EğlenceEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ’de Sanat Festivali Coşkusu

Muhabir: Cem Yasakçı

Fotoğraf: Gizem Gül Aktan

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin düzenlediği ve 15-17 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan “2. Uluslararası İKÇÜ Sanat Festivali (İKÇÜ Art Fest)” başladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği ve 15-17 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan “2. Uluslararası İKÇÜ Sanat Festivali (İKÇÜ Art Fest)”, İzmir Sanat ve Kültür Kongresi ve Sergisi’nin açılışı ile başladı. Festival kapsamında İKÇÜ Sanat Galerisi’nde düzenlenen ve 34 ülkeden 265 sanatçının 412 eseri arasından seçilen 270 eserin yer aldığı serginin açılışına İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Genel Sekreter Nurettin Memur, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman ile dekanlar, akademik ve idari personeller ve öğrencilerden oluşan çok sayıda sanatsever katıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinden önce sergi ile ilgili açıklama yapan Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, “Sergide dört tane temamız var. Bu temalardan bir tanesi “Karikatür teması”. Karikatür temasını iki kategoride, iki başlıkta ele aldık: Birisi ‘Kahve ve Kültür’, diğeri ise ‘Masallar ve Efsaneler’ teması. Sergide göreceğiniz ikinci tema “Gelenekselden Çağdaşa Tipografik Eserler” olacak. Üçüncü kategori de “Küçük Eserler”, yani küçük ebatta yapılan işlerle ilgili bir tema, son olarak da “Bir Pencereden Bakış” temalı çalışmalarımızı göreceksiniz.” ifadelerini kullandı. Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra alanda sergilenen 270 eser sanatseverlerle buluştu. Sergi açılışının ardından “Uluslararası İKÇÜ Sanat Festivali (İKÇÜ Art Fest)” kapsamında, sanat ve kültür arasındaki ayrılmaz ilişkiyi farklı bakış açılarından sunmayı amaçlayan ve bu yıl ilk kez düzenlenen İzmir Sanat ve Kültür Kongresi’nin açılışı için İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonuna geçildi.

İKÇÜ Sanat Festivali Sanat Dünyasına Yeni Bir Soluk Getirmeyi Hedefliyor

İzmir Sanat ve Kültür Kongresi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, sözlerine geçtiğimiz Pazar günü İstanbul-Taksim’de gerçekleşen menfur terör saldırısından duyduğu üzüntüyü ifade ederek başladı. “Güncel teknolojileri, sanat ve tasarımla buluşturmayı amaçlayan İKÇÜ Sanat Festivali; sanat dünyasına yeni bir soluk, farklı bir bakış açısı getirmeyi hedefleyerek, sanatın ve tasarımın zenginleştirildiği ve tartışıldığı bir ortam oluşturulması görevini üstlenmektedir” diyen Prof. Dr. Fikri Salman, festivalin aynı zamanda uluslararası alanda birçok sanatçının eserlerinin Türkiye’ye taşınmasına ve bu sanatçıların tanınmasına yardımcı olduğunu, özel tasarım gücüne sahip yetenekleri tek çatı altında buluşturmayı hedeflediğini belirtti. Sözlerine, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’in binlerce yıllık bir kültür ve sanat geçmişine sahip olduğunu hatırlatarak devam eden Prof. Dr. Fikri Salman, konuşmasını İKÇÜ Sanat Festivali’nin, tarihi ile Türkiye’nin önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olan İzmir’in bu mirasının sürdürülmesine katkı sağladığına vurgu yaparak sonlandırdı. 

Sanatın Olmadığı Bir Üniversiteyi Hayal Bile Edemiyorum

İKÇÜ Sanat Festivali’nin ve bu kapsamda düzenlenen İzmir Sanat ve Kültür Kongresi ve Sergisi’nin İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) adına çok önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “Üniversitemizin akademik anlamda yürüttüğü ve gerçekleştirdiği teorik ve uygulamalı bir çok bilimsel faaliyet var ama sanatın ve sanatsal faaliyetlerin olmadığı bir üniversiteyi hayal bile edemiyorum doğrusu” dedi. Sanatın insana, insan olduğunu hatırlatan bir etkinlikler süreci olduğunu söyleyen Prof. Dr. Muhsin Akbaş, birçok toplumsal sorunun; insanlar arasındaki çekişmelerin ve çatışmaların eğitim hayatı başta olmak üzere genel olarak yaşamın içerisinde sanata yeteri kadar önemin ve değerin verilmemesinden kaynaklandığının altını çizdi. Bir sanat etkinliğinin hazırlanmasından gerçekleştirilmesine ve sonuç olarak etkinlik ile ilgili yapılan değerlendirmelere kadar özverili ve imrenilecek bir süreç gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Muhsin Akbaş, sanat sergisini, konseri ve kongreyi birleştiren İKÇÜ Sanat Festivali’nin düzenlenmesinde, İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman başta olmak üzere emeği geçen akademisyenlere ve öğrencilere teşekkür ederek sözlerini noktaladı.  

“İKÇÜ Sanat Festivali (İKÇÜ Art Fest)”, açılış konuşmalarının ardından Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyeleri tarafından düzenlenen, Kültür ve Sanat Yönetimi Programı ile Müzik Programı Yüksek Lisans öğrencilerinin katkıları ve katılımıyla icra edilen Türk Müziği dinletisi ile devam etti. Ardından 15-17 Kasım tarihleri arasında üç gün boyunca, 135 katılımcının, 11 oturumda 108 bildiri sunacağı ve online (çevrimiçi) gerçekleştirilecek olan İzmir Sanat ve Kültür Kongresi’nin açılış bildirilerinin sunumuna geçildi.