DOLAR

38,7050$% -0.17

EURO

43,5153% 0.32

GRAM ALTIN

3.952,03%-0,22

ONS

3.175,62%-0,04

BİST100

9.634,26%-0,69

a

Engelsiz Bir Gelecek İçin İlham Veren Uygulamalar

“Dünya Engelliler Haftası” etkinlikleri kapsamında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü tarafından “Engelsiz Gelecek İçin İlham Veren Uygulamalar – Erasmus Projeleri ve İŞKUR İş Koçluğu” konulu program düzenlendi

İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü, “Dünya Engelliler Haftası”nda engelsiz bir gelecek için ilham veren uygulamaların ele alındığı bir program düzenledi. Koordinatörlük tarafından çıkarılacak olan “Engellilikte Multidisipliner Yaklaşım ve Uygulamalar” başlıklı uluslararası kitabın müjdesinin de verildiği program Nizami-i Gencevi Konferans Salonunda gerçekleşti. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Engelsiz Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Melike Tekindal, Koordinatör Yardımcıları Doç. Dr. Ahmet Ege ve Öğr. Gör. Tuğçe Şık ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı programda, İŞKUR İzmir Çiğli Hizmet Merkezi Engelli İş Koçluğu Birimi’nden Ayten Gördü ve İKÇÜ Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu, engelsiz bir gelecek için ilham veren uygulamaları anlattı.

Birbirimizi Anlamak, Birlikte Yaşamanın En Önemli Koşulu

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Aramızda, bizden farklı olduklarını veya bizim farklı olduğumuzu düşündüğümüz arkadaşlarımız var ama unutmamak gerekir ki, bir saniyesine bile hâkim olamadığımız, hükmedemediğimiz bir hayatı yaşıyoruz. Dolayısıyla birbirimizi iyi anlamanın; sevgiyle, mutlulukla ve huzurla birlikte yaşamanın en önemli koşulu olduğunu hatırlatmak isterim” dedi. Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü’nün, engelsiz bir İKÇÜ inşa etme yolunda yoğun bir çaba içerisinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akbaş, “Yapılacak çok şey olduğunun farkındayız. Üniversite olarak eksikliklerimizi gidermek için çalışıyoruz. Sizlerden gelen önerilerle daha da zenginleşecek, daha mutlu olacağız. Sizlerin de farkında olmadığı bazı imkanlarımız var üniversitede. Bu tür etkinliklerle, bunları duyurma ve yayma imkanına da sahip oluyoruz ve bu bizlerin geleceğe daha umutlu bir şekilde bakabilmemizi sağlıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Akbaş, programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını noktaladı.

İKÇÜ’den Uluslararası Yayın Dünyasına Önemli Katkı

Engelsiz Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Melike Tekindal ise, “Dezavantajlı gruplar söz konusu olduğunda aklımıza hep mağdur, dışlanmış, örselenmiş, yardıma muhtaç gibi etiketleyici kelimeler geliyor. İKÇÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü olarak biz, tüm özel gereksinime sahip bireylerin ve hepimizin aslında bazı fırsatlara sahip olduğumuzun da farkındayız. Koordinatörlük olarak, Dünya Engelliler Haftası kapsamında bugün düzenlediğimiz programda başta tüm katılımcılarımıza, ardından da özel gereksinimli bireylere yönelik fırsatları sunmak istedik sizlere. Etkinliğimizde, özel gereksinimli bireyler ve dezavantajlı gruplarla ilgili projelerde bizleri ne gibi fırsatlar beklediği ve İŞKUR’un bu alandaki fırsatları ele alınacak. Katılımınız için hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu. Ayrıca, “Engellilikte Multidisipliner Yaklaşım ve Uygulamalar” adlı uluslararası kitap yayınının müjdesini de veren Prof. Dr. Tekindal, kitabın uluslararası NEU Yayınevi’nden çıkacağını belirtti ve alanla ilgili bilimsel eserlerle yayına katkıda bulunma çağrısı yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından, İKÇÜ Uluslararası Projeler ve Erasmus Koordinatörlüğü’nden Öğr. Gör. Cennet Kuman Kıssaboylu, Erasmus programını tanıtarak, programın özel gereksinimli bireyler için sağladığı fırsatlar hakkında bilgi verdi. Erasmus programının, özel gereksinimli bireylere eşit katılım fırsatları sunduğunu belirten Öğr. Gör. Kıssaboylu, değerlendirme aşamasında ise özel gereksinimli olanlar için artı puan uygulaması bulunduğunu ve ek hibe desteği sağlandığını anlattı. Ayrıca, program kapsamında öğrencinin refakatçisiyle yurtdışına gidebildiğini aktaran Öğr. Gör. Kıssaboylu, bu durumda öğrenciye eşlik eden kişinin de tüm masraflarının karşılandığını belirtti.

İŞKUR İzmir Çiğli Hizmet Merkezi Engelli İş Koçluğu Birimi’nden Ayten Gördü ise, Engelli İş Koçu’nun ne olduğundan, özel gereksinimli bireylere nasıl yardımcı olduklarından ve engelli vatandaşların istihdamını artırmak ve ekonomik bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla çeşitli kurumlar tarafından desteklenen engelli bireylerin kendi işini kurma projelerinden bahsetti. Engelli İş Koçluğu uygulamasının 2021 yılında hayata geçtiğini belirten Gördü, engelli bireylerin istihdama daha nitelikli ve daha bütüncül bir şekilde katılımını sağlamak amacıyla yürütülen uygulamada, engelli iş koçlarının işe ihtiyacı olan engelli bireyleri açık işlere yönlendirdiklerini kaydetti. %40 oranında engeli bulunan bireylerin, tam teşekküllü devlet hastanesinden alınmış bir raporla İŞKUR’a engelli birey kaydı yaptırmaları halinde 24 saat içinde kendilerine engelli iş koçu atandığını açıklayan Gördü, sistem üzerinden ücretsiz bir şekilde hizmet alınabildiğini dile getirdi. Engelli bireylerin kendi işini kurma projesini anlatan Gördü, yılda iki defa başvuru alan İŞKUR’un, yayınladığı başvuru rehberi üzerinden proje şartlarını açıkladığını söyledi. Rehberin içeriğinden ve kılavuzdan da bahseden Gördü, proje desteği için aranan şartları anlattı.

Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Özden ile Müzik Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Yalçın Öztüfekçi tarafından icra edilen müzik dinletisi, katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Dünya Engelliler Haftası programı, teşekkür belgelerinin takdiminin ardından sona erdi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Yılın Vakfı” ile Aile Paneli

HIZLI YORUM YAP