AkademiEn GüncelGenelİKÇUKongre

Kahramanlıkla Ölmeyi İşgale Tercih Ediyoruz

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kızılay Topluluğunca düzenlenen “Bir Yurt Savunma Hareketi Olarak Tıp Bayramı” konferansında, kahraman Tıbbiyelilerin tarihsel süreçteki yeri ele alındı.

Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda yapılan konferansı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mutlu Aytemir, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Agah Tekindal’ın yanı sıra çok sayıda genç Kızılay gönüllü izledi.

Türk Tıbbı Dünyadaki Bilimsel Gelişmelere Öncülük Ediyor

 Açış konuşmasını yapan İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Bilgin,  hekimlerin ve sağlık personelinin başarılı çalışmalarıyla Türk tıbbının dünyadaki bilimsel gelişmelere öncülük eden bir konuma geldiğini aktardı. Dr. Öğr. Üyesi Bilgin,  küresel salgın sürecinin en ağır yükünü sağlık çalışanlarının taşıdığını belirterek sağlık camiasının her koşulda canları pahasına insanlığın yardımına koşmaya devam ettiklerini ifade etti.

Genç Kızılay Her Şartta İnsanlığın Yanında

Genç Kızılay 3. ve 9. Bölge Eğitim Birimi Başkanı Umut Can Arslan da Kızılay gönüllüleri olarak her zaman hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının yanında olduklarını kaydetti. Arslan, birçok gönüllü eğitimine imza attıklarını, ücretsiz olarak yapılan bu bilgi alışverişiyle ülkemize ve insanlığa katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti.

İKÇÜ’de 600’ü Aşkın Genç Gönüllü Var

 Öğrenciyken gönüllük sürecine başladığını anlatarak genç gönüllülere tavsiyelerde bulunan Genç Kızılay İzmir İl Başkanı Doğukan Talha Şengül de İKÇÜ’de 600’ü aşkın genç gönüllünün olduğunu aktardı. Şengül tüm projelerdeki destekleri için İKÇÜ’lü gönüllülere teşekkür etti.

Kan Dökerek, Kahramanlıkla Ölmeyi İşgale Tercih Ediyoruz

Tarihimizden günümüze uzanan tıp bilimi hakkında bilgiler vererek başladığı sunumuna Genç Tıbbiyeliler ve Kurtuluş Savaşındaki rolü konusunda aktardığı bilgiler ile devam eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, genç tıbbiyelilerin Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla Osmanlıya karşı başlayan işgal sürecinde her noktada vatansever duruş sergilediklerini vurguladı. Prof. Dr. Gökçe, “Yaşadığımız şehir İzmir’e bakacak olursak; İzmir’e Yunanlılar tarafından asker çıkarılması, tüm ülkede olduğu gibi İstanbul’daki Tıbbiyeliler arasında da büyük bir infiale yol açtığını görmekteyiz. İstanbul’un işgali karşısında içleri sızlayan Genç Tıbbiyeliler protesto gösterilerine katılıyorlar, işgale karşı çaba gösterilmesini haykırıyorlar. “Kan dökerek kahramanlıkla ölmeyi işgale tercih ediyoruz. Miting istiyoruz, umum Darülfünunlulara, âlemi insaniyete hitap edilmesini istiyoruz” diyorlar. Bununla yetinmiyorlar. Tıbbiye ’de yapılan bir toplantıda öğrenci Emin Ali (Şavlı) Bey, “Arkadaşlar, imza toplamak, bildiri dağıtmak gibi şeyler boştur. Yapılacak iş, bugünlerde Anadolu’ya geçen kumandanın arkasından gitmek ve orada hizmet etmektir” ifadelerinde bulunmaktadır. Onlar için artık İstiklal Mücadelesine katılmaya sıra gelmişti.” diye konuştu.

14 Mart Sadece Bir Kutlama Değil

Tıbbiyelilerin bu mücadele azminin, yerel direniş hareketleri ile geliştiğini, Amasya Genelgesi, Erzurum ve Sivas Kongreleri, TBMM’nin açılışına uzanan topyekûn bir milli mücadeleye dönüştüğünü belirten Prof. Dr. Gökçe, 14 Mart Tıp Bayramını sadece İstiklal Mücadesinin kahramanları Tıbbiyelileri yâd etmek için kutlanan bir bayram olarak değil, milli mücadelenin kaderini etkileyen Genç Tıbbiyelilerin rolünün aktarıldığı, paylaşıldığı bir tarih olarak değerlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İKÇÜ Genç Kızılay Topluluğundan Ukrayna’ya Yardım Kampanyası

 Daha sonra söz alan Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Esra Meltem Koç da “Ukrayna’da Türk Kızılayı” sunumuyla savaş şartlarında görev yapan hekimlerle ilgili bilgi verdi. “Savaşın her türlüsü kötü.” diyen Doç. Dr. Koç, “Biz hekimliğimizi her şartta olduğu gibi savaşta da yapmaktayız. Şu anda Ukrayna’da meslektaşlarımızın hangi zorlu şartlar altında hizmet verdiklerini görmek bizlere büyük acı veriyor.  Türk Kızılay’ı bölgeye tırlar dolusu insani yardım malzemesi gönderdi, savaş mağduru insanlara olan yardımlar devam ediyor. Bağış kampanyası da düzenlendi. Biz de İKÇÜ Genç Kızılay Topluluğu olarak İzmir Şubemizin de destekleriyle bir kampanya başlatmak istiyoruz. Bununla ilgili görüşmeler devam ediyor Savaşı durduramıyoruz maalesef ama destek olmak hepimizin görevi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir