AkademiEğitimEn GüncelGenelİKÇU

Orman Haftası’nda İklim Değişikliği ve Ormanlar İKÇÜ’de Konuşuldu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi paydaşlığında düzenlenen “İklim Değişikliği ve Ormanlarımız” panelinde tüm dünyanın gündeminde olan iklim krizi, İklim değişikliğinin etkileri  masaya yatırıldı.

İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un moderatörlüğünde yapılan panelde Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Derya Eşen, Prof. Dr. Cenk Durmuşkahya,  Doç. Dr. Ayhan Akyol, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal ve Dr. Öğr. Üyesi Remzi Eker’in konuşmacı olarak yer aldı.

Akademisyenlerin ve öğrencilerin takip ettiği panelde konuşan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Orman Haftası çerçevesinde İKÇÜ’de yapılan panelin oldukça önemli olduğunu kaydetti. “En büyük tahripkâr insanoğlu.” diyen Derince, “Bilimsel olarak iklimi, coğrafyayı, ormanları etkileyen en büyük unsurun insan etkisi olduğu açıktır. Biz ormancılar olarak bu tahripleri en aza indirgemek ve doğayı yeniden yeşillendirmek adına gayretle çabalıyoruz.” diye konuştu.

Daha Çok Mesafe Almalıyız

Merkezine mesleği ve meslektaşlarını alan odalar olarak üstlendikleri sorumlulukları özetleyen TMMOB Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Zülal Totan,  orman mühendisliğinin 150 yıllık bir tarihi sürece sahip olduğunu belirti. Ormancılık mesleğinin tarihi süreçte görev ve sorumluluklarının arttığını kaydeden Totan, “Ormancı, ülkemizin yüzde 29’una tekabül eden yeşil vatanı korumakla görevlidir. Bu önemle meslektaşlarımızın sorunlarını, diğer meslek grupları arasında hak ettiği saygınlığı kazanması adına odamızın önemli katkıları vardır. Ancak kat edilecek çok mesafemiz var. İklim değişikliği temasıyla değerli akademisyenlerimizin görüşlerinin aktaracağı panelimizde yer almaktan memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Hepimiz Sorumluyuz

Dekan Prof. Dr. Süleyman Akbulut ise ormanların önemine yönelik farkındalığın arttırılması adına hafta boyunca etkinliklerin düzenlendiğine dikkat çekti. “İnsanoğlu içtiği bir bardak sudan, inşa ettiği eve kadar hayatının birçok alanında ormana bağımlıdır. “ diye konuşan Prof. Dr. Akbulut, “Ormanlar, 60 binden fazla ağaç türü ile karasal biyoçeşitliliğinin yaklaşık yüzde seksenine ev sahipliği yapmaktadır. 1,6 milyar insan,  gıda, barınak, ilaç, gelir gibi birçok nedenle doğrudan doğruya ormanlara bağımlıdır. Buna rağmen insanoğlu her yıl İzlanda büyüklüğünde, on milyon hektarlık alanı kaybediyor. Bu çerçevede İKÇÜ Orman Fakültesi olmanın sorumluluğu ile dünyadaki ormanların gün ve haftalarla sınırlı kalmayacak kadar önemli olduğu temennisiyle çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Kaya İKÇÜ olarak TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı Lise ve Ortaokul Proje Yarışmalarının İzmir Bölge Sergisi’ne ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak genç nesillerin bu konudaki duyarlılığının umut verici olduğunu kaydetti.  İzmir üniversiteleri olarak güç birliğiyle bir arada oldukları, ortak projeler ürettikleri, İzmir Üniversiteleri Platformunun yeni dönemdeki temasının ‘Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat’ olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kaya, “Geçtiğimiz günlerde, İzmir Ekonomi Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, dünyanın gündeminde olan ‘Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat’ konusunda hangi çalışmaların yapılacağına yönelik değerlendirmelerde bulunuldu. Birleşmiş Milletler tarafından 17 ana başlıkta toplanan sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik projeler geliştirilmesi gibi birçok konu başlığı, toplantıda ele alındı. Umarım ki; Ege Bölgesinin ilk ve tek orman fakültesi olan İKÇÜ Orman Fakültemizin de katkılarıyla bu başlıkta yapılacak tüm çalışmaların önemli çıktıları olacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un moderatörlüğünde, Prof. Dr. Derya Eşen, Prof. Dr. Cenk Durmuşkahya,  Doç. Dr. Ayhan Akyol, Dr. Öğr. Üyesi İsmail Baysal ve Dr. Öğr. Üyesi Remzi Eker’in sunum yaptığı panelde, iklim değişikliklerinin ormanlarımıza olan etkileri ve bu değişikliklerin ne gibi sonuçlara yol açabileceği başlıkları bilimsel verilerle aktarıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir