AkademiEn GüncelİKÇUKültür - Sanat

İKÇÜ’nün Smyrna Agorası Kazısında Asırlık Seramikler Bulundu

Muhabir: Ali Yaman

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından yürütülen İzmir’deki Smyrna Agorası kazılarında 400 yıl önce Avrupa’dan İzmir’e getirilmiş seramik yemek takımları bulundu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Bölümü tarafından yürütülen ve Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Ersoy’un kazı heyeti başkanı olduğu Smyrna Antik Kenti kazılarında 17’inci ile 19.’uncu yüzyıllar arasında Osmanlı sofralarında kullanılmış, İtalya, İngiltere, Fransa, Belçika ve Hollanda’dan getirilmiş seramik yemek takımları ve fincanlar bulundu. Konuyla ilgili açıklamalar yapan Doç. Dr. Akın Ersoy, yapılan son kazıların ardından Smyrna’da Helenistik Çağ’dan Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar olan uzun bir dönemden kalma kalıntılara ulaştıklarını; Smyrna’nın tarihinin ve kültürel mirasının sadece Antik Çağ’a ışık tutmadığını, ardından gelen dönemleri de aydınlattığını belirtti. 400 yıl önce Avrupa’dan İzmir’e getirilen yemek takımlarının bunun en büyük kanıtı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ersoy: “Bu objeler içinde 17. Yüzyıldan 20. Yüzyıl başına kadar İzmir Limanı’na ulaşmış Avrupa seramikleri de yer alıyor. Son yıllarda İzmir’in her noktasında yaptığımız kazı çalışmalarında Osmanlı arkeolojisine dair çok sayıda objeye ulaşıyoruz.” dedi.