DOLAR

38,4983$% 0

EURO

44,2231% 0.23

GRAM ALTIN

4.103,48%-0,02

ONS

3.316,87%-0,78

BİST100

9.224,84%-0,88

a

İKÇÜ’nün TÜBİTAK Projesi Romatoloji ile Beslenme Alanlarındaki Uzmanları Buluşturdu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak tarafından yürütülen ve TÜBİTAK-BİDEB 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği programı tarafından desteklenen “Yaygın Romatizmal Hastalıkların Yönetiminde Güncel Tıbbi Beslenme Tedavisi Yaklaşımları” başlıklı proje kapsamında üç gün süren bir eğitim programı düzenlendi

Haber- Fotoğraf: Nurselin Bostan

TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı tarafından desteklenen “Yaygın Romatizmal Hastalıkların Yönetiminde Güncel Tıbbi Beslenme Tedavisi Yaklaşımları” projesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) yürütücülüğünde, İzmir Demokrasi Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi ve Bandırma 17 Eylül Üniversitesi işbirliği ile hayata geçti.

Proje kapsamında, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak’ın koordinatörlüğünde düzenlenen eğitim programı, romatoloji alanında uzmanlaşmış diyetisyenlerin sayısının artırılması, hasta bakım kalitesinin yükseltilmesi ve sağlık sisteminin etkinliğinin artırılması amacıyla, romatoloji ile beslenme alanlarındaki uzmanları bir araya getirdi.

Romatizmal hastalıkların beslenme ile ilişkisinin ele alındığı disiplinlerarası etkinliğe, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum ile etkinliğin düzenleme kurulunda yer alan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sedat Arslan, İzmir Tınaztepe Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Merve Yılmaz ve İzmir Demokrasi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Seda Çiftçi’nin yanı sıra sağlık profesyonelleri, uzmanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Bilimsel Bilgi Toplumla Buluşturulmalı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Bilimsel bilgi üreten üniversitelerin, bu bilgilerin sonuçlarını toplumla buluşturmalarının önemine vurgu yaptı. İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bu anlayışla hareket ederek değerli çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Kaya, “Artık her meslek grubu ve her alan birlikte, beraber güçlü; bir hastanın iyileştirilmesinde interdisipliner yaklaşımlarla daha büyük başarılar elde edilebileceğini hep birlikte gördük, deneyimledik. Biz, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak eğitimlerimizi bu anlayışa göre şekillendiriyoruz” dedi. Toplumda görülme oranı %1 diye ifade edilen romatizmal hastalıkların özel bir grup olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, ağrı, deformiteler, fonksiyon kayıpları, psikolojik durumlar, hayatın yükü gibi çok boyutlu yansımalarının romatizmal hastalıkları katlanılmaz hale getirdiğini ve hastaları arayış içerisine soktuğunu söyledi. Prof. Dr. Kaya, “Maalesef çok fazla bilgi kirliliği var. Hasta ne yapsa, ne yapmasa; nasıl yaşasa, ne yese; ne yemese, nasıl hareket etse gibi sorulara yanıt veren ancak doğru olmayan bilgiler var. Eminim ki bu etkinlik, romatizmal hastalıklar konusunda, disiplinlerarası bir yaklaşımla doğru bilgi oluşmasını, bu bilgilerin doğru şekilde şekillenmesini ve toplumla buluşmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Romatizmal Hastalıkların Yönetiminde Beslenme Vurgusu

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşah Kaner Tohtak ise, fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki bilgi birikiminin ve romatizmal hastalıkların yönetiminde beslenmenin önemine duydukları güçlü inancın, bu etkinliğin daha zengin ve bütüncül bir yapıya kavuşmasına büyük katkı sağladığını vurguladı. Projeye 152 öğrencinin başvuru yaptığını aktaran Prof. Dr. Tohtak, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üniversitelerin öğrencilerinden gelen başvurular sonucunda, bilimsel değerlendirmeler doğrultusunda 20 öğrenci seçildiğini, İKÇÜ’den seçilen 10 öğrencinin programa dahil olmasıyla da toplamda 30 öğrenciyle bilimsel bir yolculuğa çıktıklarını anlattı. Romatizmal hastalıkların beslenme ile ilişkisinin bilimsel olarak kabul gördüğünü belirten Prof. Dr. Tohtak, “Romatizmal hastalıklara yönelik tedavilerde beslenme önemli katkılar sunmaktadır. Ancak bu katkıların etkili olabilmesi, güncel bilgiyle donanmış, özel eğitim almış diyetisyenlerle mümkün olacaktır. Bu eğitim programı bu vizyon doğrultusunda kurgulanmıştır. Romatizmal hastalıkların yönetiminde güncel tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını vaka örnekleri eşliğinde tartışacağız” dedi. Proje kapsamında düzenledikleri eğitimin çıktılarından da bahseden Prof. Dr. Tohtak, eğitimimizin etkinliğini ölçebilmek amacıyla programın başında bir ön test, program sonunda bir son test ve eğitimi izleyen ilk 3 ay içerisinde bir takip testi uygulanacaktır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, romatizmal hastalıkların yönetiminde güncel tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımları alanında çalışmalar yürüten uzmanlar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

 

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dr. Öğr. Üyesi Devrim Can Saraç’ın Çalışması En Çok Görüntülenen Yayınlardan Oldu

HIZLI YORUM YAP