AkademiEn GüncelGenelİKÇU

Rektör Köse ‘Gençlerle Söyleşi’ Programına Konuk Oldu

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) İslami İlimler Fakültesi ‘Gençlerle Söyleşi’ programlarının konuğu Rektör Prof. Dr. Saffet Köse oldu. 

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda yapılan söyleşiyi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sıddık Korkmaz, fakülte öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci izledi. Dünyada bir takım güçlerin dini gruplar üzerinden ülkeleri yaşanmaz hale getirdiklerini kaydeden Rektör Prof. Dr. Köse,  “Çağımızda dünyada, din kisvesi altındaki gruplar üzerinden çatışmalar oluşturulduğunu görmekteyiz. Sosyal bilimlerin bazı yöntemleri kitleleri eyleme geçirmek için kullanılıyor. Dini gruplardan bazılarını ise ülke yönetimlerini dizayn etmekte ve istedikleri operasyonları hayata geçirmekte kullandılar. Bildiğiniz gibi bizim ülkemizde de bu amaçları için FETÖ’yü kullandılar. Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayeti, devletimizin güçlü duruşu sayesinde bunu başaramadılar. Diğer taraftan halkımızın irfanıyla bütünleşen, dini eğitim kurumlarımızın, diyanet teşkilatımızın yürüttüğü sağlıklı din eğitiminin de katkısından söz etmemiz gerekir” dedi.

İnsanlara Neyi İnandırırsanız Onu Yaptırırsınız

Sağlıklı bir din eğitiminin vazgeçilmez bir unsur olmasına işaret eden Prof. Dr. Köse, fakültelere, akademisyenlere ve öğrencilere çok önemli görevler düştüğünü kaydetti. Rektör Köse, “Din, insanların bireysel ve toplumsal hayatında en etkili güçtür. İnsanlara sağlıklı bir din eğitimi vermezseniz bunun yıkcı toplumsal sonuçlara neden olması kaçınılmazdır. Ord. Prof. Dr. Ali Fuad Başgil der ki ‘Din alelade inançtan çok daha farklı bir şeydir.’ İnsanları neye inandırırsanız onu yaptırırsınız. Bu sebeple Türkiye’nin şansı birbirinden değerli fakültelerimiz ve elbette siz öğrencilerimizsiniz. Ama size de düşen çok önemli görevler var” diye konuştu.

Bizim Size Kapımız Her Zaman Açık

Gençlere aldıkları din eğitiminin örnek bireyler olmak gibi önemli görevler yüklediğini hatırlatan Prof. Dr. Saffet Köse, toplum önünde sergiledikleri davranışların branşlarıyla eşleştirileceği uyarısında bulundu. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, “Maalesef günümüzde doyumsuz bir insan tipi ile karşı karşıyayız. Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır ‘Allah’ım! Fayda vermeyen ilimden, huşu duymayan kalpten, kabul olunmayan duadan, doymayan nefisten sana sığınırım.’ O yüzden bizim rızık endişemiz olmamalı. Bizlerin en büyük ihtiyacı inancımızı doğru temsil etmek olmalı. İnsanın kalbi yüzündedir, kalbinizi yüzünüzden okurlar. İkiyüzlü, yalancı davranışlar her zaman kendini ele verir. Söz ve eylem arasında tutarsızlık varsa insanları inandıramazsınız. Önce doğru davranışlarla mesleğimizi temsil edeceğiz. Toplumda başkalarına model olan kişilerin eylemleri çok önemlidir. Cahillerin delili, âlimlerin davranışıdır diye bir söz vardır.  Ama biz hiçbir zaman insanlarla Hakk’ı ölçmeyiz. Hakk ile O’nun ölçüsüyle insanları ölçeriz” dedi. Söyleşide fakülte öğrencilerinden gelen soruları cevaplayan, önerileri dinleyen Rektör Köse, kendisiyle birebir görüşmek isteyen öğrencilere de her zaman kapısının açık olduğunu kaydetti.