifade etmek bence çok yetersiz bir cümledir’ diyor. Çanakkale Müdafaasında ya kanlı bir ölüm ya da şanlı olarak yaşamak vardır. Yaşamak ancak bu müdafaayı kazanmakla olacaktır. Çanakkale bir gençlik müdafaasıdır. Orduya katılan binlerce mektepli çocuk, genç, kınalı kuzular, on beşlilerin müdafaasıdır” dedi.

Kınalı Kuzularını Kahramanlık Hikâyelerini Okuyun

Bütün yokluklara rağmen inanç ve iman gücüyle Çanakkale’de kazanılan zaferin yeniden ayağa kalkılmasını sağladığını ifade eden Prof. Dr. Gökçe, gençlerden ecdadının yazdığı tarihi okumalarını ve şanlı tarihlerine sahip çıkmalarını istedi. Prof. Dr. Gökçe, “Bu diriliş ile Mondros’un ardından enkaz haline gelen yapıdan yeni bir tomurcuk filizlendi. İstiklal Harbi ile de Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşunun temelini oluşturdu. Sevgili Gençler, Gazi Mustafa Kemal Paşa, başta olmak üzere 257 bin şehit, yüzbinlerce gazi, mücadelemizi destanlaştıran Mehmet Akif’i Çanakkale Destanı’nı okuyun. Şehit mektuplarını, hatıralarını okuyun. Kınalı kuzularını hazin kahramanlık hikâyelerini okuyun” şeklinde konuştu.

Şanlı Bayrağımızı Ebediyete Kadar Dalgalandıracağız

İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mücahit Murat Yentür ise Çanakkale’nin, istiklâli ve istikbali söz konusu olduğunda, kahraman Türk milletinin cesaretinin, metanetinin ve mücadele ruhunun her neferde ayrı ayrı nasıl tecelli ettiğinin en net görüldüğü yer olduğunu kaydetti. Dr. Yentür, “Çanakkale;  Bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyenlerin uğruna toprak olduğu yerdir. Gelibolu’da, Anafartalar’da, Conkbayırı’nda metrekaresine binlerce merminin düştüğü her siperde, biraz üzüm hoşafı ve bir dilim ekmekle şehadete yürüyen kahramanların; bu topraklar üzerinde emelleri olan düşman zırhlılarını serin sulara gömdüğü cehennemdir. Savaşmayı değil, ölmeyi emreden Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Cevat Paşa, Yahya Çavuş, Halide Onbaşı, Kınalı Ali gibi geri dönmeyi asla düşünmeyen, esir olarak yaşamak yerine onuruyla şehit olmayı tercih eden nice kahramanın destanıdır Sultan Alparslan’a Malazgirt’te ateş yaktıran cesaretin, Fatih’e gemilerini Haliç’e indirten ferasetin can bulmasıdır. “Ya istiklâl ya ölüm” şiarıyla tarihte vücut bulmuş bir milletin evlatları olarak bugün bizlere düşen en önemli görev; ecdadımızın emaneti olan kutsal vatanımızda şanlı bayrağımızı ebediyete kadar dalgalandırmak, Çanakkale ruhunu yüreğimizde daima yaşamak ve ecdadımızın aziz ve kutlu hatırasını sonsuza kadar bu topraklarda yaşatmaktır. Bu milletin evlatları şunu çok iyi bilmelidir ki; tarihin her döneminde var olan bu millet, binlerce yıllık geleneğiyle, 1071’den beri vatan tuttuğu bu topraklarda, dâhili ve harici her türlü saldırıya Çanakkale’de olduğu gibi en ağır karşılığı verecek, kutsal vatan toprağında varlığını daima sürdürecektir. “dedi.

 Türkün Ne Olduğunu Dünya Tarihine Yazan Destanın Adıdır

İzmir Vali Vekili Hulusi Doğan da 18 Mart tarihinin sadece bir zafer olarak nitelendirilemeyeceğini vurgulayarak; Çanakkale’nin bütün dünya tarihine yazılan bir destanın adı olduğunu kaydetti. Vali Vekili Hulusi Doğan, “ 18 Mart bir taraftan kahramanlık destanının yazıldığı bir zafer günü iken diğer taraftan 250 bin şehidimizi kaybettiğimizin acısını hissettiğimiz bir gündür. Bu tarih sadece zafer değil, Türk milletinin varoluş destanıdır. Kurtuluş Savaşı aslında Çanakkale ile başlar. Anadolu insanının azmi ve kararlılığı, Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde tüm silah arkadaşlarının, Anadolu insanının Türkün ne olduğunu tüm dünyaya gösterdiği, dünya tarihine yazdığı bir destanıdır. Bu vesile ile Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, gazilerimizi ve ebediyete irtihal eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” diye konuştu.

Böylesi Eşsiz Bir Zafer, Tarih Sahnesinde Başka Hiçbir Ulusa Nasip Olmadı

Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu da Çanakkale’de istiklal ve istikbal uğruna gösterilen fedakârlığın doruk noktasına ulaşıldığını aktararak çağın en güçlü ordularına karşı sarsılmaz bir imanla gösterildiğini belirtti. Kaymakam Çakıroğlu, “Sadece Türk tarihinin değil dünya tarihinin de dönüm noktalarından biri olan, tarihin akışını ve aziz milletimizin kaderini değiştiren Çanakkale Zaferi; milletimizin imanı, kahramanlığı, azmi, iradesi, cesareti ve vatan sevgisinin yanı sıra, savaş meydanında dahi düşmanından esirgemediği merhamet ve şefkatini de tüm dünyaya örnek olacak şekilde ortaya koymuştur. Tarihin her sayfasını aydınlatan mukaddes değerlerimize saldıran uluslar karşısında, onurumuza sahip çıkma mücadelemizin her bir anına yazılan böylesi eşsiz bir zafer, tarih sahnesinde başka hiçbir ulusa nasip olmamıştır.” dedi.

Konuşmaların ardından il çapındaki eğitim kurumları arasında düzenlenen Çanakkale temalı resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri takdim edildi.

Program Çiğli Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Çiğli Tanı Koleji öğrencileri tarafından sunulan  “Hilal” adlı tiyatro oyunun sergilenmesiyle son buldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir