İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) SKS Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Topluluğu tarafından düzenlenen AI FEST yoğun bir programla gerçekleşti
Haber: Asya Meyda Birlik
Fotoğraf: Deniz Giriş, Rüzgar Dede
İKÇÜ öğrenci topluluklarından SKS Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Topluluğu tarafından, öğrencilerin yapay zeka konusundaki farkındalığını geliştirmek ve mevcut yeteneklerin sergilenmesini sağlamak amacıyla düzenlenen ve iki gün süren AI FEST (Yapay Zeka Festivali) Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda gerçekleşti. Festival, fuaye alanında düzenlenen ve farklı üniversitelerden gençlerin yarıştığı ödüllü Hackathon yarışması ile başladı.
Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aytuğ Onan ile Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Topluluğu Akademik Danışmanı, Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Şentürk’ün açılış konuşmaları ile devam eden İKÇÜ AI FEST’te alanında uzman, çok sayıda konuk konuşmacı yer aldı.
İlimizde ve Üniversitemizde İlk Yapay Zeka Festivali
SKS Robotik ve Yapay Zeka Teknolojileri Topluluğu’nun bu yıl düzenlediği ilk etkinlik olan AI FEST’in, topluluğun bugüne kadar yaptığı en kapsamlı etkinlik olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şentürk, etkinliğin temel amacının yapay zeka konusunda üniversite öğrencilerinin farkındalığını geliştirmek ve aynı zamanda mevcut yeteneklerini ortaya koymalarını sağlamak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Şentürk, “Yapay Zeka Festivali ile İzmir ilinde ve üniversitemizde bir ilki gerçekleştirdik. Güzel bir başlangıç yapmış olmanın ve bu başarının getirdiği duyguyu gençlerle beraber yaşıyoruz” dedi. Yapay zekanın, internet kadar büyük bir devrim olduğunu dile getiren Doç. Dr. Şentürk, “İnternetin başladığı o devrimin ikinci aşaması gibi kabul edebiliriz yapay zekayı. Şimdiden bu işe başlayanlar, kendilerini geliştirenler gelecekte çok önemli yerlere gelecek. Profesyonel anlamda, mesleki kariyer anlamında da büyük bir sıçrama imkanı aslında bu. Gelişmiş ülkelerde işletmelerin %35’i yapay zekaya geçmiştir. 10 şirketten 9’u artık rekabette öne çıkmak için yapay zekayı kullanmak zorunda olduğunun farkında” şeklinde konuştu.
Günlük Hayatımızın Her Alanında Yapay Zekayı Kullanıyoruz
Yapay zekanın geçirdiği süreçlerden, günümüzde ve gelecekte öngörülen yapay zeka perspektiflerinden bahseden Prof. Dr. Onan, “Yapay zeka kavramı ilk kez 1950’li yılların ortalarında John McCarthy gibi öncü araştırmacıların ortaya attığı bir terim. Yapay zeka, insan gibi düşünebilen ya da insan gibi davranabilen sistemler tasarlamanın mümkün olup olmadığı sorusu üzerinden temellenen ve günümüze kadar gelen bir sistem” dedi. Yapay zekanın son yıllardaki gelişiminden de bahseden Prof. Dr. Onan, “Yapay zekanın son yıllardaki perspektifine biraz daha yakından baktığımızda, özellikle 2010 yılları sonrası cep kodlarda gelişmeler hız kazandı diyebiliriz. Apple’ın “Siri” uygulamasını belki kullananlarınız olmuştur. Siri, bu bağlamda önemli bir örnek. Yine bu dönemde, görsel ya da görüntü işleme kısmında da büyük gelişmeler oldu. Son yıllarda özellikle GPT ya da Transformer tabanlı mimarilerde meydana gelen değişmelerle birlikte artık büyük film modellerini hayatımızın her alanında kullanmaya başlamış bulunmaktayız. Günümüzde artık hem film modelleri hem de görsel işlemede, görüntü işlemede meydana gelen gelişmelerle birlikte birçok farklı alt alanda tıptan tutun da güvenliğe, güvenlikten tutun da finansa kadar hemen her alanda veri analizini, veriyi etkin şekilde işleme, verilerden anlamlı görüntüler çıkarma, verilerden projeksiyonlar oluşturmaya yönelik birçok uygulamayı gerçekleştirebilme imkanına sahibiz. Günlük hayatımızın her alanında; reklamcılıktan tutun da pazarlamaya değin her alanda yapay zekayı kullanabiliyoruz” diye konuştu.
Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından, alanında uzman konuşmacıları İKÇÜ’lü öğrencilerle buluşturan söyleşilerle devam etti.