Yapay Zeka Festivali (İKÇÜ AI FEST) kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nde (İKÇÜ) bulunan içerik üreticisi Kaner Kurt’la bir söyleşi gerçekleştirdik
Fotoğraf- Elanur Sarıkaya
Kendi ismiyle içerik ürettiği Youtube kanalında, “Uzmanlarla Sohbetler” başlığı altında savunma sanayii uzmanlarını ağırlayan ve Yerli ve Milli Askeri Teknoloji haberciliği yapan Kaner Kurt, İKÇÜ Medya Merkezi’nin konuğu oldu. Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ümit Aydoğan ile Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk’ün de hazır bulunduğu ziyarette, Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği atılımları anlatan Kaner Kurt, bu atılımların gerçekleşmesi kadar doğru bir şekilde duyurulması ve yayılmasının da önemine vurgu yapan açıklamalarda bulundu.
Geniş Kitlelere Erişme İmkanı Buldum
Babasının Hava Kuvvetleri’nden emekli bir asker olmasından dolayı askeri teknolojilere çocukluğundan gelen bir merakı olduğunu söyleyen Kaner Kurt, savunma sanayii alanındaki gelişmelere dair doğru bilgi ve haberleri insanlara ulaştırma motivasyonuyla başladığı Youtube kanalında, ürettiği içeriklerle zaman içerisinde güvenilirlik kazandığını ve geniş kitlelere erişme imkanı bulduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin Atılımını Öne Çıkarma Gerekliliği Doğdu
Farklı ülkelerde, askeri teknolojiler alanında genellikle emekli askerlerin içerik ürettiklerini belirten Kaner Kurt, “Türkiye’de savunma sanayii özelinde son dönemlerdeki gelişmeler yaşanmadan önce, yabancı kanalların içeriklerinden faydalanarak bilgilerimizi geliştiriyorduk. Ama sonradan gerçekleşen atılımlarla birlikte Türkiye’de bu alandaki doğru bilgiye ulaşmak, sosyal medyada bu konuları öne çıkarmak ve halkı bilinçlendirmek gerekliliği ortaya çıktı” dedi.
Artık Kendi Askeri Teknolojimizi Konuşuyoruz
Türkiye’nin, son yıllarda savunma sanayii alanında ciddi bir ilerleme gösterdiğini anlatan Kaner Kurt, “Yerli ve Milli kuruluşlarımız yeni ürünler geliştiriyor. TUSAŞ, Milli Muharip Uçak Kaan’ı; Bayraktar Kızılelma’yı, TB2 VE TB3’ü geliştirdi. Roketsan, Aselsan gibi birçok firmamızın projeleri var ve bunlar geliştiriliyor. Örneğin Kızılelma, yapay zekaya sahip insansız bir hava aracı olacak. Bünyesinde barındırdığı yapay zeka ile kaçma-kurtulma manevraları yapabilecek ve bazı görevleri icra edebilecek. Bunlar ve daha fazlası, sevindirici gelişmeler. Artık, farklı ülkelerin yaptığı askeri teknolojileri konuşmak yerine, kendi ürettiğimiz teknolojileri araştırıp, uzmanlarından dinleyip, takipçilerimize aktarabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Doğru Bilgiyi Duyurmak da Önemli
Askeri teknoloji alanında gerçekleşen yerli gelişmelerin doğru bir şekilde duyurulması ve yayılmasının önemine dikkat çeken Kaner Kurt, “Yurtdışındaki firmalar, bu alanda ürettikleri teknolojileri web sitelerinden güncel bir şekilde duyurabiliyorlar. Türkiye’de ise, yerli firmaların bu tarz gelişmeleri duyurma konusunda bir eksiklik yaşadıklarını gözlemleyebiliyoruz. Yerli firmaların web siteleri üzerinden yayınladıkları bilgiler izler kitle için doyurucu gelmiyor. Dolayısıyla, Youtube üzerinde bu tarz içeriklerle geniş ve doğru bilgi sunan kanallar izleyici tarafından bir tercih sebebi oluyor” diye konuştu.
Gençlere, Yön Verebilecek Platformlar Arttırılmalı
Üniversitelerde teknoloji ve proje üretmenin popüler hale geldiğini, Youtube’da bu alanda üretilen içeriklerin de buna katkı sağladığını kaydeden Kaner Kurt, “Üniversitelerde okuyan genç arkadaşlarımız, özellikle TEKNOFEST’te yarışmak için çeşitli projeler geliştiriyorlar. Bunlar arasında insansız hava aracı üretenler de var, dikey iniş kalkışlı çeşitli hava araçları yapanlar da. Bizim, ürettiğimiz içeriklerle gözlerinden kaçmış veya belki hiç bilmedikleri bazı şeyleri onlara sunma şansımız olabiliyor. Üniversitelerden genç izleyicilerimiz bize ulaşıp, projelerine hangi firmalardan destek alabilecekleri yönünde sorular sorabiliyorlar. Bilgimiz doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye’de gençlere doğru yön verebilecek platformların sayısının arttırılmasına da ihtiyaç var” dedi.
İşin Mutfağı: İKÇÜ Medya Merkezi
Üniversitede öğrenim gören gençlerin, işin mutfağına girip bilgilerini geliştirme kısmını mezun olmalarından sonrasına bırakma düşüncesini doğru bulmadığını açıklayan Kaner Kurt, “Örneğin, İKÇÜ Medya Merkezi özelinde her türlü ekipmana ve imkana sahip bir tesis görüyorum. Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerinin işin mutfağını burada öğrenip, sektöre hazır bir birey olarak çıkabileceklerini düşünüyorum. Keza, hocalarımızla yaptığımız sohbetlerde de böyle olduğunu öğrendim. Çünkü, mezun olduktan sonra şirketlerde çalışmaya başladığınızda, şirketlerin sundukları olanaklar da hemen hemen buradakinin aynısı” ifadelerini kullandı.