En GüncelİKÇU

İKÇÜ’de “Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ), kurumsal kalite çalışmalarını ele almak üzere “Kalite Güvence Sistemi Çalıştayı” düzenledi.
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse başkanlığında yapılan çalıştayda, yeni akademik yıl öncesi Kalite Koordinatörlüğü ile Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’nın eşgüdümlü yürüttüğü kurumsal kalite güvencesi çalışmaları gözden geçirildi ve planlanan çalışma takvimleri kalite komisyonu üyelerince ele alındı. 
Kalite Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Funda İfakat Tengiz’in ev sahipliğinde yapılan çalıştaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Genel Sekreter Nurettin Memur, Strateji Geliştirme Daire Başkanı Erkan Küçükkılınç, Kalite Koordinatör Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Halil Koyu, Dr. Öğr. Üyesi Onur Karadal, fakültelerden sorumlu kalite komisyonu üyesi akademisyenler ile idari birimlerden sorumlu daire başkanları katıldı. 

Kalite Çalışmalarımız İKÇÜ’yü Yükseltti

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından koordine edilen kalite güvencesi sistemi faaliyetlerinin hem üniversitelere rehberlik etme hem de yükseköğretimde kalite kültürünün gelişmesi adına çok değerli olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, İKÇÜ olarak kalite kültürünün yaygınlaşması için büyük titizlikle çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Köse,” Gelinen aşamaların değerlendirildiği bu toplantıları düzenli aralıklarla yapıyoruz. Verilerin  dijitalleştiği bu dijital çağda, bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Kurumlararası rekabette de hedef kitlemiz olan öğrencilerin tercihlerinde de bu veriler etkin hale geldi. Üniversite tercihlerinde yüzde 99,4’lük doluluk oranına ulaştık. İzmir’deki üniversiteler arasında da en çok ilgi gören üniversite İKÇÜ oldu. Konumumuz, öğretim üyelerimizin sayısı, yetkinlikleri gibi hem nitelik hem nicelik göstergeler İKÇÜ’nün ulaştığı başarılı konumu özetliyor.  Bu ilginin arka planında kaliteye ilişkin atılan adımların olduğunu düşünüyorum. Kalite çalışmalarımızın da etkin olarak kullanılması İKÇÜ’yü çok iyi bir konuma getirdi. Bu anlamda siz değerli çalışma arkadaşlarıma İKÇÜ’nün kalite ve marka olması için yaptığınız katkılardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi. 

Kalite, Kusursuzluk Anlayışına Sistemli Bir Yaklaşımdır

Dünya ile etkileşen uluslararası standartlarda bir yükseköğretim kurumu olmak için kalite kültürünün yaygınlaşması gerektiğinin altını çizen İKÇÜ Kalite Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Funda İfakat Tengiz, bunun Kalite Yönetim Sistemi(KYS) standartlarının yerine getirilmesi ile mümkün olacağını belirtti. 
Kalite düzeylerinin ulusal ve uluslararası kalite standartlarında olmasında KYS’nin oldukça önemli olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Tengiz, “KYS, eğitim- öğretim, Ar-Ge, toplumsal katkı ve yönetim sistemi, dış ve iç değerlendirme, eğitim ve program akreditasyon süreçlerinin hepsini kapsamaktadır. Ayrıca uluslararası diploma görünürlüğünün, nitelikli eğitimin artmasında, donanımlı mezunlar vermemizde bizlere kılavuzluk eden bir KYS var. Kalite, kusursuzluk anlayışına sistemli bir yaklaşımdır. Bu sürece katkı sunan çalışma arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi.

2023’te Kurumsal Akreditasyona Başvurma Hedefi

İKÇÜ olarak hedeflerinin 2023 yılında kurumsal akreditasyona başvuran üniversiteler arasında yer almak olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Tengiz, “İlk iki aşamayı geçen bir üniversite olarak 2023 yılı içinde kurumsal akreditasyona başvurma hedefindeyiz. Şu anda 23 üniversite kurumsal olarak akredite konumunda. YÖKAK’ın hedefi 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin bu sisteme dahil edilmesini sağlamak” diye konuştu.
Kalite Güvence Sisteminin değerlendirilmesi ve sisteme ilişkin önerilerin görüşülmesi amacı ile düzenledikleri çalıştayın sonuç raporunun paydaşlarla paylaşılacağını sözlerine ekledi.