EğitimEn GüncelSağlıkSosyal

İKÇÜ’de Engelli Bireyler İçin Farkındalık Etkinliği

Muhabir: Beyza Şengül

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde Dünya Engelliler Günü kapsamında “Engellerden Daha Güçlüyüz” sloganıyla etkinlik düzenlendi

İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda, İKÇÜ Sosyal Hizmet Topluluğu, Avrupa Tıp Öğrencileri Topluluğu ve Toplumsal Duyarlılık Topluluğu’nun işbirliği ile düzenlenen etkinliğe İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Melike Tekindal, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Öztürk, ZİÇEV üyeleri ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

Farkındalık Oluşturmak Amaçlanıyor

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Melike Tekindal, 1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve her yıl 3 Aralık’ta çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Engelliler Günü hakkında bilgilendirme yaptı. Doç. Dr. Tekindal, ulusal ve uluslararası düzeyde özel gereksinime sahip bireylerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlamaları konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan bu özel günde eğitim, sağlık, çalışma hayatı gibi alanlarda fırsat eşitliği sağlanmasına ve farklılıklara saygı gösterilmesine, mekânsal erişim yanında teknoloji ve bilgiye erişimin bu bireyler için önemine dikkat çekmeyi hedeflediklerini söyledi. Bireylerin özel gereksinime sahip olmasının doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası nedenlerden kaynaklandığının bilgisini veren Doç. Dr. Tekindal, sosyo-kültürel, ekonomik ve toplumsal sebeplerin bu üç süreçte belirleyici olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Tekindal, kendini ‘normal’ olarak nitelendiren her bireyin her an özel ihtiyacının ve engel durumunun olabileceğini hatırlatarak sözlerini noktaladı. 

Engellilere Dair Farkındalığı Arttırmak Çok Önemli

ZİÇEV’i, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde ağırlamaktan duydukları mutluluğu dile getirerek sözlerine başlayan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş, “farkındalığı ön plana çıkarmış bir vakıf olan ZİÇEV’İN, ‘Farkındayız Farklıyız’ mottosuyla faaliyet gösteren üniversitemizin misafiri olarak engelliliğe dair farkındalığın etkili bir şekilde sergilenmesini sağlamasından dolayı yönetim olarak çok mutluyuz.” ifadelerini kullandı. Engelliliğin doğuştan gelebileceği gibi hayat içerisinde sonradan da oluşabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Akbaş, hiç kimsenin gelecekte ne durumda olacağını bilemeyeceğini vurguladı. Prof. Dr. Akbaş, “Hepimizin ailesinde bir veya birden çok özel ilgiye ihtiyacı olan yakını bulunuyordur. Onlar, bizim katkımızı, yardımımızı ve kendileri için hareket etmemizi bekliyorlar. Dolayısıyla bu farkındalığı mümkün mertebe arttırmamız çok önemli. Elimizden ne geliyorsa, toplum içerisinde hangi konumda bulunursak bulunalım bunu yapabilmemiz gerekiyor.” diye konuştu. 

Engelli Gençlere Haftanın Beş Günü Hizmet Veriyoruz

Konuşmasına, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) hakkında bilgi vererek başlayan ZİÇEV İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Öztürk, genel merkezi Ankara’da bulunan ZİÇEV’in 40 yıllık bir tarihi olduğunu, 14 ilde 500 şubesi bulunduğunu, Çiğli’de yer alan İzmir şubesinin ise 26 senelik bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. “Engelli gençlere haftanın beş günü hizmet veriyoruz. Onları hayata hazırlamaya gayret gösteriyoruz. Onların kaliteli zaman geçirmelerine ve ailelerine zaman kalmasına imkân sağlıyoruz.” diyen Öztürk, engelli gençlerin halk eğitim öğretmenlerinin desteğiyle folklor, resim, beden eğitimi, el sanatları, drama gibi farklı branşlarda günlerini en verimli şekilde geçirmelerine zemin hazırladıklarını belirtti. “Engelli gençlerimizin neler yapabildiklerini birazdan sizler de göreceksiniz, bu muhteşem ana şahit olacaksınız” diyen Öztürk, etkinliğe katılım gösteren herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Etkinlik, ZİÇEV’in tanıtım slaytının gösterilmesinden sonra, ZİÇEV Dans Grubu’nun düzenlediği dans gösterisi ve halk oyunları ile devam etti. Ardından, engelli öğrencilerin şiir okuma ve şarkı söyleme programı ile süren etkinlik, ZİÇEV’li gençlere İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Akbaş’ın hediyelerini takdim etmesiyle son buldu.