Çelenk’ten İKÇÜ Hemşirelik Bölümü Öğrencilerine: “Mesleğinizin Kökenleri İzmir’de”
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Sosyal Öğrenme Etkinlikleri kapsamında “İzmir’de Gezilecek Yerler” konulu program düzenledi
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünün ev sahipliğinde İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen programa konuşmacı olarak Turist Rehberi ve Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk katıldı. Kültürün zaman içerisinde biriktiğini, bu açıdan Türkiye’nin tarih ve kültür olarak köklerinin çok derinlerde olduğunu belirterek sözlerine başlayan Serdar Çelenk, “Anadolu’nun kültür tarihi 12500 yıl öncesine, insanların yerleşik hayata geçtikleri ilk yer olan Urfa’daki Göbeklitepe’ye dayanıyor. İzmir’in ise 8500 yıllık bir kültür tarihi var. Kültür damla damla biriken bir şey. Bugün dünyanın süper gücü olarak bilinen Amerika’nın bile 245 yıllık bir tarihi olduğunu düşünürseniz, üzerinde bulunduğumuz zenginliğin ne anlama geldiği daha iyi anlaşılır.” dedi.
Kemeraltı Çarşısı, Konak Meydanı, Kadifekale, Kızlarağası Hanı, Havra Sokağı, Agora, Tarihi Asansör gibi İzmir’de gezilecek yerleri ve tarihlerini anlatan; öğrencilere İzmir’deki Arkeoloji Müzesi, Atatürk Müzesi, Arkas Sanat Müzesi, Arkas Deniz Tarihi Müzesi, Etnografya Müzesi ve Ege Üniversitesi Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi gibi müzeleri gezmelerini tavsiye eden Serdar Çelenk, Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin dikkatini asıl olarak, kendisinin de kişisel araştırma alanı olan tıbbın Anadolu’daki kökleri üzerine çekmek istediğini vurguladı. Bergama’daki Asklepion’un sağlık tanrısı Asklepios adına kurulmuş bir tedavi merkezi olduğunu ifade eden Çelenk, Batı Anadolu’nun en önemli tedavi merkezi olarak bilinen Asklepion’u işaret ederek öğrencilere “mesleğinizin kökleri orada” dedi. Tıp dünyasında Hipokrat’tan sonra 2 numara olarak bilinen, Bergama’da yaşayan Galenos, Hipokrat’ın hayatını yazarak bilinmesini sağlayan ve jinekoloji alanında çalışmalar yapan Efesli Soranus ve Efesli Hekim Rufus gibi isimler hakkında detaylı bilgiler veren Çelenk, öğrencilere meslekleriyle ilgili olan bu gibi şeyleri iyi bilmeleri gerektiğini hatırlattı. Sözlerini Urla’daki Karantina Adası hakkında bilgiler vererek bitiren Çelenk, salgın hastalıklarda bu adanın önemli bir işlevi yerine getirdiğini söyledi. Program, Ege Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Serdar Çelenk’e İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem tarafından teşekkür belgesi ve hediyeler verilmesi ile son buldu.