AkademiEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de Mimar ve Mühendisler Zirvesi

Haber-Fotoğraf: Ali Yaman

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde 6. Mimar ve Mühendisler Zirvesi düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda, İKÇÜ Mühendislik Topluluğu ile İzmir Üniversiteli Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) tarafından düzenlenen programa İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydoğan Savran, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Çevik, Genel Sekreter Nurettin Memur, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Başkanı Bilal Saygılı ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Köse, İKÇÜ’lü gençlerin düzenlediği organizasyona ev sahipliği yapmaktan ve katılımcıları üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. “Öğrencilerimizin böylesi organizasyonlarda gönüllü olmaları ve etkinliği baştan sona kendilerinin planlaması takdire şayan. Akademik yaşamın hemen başında bu türden programları düzenlemenin gelecek için önemli deneyimler oluşturduğunun altını çizmek istiyorum.” diyen Rektör Köse, üniversite yönetimi olarak öğrencilerin eğitim hayatlarındaki tüm süreçlerin içinde olmalarını önemsediklerini ifade etti. Öğrencileri geliştirecek bütün adımları desteklediklerini söyleyen Rektör Köse, toplumun tüm kesimleri ile yapılacak işbirliklerini ve sektörel paylaşımları değerli bulduklarını vurguladı. 

Milli Teknoloji Hamlesinde Genç Mühendisler Bayrağı Daha Yukarılara Çıkarmalı

Gençlere seslenen İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, stratejik hedeflere katkıda bulunma açısından mühendislik ve mimarlık alanının hayati öneme sahip olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin başta savunma sanayi olmak üzere teknoloji liginde oyun kurucu haline geldiğini, bu doğrultuda genç mühendislerin milli teknoloji hamlesinde hedefe doğru ilerleyen mühendislerden alacakları bayrağı daha yukarılara çıkarmaları gerektiğini vurguladı. Rektör Köse, “Biz, insanlığa hizmeti ibadet kabul eden bir medeniyetin evlatlarıyız ve bugünden yarına hazırlanan genç beyinler olarak sizler eğitiminizi bu bilinç ile sürdürmelisiniz. Her alanda liderliği vizyon edinmeli, temel değerlerimizle donanmış bireyler olarak hayal etmekten, başarıyı arzu etmekten vazgeçmemelisiniz. Üniversite olarak biz, ülkemizin geleceğine ve güçlü Türkiye idealimize katkı veren herkesi doğal paydaşımız görüyor, tüm imkanlarımızla onların yanında olmaya gayret ediyoruz. Sorunlar karşısında ümitsizliğe kapılan, mücadeleden hemen vazgeçen ve sürekli şikâyet eden bireyler yerine sorun çözen, canı değerli gören ve memleketin derdi ile dertlenen nesiller yetiştirmeye çalışıyoruz.” diye konuştu. 

Üniversite Olarak Güçlü Bir Girişimci Kültürü Oluşturduk

İKÇÜ’de güçlü bir girişimci kültürü oluşturduklarını dile getiren Rektör Köse, öğrenci projeleri konusunda İKÇÜ’nün başarılarından da söz etti. Rektör Köse, “Geçtiğimiz hafta açıklanan TÜBİTAK 2209 – A ve 2209 – B proje kategorilerinde öğrencilerimiz geçen yıl gösterdikleri başarının üzerine çıkarak İzmir’de 2. Sıraya yerleşmiş durumda. Önceki yıl kabul edilen 40 projeyi bu sene 58’e çıkarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. “Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında desteklenen proje sayısı ile Türkiye’de 10.sıraya yerleştik. URAP Sıralamasında önceki yıla göre 4 sıra yükselerek Türkiye’de 35. Sıraya çıktık ve yükselişimizi sürdürdük. 2010 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında yine ilk 3’te yer aldık.” İfadelerini kullandı. Büyüyen değil gelişen bir üniversite anlayışıyla ilerlediklerinin altını çizen Rektör Köse, yaptıkları planlar doğrultusunda yönettikleri gelişme sürecinde öğrencilerin de gayretleriyle ortaya bir sinerji çıktığını, bunun da hep birlikte büyük idealleri başarmaya götüreceğini kaydetti. “Birlik olduğumuzda, aynı hedefe baktığımızda hayallerimizi gerçeğe dönüştürebiliriz. Ülkemizin geleceği açısından mühendislik alanının değerini biliyoruz ve bu türden organizasyonlarla daha iyi yetişmiş bir mühendis ordusunun bizi daha güçlü kılacağının farkındayız.” diyen Rektör Köse, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.  

Açılış konuşmalarının ardından söyleşiye katılan Saygılı Rulman Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı, mühendis gözüyle iş hayatında başarılı olmanın yolları üzerine bilgi ve birikimlerini gençlerle paylaştı. Zirve buluşması, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Doğanay tarafından verilen “Dünyaya Liderlik Eden Tıbbi Görüntüleme Cihazlarının Türkiye’de Üretilmesi” İZKA İnşaat adına zirveye katılan İş Geliştirme Koordinatörü Merve Kaya’nın  “Yeni Dünya Düzeni” sunumu ve NORM Cıvata Kalıp Tasanm Kıdemli Uzmanı Tayfur Yavuzbarut’un “Bir Mühendisin Endüstride Karşılaşabileceği Muhtemel Zorluklar” söyleşileriyle tamamlandı.