AkademiEn GüncelHaberlerİKÇUÖzel Haber

Buhara Devlet Üniversitesi ile İşbirliği Protokolü İmzalandı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Buhara Devlet Üniversitesi arasında Özbekistan’ın Buhara şehrinde iş birliği protokolü imzalandı.

İki üniversite arasında öğrenci değişimi, akademisyen hareketliliği, müfredat geliştirme, teorik ve pratik uygulamaları birlikte yapma konularını düzenleyen protokolü İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Buhara Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Obidjon Khafizovich Khamidov birlikte imzaladı. Törende İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve Buhara Devlet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abror Juraev de hazır bulundu.

Sizin Bu Coğrafyaya Borcunuz Var

Kütüb-i Sitte adlı eserin müelliflerinden Muhammed b. İsmail el-Buhârî’nin memleketinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Rektör Köse, Özbekistan’da İslam tarihi açısından önemli hazineler bulunduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Saffet Köse: “Buhara, bizim ilim dünyamızda özellikle 9 ile 11. Yüzyıllar arasında çok özel bir yere sahip. Tabi biz el-Buhari ile söze başladık ama bu topraklarda çok sayıda âlim, İslam ilminin gelişmesinde etkili olmuştur. Buradaki el yazması eserlerin gün yüzüne çıkarılmasında onların bıraktığı derin mirasın izlerinin sürülmesine ihtiyaç var. Böyle bir medeniyetin üniversitesi olarak Buhara Devlet Üniversitesi’nin de bu coğrafyaya borcunun olduğunu düşünüyorum. Geçmişten günümüze değerlerinden ve inançlarından hiçbir koşulda taviz vermeyen Buhara irfanı, geleceğe de aktarılmak zorunda. Bu bağlamda Buhara Devlet Üniversitesi, bu coğrafyaya borcunu ödemek noktasında önemli çalışmalar yapacaktır. Üniversite olarak biz de bu çabaların paydaşı olmaya talibiz. Başta İslami İlimler Fakültemiz olmak üzere atılacak her adıma katkı vermeye hazırız. Genç ve dinamik bir üniversite olarak tüm alanlarda güçlü bir kadromuz var ve protokol ile daha yakın çalışmaya imkân sunmuş olacağız” dedi.

Sorumluluğumuzun Bilincindeyiz

Buhara bölgesinde giderek yükselen bir üniversite olarak Özbekistan’ın yükseköğreniminde önemli bir konuma sahip olduklarını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Khamidov, Türkiye’den çok sayıda iş birliği talebinin gelmesinden duyduğu memnuniyeti paylaştı. İmzalanan protokol ile genel bir çerçeve çizildiğini ancak daha mikro boyutta uzmanlar arası çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Khamidov “Üniversite olarak tarihi birikimimizin farkındayız. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve önemli çalışmaları yapıyoruz. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile birlikte bu çalışmaların daha derinlikli hale geleceğine inanıyorum. Bilimsel iş birlikleri hem üniversitelerin hem de ülkelerin gelişmeleri açılışından son derece önemli. Geleceğe bırakılacak en önemli mirasın bilgi olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Sizinle çok alanda birlikte çalışma yürütebiliriz. Bu protokolün çalışmalarımıza yön vermesini umuyor hayırlı olmasını diliyorum” dedi.