İKÇÜ, Bağımlılıkla Mücadele Panel ve Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı
Muhabir: Beyza Şengül
Fotoğraf: Aybars Sürmeli
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde “Bağımlılıkla Mücadelede Hep Birlikte” sloganıyla Kamu Kurumları Çerçevesinden Madde Bağımlılığı ile Mücadele paneli ve çalıştay düzenlendi
Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan madde bağımlılığını çok boyutlu olarak ele almak amacıyla İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nin ev sahipliğinde “Bağımlılıkla Mücadelede Hep Birlikte” sloganıyla, Kamu Kurumları Çerçevesinden Madde Bağımlılığı ile Mücadele paneli ve çalıştay düzenlendi.
İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen panel ve çalıştaya İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektörler, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ve Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İzmir İl Müftüsü Salih Sezik, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş ile dekanlar, çok sayıda akademik ve idari personel ve öğrenci katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İKÇÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Esra Meltem Koç, günümüzün önemli bir toplumsal ve halk sağlığı sorunu olan madde bağımlılığına karşı mücadelede başarılı sonuçlar alınabilmesi için bağımlılığın toplum, STK’lar ve kamu kurumları tarafından öncelikli bir mesele olarak algılanması gerektiğinin altını çizdi. İKÇÜ’nün ev sahipliğinde düzenlenen panel ve çalıştayın, madde bağımlılığını farklı kurumların bakış açısından ele almayı amaçladığını dile getiren Doç. Dr. Koç, bağımlılıkla mücadelenin dini, psikolojik, hukuki, sosyal, eğitimsel ve idari yönleri ile birlikte ele alınmasının bağımlılıkla topyekün mücadele stratejileri geliştirme adına bir gereklilik olduğunu vurguladı.
Bağımlılığa Karşı El Birliği İle Mücadele Edilmeli
Konuşmasına böylesine önemli bir etkinliğin İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, dünün, bugünün ve yarının en önemli sorunu olan madde bağımlılığını çok boyutlu olarak ele almak için düzenlenen panel ve çalıştayda tüm kurumların üst düzey yöneticilerinin bir araya gelmesindeki amacın bağımlılığa karşı el birliği ile yapılacak bir mücadeleye ihtiyaç duyulmasından kaynaklandığını ifade etti. Kişiyi etkisi altına aldığında eylem ve söylemlerini onun iradesi dışında oluşturan ve çeşitli maddelerin kullanımı ile ortaya çıkan bağımlılığın günümüzde çok küçük yaşlara kadar indiğini söyleyen Rektör Köse: “Bireyin vücuduna girdiğinde davranışsal, ruhsal ve bedensel değişimlerin ötesinde sonuçlara yol açan bağımlılık durumu, kişilerde yoksunluk ve nihayetinde ruhsal bozukluklara yol açar. Bu haliyle bağımlılık, toplumun tüm birim ve kurumlarını etkileyen ve mücadele edilmesi gereken bir sorun olarak ortaya çıkıyor.” dedi.
Bağımlılıkla Mücadelede Aile Vurgusu
“Sorunu bireysel tercih veya özgürlük çerçevesi içinde değerlendirmeye yönelik bakış açısı veya aileden kopan bireylerin sayısının artması, günümüzde bu maddelere daha fazla yönelme ile sonuçlanmaktadır.” diyen Rektör Köse, madde kullanımına bir şeye iyi geldiği algısıyla başlandığını ve gelişen iletişim teknolojileri sayesinde bu maddelere her yerden kolaylıkla erişilebilir olduğunu belirtti. Risk altında bulunan grupların madde kullanma gerekçelerinin tespit edilmesinin öneminden de söz eden Rektör Köse, özellikle çocukluk ve ilk gençlik yaşlarında maddeye yönelimi önlemek için tüm sosyal kurumların el birliği ile mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. Madde bağımlılığı ile mücadelenin bir bileşeni olarak ailenin önemine vurgu yapan Rektör Köse, çocuklarla ve gençlerle etkili bir iletişimin kurulmasının; şefkat, merhamet ve muhabbete dayalı bir aile içi olumlu iletişim ikliminin oluşturulmasının mücadelenin ilk koşulu olduğunu söyledi. “Ailede kişilerin bekledikleri ilgi ve sevgiyi bulabilecekleri bir ortam, bağımlılık ile mücadelenin ilk adımı olarak düşünülmelidir.” Diyen Rektör Köse, madde kullanımı için aile içi iletişim ne kadar önemliyse, aile bütünlüğünün bozulmasının da bu madde kullanımında en önemli etken olduğunu kaydetti. Rektör Köse, her bir kurumun üzerine düşeni yapmasıyla ve birlikte oluşturulacak olan sinerji ile gelecek nesilleri madde bağımlılığı illetinden kurtarabileceklerini söyleyerek sözlerini noktaladı.
Aile Yapımız Eskisi Gibi Güçlendirilmeli
Bağımlılığın hem Türkiye’de hem de dünya genelinde en can yakıcı sorunlardan bir tanesi haline geldiğini belirterek konuşmasına başlayan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, madde bağımlılığının İzmir’de çok üst düzeyde varlığını devam ettirdiğini ve çalıştaya katılan bütün devlet birimleri ile birlikte bağımlılıkla mücadele ettiklerini söyledi. Bütün sosyal olaylarda olduğu gibi madde bağımlılığının da çok boyutlu olduğunu ifade eden Vali Köşger, günümüzde bozulan sosyal dokunun ve toplumun temelini oluşturan aile yapısının sarsılmasının bu sorunu daha can yakıcı hale getirdiğini belirtti. Vali Köşger: “Biz Türklerin diğer milletlere göre daha farklı ve daha üstün; bağımlılıklar karşısında daha dirençli ve dayanıklı olmamızı sağlayan aile yapımızın sağlam ve henüz bozulmamış olmasıydı. Böyle bir ortamda çocuk veya genç, her hangi bir nedenle travma yaşadığında hemen aile içinde sarıp sarmalayıp başka çözüm yolları aramasına, yanlış yerlere sürüklenmesine izin verilmiyordu. O sorun aile içerisindeki sıcaklık içerisinde çözülüyordu. Maalesef hızlı kentleşme ile birlikte, kentlerde varoşların oluşması ve sosyal dokunun bozulması aile yapımızı sarstı.” diye konuştu. Vali Köşger, bağımlılığa karşı aile yapısının eskisi gibi tekrar güçlendirilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini noktaladı.
Açılış konuşmalarının ardından İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse’nin moderatörlüğünü üstlendiği, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir İl Müftüsü Salih Sezik, İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ve İzmir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Erkuş’un konuşmacı olduğu panele geçildi. Konuşmaların ardından panelistlere İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in teşekkür belgesi vermesi ile panel son buldu.
Program öğleden sonra düzenlenen çalıştay ile devam etti. Oluşturulan üç çalışma grubunun, Bağımlılıkla Mücadelede Ne Durumdayız? Bağımlılıkla Mücadelede Ne Yapmalıyız? Bağımlılıkla Mücadeleyi Nasıl Yaparız? Başlıklarını ele almasıyla program sona erdi.