AkademiEn GüncelİKÇUSağlık

İKÇÜ’de Diyabette Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu

Muhabir: Beyza Şengül

Fotoğraf: Gizem Gül Aktan

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Dünya Diyabet Günü kapsamında “Diyabette Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu” düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleşen; doktorların, hemşirelerin, diyetisyenlerin ve fizyoterapistlerin diyabete olan bakış açısını multidisipliner bir şekilde ele almayı amaçlayan sempozyuma İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut ile dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülşah Kaner Tohtak, “Yapılan çalışmalardan edinilen bilgilere göre Türkiye hem obezite hem diyabetin artış hızı bakımından Avrupa’da 34 ülke içinde ilk sırada yer almaktadır. Bu nedenle, diyabete geçit vermemek için doğru koruma ve tedavi stratejileri oluşturmak zorundayız.” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmasının ardından söz alan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut ise “Diyabet deyince aklımıza halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen hastalık geliyor. Bazı uzmanlar tarafından çağın vebası olarak kabul edilen diyabet, insanın yaşam kalitesini düşüren kalp krizi ve kanser gibi farklı hastalıklara yakalanma riskini arttıran, beyin sağlığını olumsuz etkileme, Alzheimer’a sebep olma gibi sorunlara neden olan önemli bir sağlık sorunudur. Üniversitemizde ‘Diyabet Günü’ kapsamında düzenlenen “Diyabette Multidisipliner Yaklaşımlar Sempozyumu” diyabet hakkında farkındalık oluşturmayı, bilimsel yaklaşımlara ve gelişmelere dayanarak bilgileri güncellemeyi, disiplinler arası iletişimin sağlanmasını ve karşılıklı deneyim aktarımına olanak sağlamayı hedefliyor.” şeklinde konuştu.

Diyabete karşı sağlıklı yaşam tarzı

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya ile İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem’in oturum başkanlığını yürüttüğü ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Önder Pamuk’un ‘Diyabete Hekim Yaklaşımı’ ve İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Diyabet Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Ünsal Avdal’ın ‘Diyabete Hemşire Yaklaşımı’ başlıkları altında konuştukları ilk oturumda doktorların ve hemşirelerin diyabete bakış açısı ele alındı. “Kontrolsüz bir şekilde artan diyabet dünyada büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Dünya geneline baktığımızda neredeyse 10 kişiden 1’ inin diyabetik hasta olduğunu söyleyebiliriz.” diyen Prof. Dr. Barış Önder Pamuk, dünyada 537 milyon diyabet hastasının yaşamakta olduğunu ve bu sorunun her geçen gün artış gösterdiğini söyledi. Doktorlar olarak diyabete karşı sağlıklı yaşam tarzı değişikliğini önerdiklerini belirten Prof. Dr. Pamuk, sağlıklı yaşam biçiminin diyabet riskini ortadan kaldırabileceğini vurguladı.

Diyabetle mücadelede hemşirelerin rolü çok önemli

‘Diyabete Hemşire Yaklaşımı’ başlıklı konuşmayı yapan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Diyabet Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Ünsal Avdal ise hemşirelerin, diyabet tedavisi sürecinde hayati bir öneme sahip olduğundan bahsetti. Prof. Dr. Avdal, “Hemşirelerin diyabetteki rolü her geçen gün artıyor. Dünyada diyabetli birey sayısı artmaya devam ederken, hemşirelerin rolü bu süreçte giderek önem kazanmıştır. Diyabette, ancak bir ekip çalışması sonucunda çözüme ulaşılır ve bu çalışmada diyabet hemşiresi çok önemli bir role sahiptir. Hemşireler genellikle hastanın bu süreçte etkileşim kurduğu ilk ve hatta tek sağlık çalışanıdır. Onların ilk değerlendirmesi, tedavi uygulamaları ve eğitimlerinin kalitesi diyabetli birey için hayati önem taşır. Ayrıca, diyabet riski olan adayların da diyabet hemşiresinin eğitimine, bakımına ve desteğine ihtiyaçları vardır. Hemşireler, diyabetli bireylere eğitim, öz bakım gibi uygulamalar için gerekli bilgi, beceri ve yetenek kazandıracak, diyabetli hastaların karar alma, sorun çözme ve bakım davranışlarını geliştirecektir.” diye konuştu.

Oturum başkanlığını İKÇÜ Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülşah Kaner Tohtak ve İKÇÜ Beslenme Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Ongan’ın yaptığı 2’inci oturumda, Ege Üniversitesi Hastanesi Diyabet Diyetisyenleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Dyt. Selda Seçkinler ‘Diyabete Diyetisyen Yaklaşımı’ başlıklı; İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum ‘Diyabete Fizyoterapist Yaklaşımı’ başlıklı; Ege Diyabetliler Derneği Başkanı Gamze Bakkallar ‘Ege Diyabetliler Derneği Tanıtımı’ başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

Sempozyumun 3’üncü oturumu ise “Olgu Sunumları” ana başlığı altında gerçekleşti. Oturum başkanlığını İKÇÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gamze Yurtdaş Depboylu ile Dr. Öğr. Üyesi Tuba Yalçın’ın yaptığı bu oturumda, İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Us Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dyt. Hülya Tan, Medicana International İzmir Hastanesi Dyt. Mısra Aydın, Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uzm. Dyt. Şadan Orun ve İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dyt. Eda Nur Gürses konuşmacı olarak yer aldı.