AkademiEn GüncelİKÇUKongre

İKÇÜ’de “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon” Kongresi

Fizyoterapi alanını “Eğitim, Araştırma ve İnovasyon” temaları ile ele alan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama Araştırma Merkezince ilki düzenlenen, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon” Kongresi yoğun katılımla başladı

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin açılışı için düzenlenen töreni, Çiğli Kaymakamı Fatih Görmüş, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Dirik, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Prof. Dr. Fikri Salman, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, SBÜ Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Aydan Mertoğlu Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Enes Toklu, ulusal ve uluslararası üniversitelerden gelen akademisyenler, eğitimciler, sağlık profesyonellerinin yanı sıra öğrenciler takip etti.

Akademide Kurulan Güçlü Network Ağı Çok Önemli

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ olarak geleceğin fizyoterapistlerinin temel becerilerini desteklemesinin yanında; hızla gelişen rehabilitasyon teknolojileri ve yeniliklerinin ele alınacağı, girişimcilik, inovatif ürün geliştirme gibi geniş konu yelpazesine ve zengin içeriğe sahip bir kongreye ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti paylaştı. İKÇÜ’nün ilk açılan fakültelerinden olan SBF’de 4 bölümde eğitime devam edildiğini,  2 bine yakın mezununun ise sağlık ordusuna kazandırıldığını aktaran Rektör Prof. Dr. Köse, “Teknolojideki gelişmeler ve değişimlerle birlikte geleneksel öğretme, öğrenme ve değerlendirme yöntemlerinin de yeniden ele alındığı günümüzde öğrencilere; günün gerektirdiği güncel bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasının yanı sıra; teknoloji okuryazarlığı ve yöneticiliği, analiz yapabilme ve diğer disiplinlerle eş güdümlü çalışmalar üretme becerisi kazandırma zorunluluk haline gelmiştir. Akademide kurulan güçlü network ağı çok önemlidir. Akademisyenlerin yaptığı çalışmaların sahadaki fizyoterapistlere yansımasını, klinik deneyimlerin harmanlanmasını çok değerli buluyorum. Bu manada literatürde yer alan güncel konuların ele alındığı kongremizin, workshoplarlarla, bildirilerle zenginleşmesini, alanındaki önemli bilim insanlarını misafir etmesini önemsiyor ve bilimsel bir şölene dönüşmesini diliyorum. Toplum sağlığına katkı sağlayacak bu şöleni hayata geçiren Sayın Dekanımıza, düzenleme kurulumuza, değerli öğrencilerimize, fakültemize,  destek veren tüm kurumlarımıza, sektör temsilcilerimize yabancı misafirlerimize teşekkürlerimi iletiyorum” dedi. 

“Eğitim, Araştırma Ve İnovasyon” Alanını Daha da İleri Taşıyacak 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya da ilki yapılan kongre vesilesiyle alanın önemli bilim temsilcilerini İKÇÜ’de ağırlamaktan oldukça mutlu olduklarını söyledi.  Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezinden aldıkları güçle ve Rektör Köse’nin destekleriyle toplum sağlığına katkı sunacak faaliyetlere imza attıklarını aktaran Dekan Kaya, kongre hakkında bilgiler vererek; “Kongre öncesi başlayan workshoplar ile 9 ayrı eğitim paketi sunulmuş, 4 eğitimde 105 kişiye uygulamalı eğitim verilmiştir. Bugün ki 8 panelde 22 konuşmacı, 16 panel moderatörü ile “Eğitim, Araştırma ve İnovasyon” alanını daha da ileri taşıyacak fikirlerin, çalışmaların ve deneyimlerin paylaşılacağına inanıyorum. Fizyoterapi eğitimi konusunda Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu tarafından en iyi eğitimci ödülü almış, çok uzun yıllar alanımızda önemli bir dergi olan JOSPT editörlüğünü sürdürmüş, Marquette Üniversitesi öğretim üyesi değerli konuğumuz Prof. Dr. Guy Simoneau bizlerle birlikte olacak ve pazar günü de çene, boyun ve bel tedavileri konusunda uygulamalı kurs verecektir. Açılışımıza katılan protokol üyelerimize, kongre eş başkanlarım ve tüm bölüm ve merkez çalışanlarımıza, kongremize destek veren tüm firmalarımıza, daha iyisini öğrenmeyi talep ederek bu organizasyonu yapmamızı sağlayan öğrencilerimize, akademik ve idari personelimize ve kongremizin siz kıymetli katılımcılarına teşekkürü bir borç bilirim. Kongremizin başarılı ve verimli geçmesini diler, keyifli bir kongre geçirmenizi temenni ederim” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Fizyoterapide Teknoloji’ başlığıyla Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya ile Sanko Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun moderatörlüğündeki ilk panele geçildi. Panelde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Gürhan Karakaya ‘Teknoloji Tehdit Mi Fırsat Mı?’ İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Bilge Karaçalı ‘Sağlık Bilimlerinde Yapay Zeka’ başlıklarını ele aldı. 9 Mayıs’ta Workshop Programları ile başlayan 12 Mayıs’ta Marquette University’den Prof. Dr. Guy Simoneau’nin uygulamalı Workshop Programı ile sona erecek kongrede, 39 bildiri, 2209-A TÜBİTAK Projesi kapsamındaki 15 proje poster olarak sunulacak.