İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile İKÇÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve 17-19 Nisan tarihleri arasında üç gün sürecek olan Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi, bugün gerçekleşen Workshop Programı ile başladı
Fotoğraf- Efe Polat
Fizyoterapi alanındaki uzman eğitmenlerin, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerine ve fizyoterapistlere teorik ve uygulamalı eğitimler verdikleri Workshop Programı, çeşitli konu başlıklarındaki oturumlarla gün boyu devam etti.
Onursal Başkanlığını İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin yaptığı 2. Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi kapsamında düzenlenen workshop programına İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın yanı sıra Bölüm Başkan Yardımcıları Doç. Dr. İlknur Naz Gürşan ve Dr. Öğr. Üyesi Orhan Öztürk ile bölüm öğretim elemanları, fizyoterapistler ve çok sayıda öğrenci ilgi gösterdi.
Kurslarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi’nin ilkini geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Alanında uzman, çok önemli konukları ağırladığımız kongre kapsamında, çeşitli kurslara ve workshoplara ev sahipliği yaptık. Kongrenin başarısı bizim için kıymetli oldu ve arkasından bu sene de ara vermeden ikincisini düzenlemek için toplantılarımızı yaptık. Davetli misafirlerimizi çağırdık. Programımız, bugün itibariyle kurslarımızla başladı. İlk kursumuz İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turhan Kahraman tarafından “Motor İmgeleme Eğitimi” başlığı altında gerçekleştirildi. Özellikle nörolojik hastaların tedavilerinde kullandığımız yeni tekniklerden bir tanesi olan ‘Motor İmgeleme’ ile ilgili katılımcılarımıza bilgiler verildi. Diğer bir kursumuzda İKÇÜ SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Ziya Koçak, “Sporcularda Diz Bölgesi Bantlama Uygulamaları” başlığında, hem sporcu yaralanmalarını hem de ağrıların kontrol edilmesinde kullanılan bantlama tekniklerini içeren bir eğitim verdi. Öğleden sonra ise üç tane kursumuz vardı. “Adölesan İdiopatik Skolyozda Değerlendirme ve Güncel Egzersiz Yaklaşımları” başlığı altında gerçekleşen kursta Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yavuz Yakut hocamız, skolyoz konusunda hem klinik hem akademik deneyimlerini hem de son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. Bir diğer kursumuzda, çocuklarla ilgili rehabilitasyon konusunda uzman olan Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan hocamız, “Çocukluk Çağında Erken Müdahaleye Yeni Bir Bakış Açısı: Safe Erken Müdahale Yaklaşımı” başlığı altında, özellikle engelli çocukların rehabilitasyonunda yeni gelişmeleri ve yapılan uygulamaları kursiyerlerimizle buluşturdu. “Fasya: Teorikten Pratiğe” başlıklı eğtimde ise, İstinye Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gül Deniz Yılmaz Yelvar, cilt üstü, cilt altı dokular anlamına gelen fasya ile ilgili tedaviler hakkında bilgi verdi.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Eğitim, Araştırma ve İnovasyon Kongresi’nin özellikle ‘eğitim’ konusuna odaklandığını belirten Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “Doğası gereği, birçok disiplinle birlikte çalışan fizyoterapi ve rehabilitasyon alanında, genel olarak 21. Yüzyıl becerilerini nasıl etkinleştirebileceğimizi, disiplinlerarası entegrasyonları nasıl sağlayabileceğimizi ve öğrencilerimize en iyi şekilde nasıl eğitim verebileceğimizi ele alacağız. Süreç içerisinde, yaklaşık 200’e yakın katılımcımız ve öğrencimiz yer alıyor. Özellikle son yıllarda fazlasıyla gündemde yer alan, “Longevity” denilen uzun yaşam, sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaş alma konusunun fizyoterapistlerle birlikte diyetisyenler ve hekimler tarafından disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınacak olması, kongrenin önemli yanlarından bir tanesini oluşturuyor” dedi.