İKÇÜ’de Hemşireler Günü Coşkusu
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ)’nde, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi tarafından 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü programı düzenlendi
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ile Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü’nü, ortaklaşa düzenledikleri ve 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden hemşirelerin anısına İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndaki Çelenk Koyma Töreni ile başlayan ve çeşitli etkinliklere sahne olan bir programla kutladı.
Akreditasyon Belgesi Takdim Edildi
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Hemşirelik Bölümü Lisans Programının Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından yetkilendirilen Hemşirelik Eğitim Programları Akreditasyon ve Değerlendirme Derneği (HEPDAK) tarafından Nisan ayında iki yıl süreyle akredite edilmesi münasebetiyle İKÇÜ Hekim Hacı Paşa Konferans Salonunda düzenlenen Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni’ne İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhsin Akbaş ile Prof. Dr. Süleyman Akbulut, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, İKÇÜ SBF Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Eğitim Programları Akreditasyon ve Değerlendirme Derneği (HEPDAK) Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Melek Benligül ile öğretim üyeleri, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Aldığınız Eğitimi Dürüstlükle Taçlandırmalısınız
Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni’nde konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin İKÇÜ’nün 14 fakültesi içerisinde özel bir yeri olduğunu; Hemşirelik Bölümü’nün ise kuruluşundan bu yana ülkenin sağlık hizmetlerine en değerli katkıları sağlayan bölümlerin başında geldiğini belirtti. Hemşirelik Bölümü akreditasyon sürecinin başarı ile sonuçlanmasının eğitim-öğretimde bir kalite standardına ulaşıldığının göstergesi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Köse, öğrencilerin mezun olduktan sonra hizmet için sağlık birimlerine gittiklerinde bunun ne anlama geldiğini daha iyi kavrayacaklarını ifade etti. Hizmette kalite kadar dürüstlüğün de önemli olduğuna değinen ve hemşire adayı öğrencilere seslenen Prof. Dr. Köse, “En değerli sermayeniz dürüstlük olmalıdır. Çünkü dürüstlüğünü kaybeden her şeyini kaybeder. Burada aldığınız kaliteli eğitimi sahada dürüstlükle taçlandırırsanız milletin ve insanların gönlünde taht kurarsınız ve önünüz her zaman açık olur” diye konuştu. Kalitenin işareti olan akreditasyon sürecinin başarı ile tamamlanmasından İKÇÜ adına büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Köse, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’ya, Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem’e, Hemşirelik Eğitim Programları Akreditasyon ve Değerlendirme Derneği (HEPDAK) Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman’a, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Melek Benligül’e ve emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
12 Yıllık Bir Program Olarak Akredite Olmanın Gururunu Yaşıyoruz
Hemşirelik Eğitim Programları Akreditasyon ve Değerlendirme Derneği (HEPDAK) Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, HEPDAK’ın kuruluş süreci ve çalışmaları hakkında bilgi vererek, akreditasyon çalışmalarını öğrencilerin daha iyi bir eğitim almaları ve topluma daha kaliteli hizmet veren profesyoneller yetişmesi için yaptıklarını söyledi. Pandemi dönemi ve ardından gelen deprem felaketi sonrasında yetişmiş hemşirelerin öneminin daha iyi anlaşıldığına değinen Prof. Dr. Kocaman, kalitesi tescil edilen İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü’nün pandemi döneminin zorlukları içerisinde yaptığı akreditasyon başvurusunu değerlendirerek, üniversite yönetimi, fakülte ve bölümün zorlu aşamalardan geçip bu noktaya gelmesinin takdirle karşılanması gerektiğini vurguladı. İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni’nin 12 Mayıs Hemşireler Günü’ne denk gelmesinden dolayı mutlu olduğunu ve Hemşirelik Bölümü’nün 2022 yılında başlayan akreditasyon sürecini tamamlamasının Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin hemşirelik mesleğinin gelişimi için yatırım yapılması yönündeki tavsiyeleri ile örtüştüğünü ifade etti. İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem ise, Hemşirelik Bölümü’nün İKÇÜ’nün açılan ve öğrenci alan ilk programlarından biri olduğunu hatırlatarak, bölümün 2011-2012 yılında 103 öğrenci ve 7 öğretim elemanı ile eğitim hayatına başladığının; akreditasyon belgesi aldıkları 12’inci yılda ise 791 öğrenci ve 40 öğretim elemanına ulaştıklarının bilgisini verdi. “İlk mezunlarımızı 2015 yılında vermiştik. Eğitim öğretime başladığımız yıldan itibaren 1256 öğrencimizi mezun ederek ulusumuzun sağlık sistemine kazandırdık. 12 yıllık bir eğitim programı olarak akredite olmanın gururunu yaşıyoruz” diyen Prof. Dr. Tokem, bölümün 2022 yılında başlayan akreditasyon sürecini anlatarak sözlerini noktaladı.
Akreditasyon Belgesi Takdim Töreni’nin ardından İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin düzenlediği, Sağlık Bilimleri Fakültesi akademisyenleri ve öğrencilerinin resimlerinin yer aldığı Resim Sergisi’nin açılışı yapıldı. İzmir’deki üniversitelerin hemşirelik öğrencilerinin katıldığı ve Ege Üniversitesi öğrencilerinin birinci, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin ikinci ve Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinin üçüncü olduğu bilgi yarışması gerçekleştirildi.
12 Mayıs Hemşireler Günü ana programına İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman, İKÇÜ SBF Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, İKÇÜ SBF Akreditasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hatice Yıldırım Sarı, Hemşirelik Eğitim Programları Akreditasyon ve Değerlendirme Derneği (HEPDAK) Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Türk Hemşireler Derneği İzmir Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru Melek Benligül ile öğretim üyeleri, idari personel ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Hemşireliği Özveri, Adanmışlık ve Sabır Kavramları ile Tanımlıyorum
12 Mayıs Hemşireler Günü ana programında konuşan İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, hemşireliğin hem mesleki hem de bağımsız gelişimini yakından takip ettiğini belirterek sözlerine başladı. Bilim ve teknolojinin dünya genelinde 80’li yıllardan itibaren hemşirelik mesleğine uyarlanmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Bulduklu, Türkiye’de ise aynı şartların 2000’li yıllardan sonra gerçekleştiğini ifade etti. “Bugün hemşireliğin profesyonel bir alan olarak tanımlanmasında mesleki müfredatının şekillenmiş olması, örgütlenmesi ve öğrencilerinin aynı standartta yetişiyor olması son derece önemli” diyen Prof. Dr. Bulduklu, Hemşirelik Bölümü’nün akreditasyon belgesi almasını, kalite standartlarına ulaşma açısından fakülteye ve bölüme ivme kazandıracak bir gelişme olarak değerlendirdi. Hemşirelik mesleğini özveri, sabır ve adanmışlık kavramları ile tanımladığını dile getiren Prof. Dr. Bulduklu, hemşirelikle özdeşleştirdiği bu kavramların yalnızca hizmet sunumu sırasında değil yaşamın bütün boyutlarında hatırlanması gerektiğinin altını çizdi. Hemşirelik mesleğinde iletişimin önemine de değinen Prof. Dr. Bulduklu: “Bir iletişimci olarak, hemşirelik mesleğinin iletişimle ilişkili bir eğitim anlayışına dönüşmesi gerektiği kanaatindeyim. Müfredatta iletişim dersleri var ama daha da zenginleşmeli; özellikle dijital medya okuryazarlığı başta olmak üzere, kişiler arası iletişim becerileri ve teknoloji aracılığı ile hizmet sunumu gibi konu başlıklarını içerecek derslerin müfredata dahil edilmesi lazım” şeklinde konuştu.
Ülkemize 1256 Nitelikli Hemşire Kazandırdık
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin 2023 yılı teması olan “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim Geleceğimiz” ile dikkatleri hemşirelik mesleğinin geleceğine yönelttiğini dile getirdi. Prof. Dr. Kaya: “Belirlenen tema, dünya genelindeki sağlık sistemlerini korumayı ve hemşirelik mesleğine yatırım yapılmasını öngörüyor. Bu, Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin küresel hedefleri arasında yer alıyor ve hemşire yetersizliğini karşılamak için 2030 yılına kadar gereken önlemlerin alınmasının gerekliliğine vurgu yapıyor. Ülkemizde de bu hedeflerle paralel olarak hemşirelik eğitiminin niceliğinin yanı sıra niteliğinin de geliştirilmesi amacıyla akredite programlarının sayısının arttırılmasına yönelik hedefler belirlenmiştir. Biz de çalışmalarımızı bu konuda yapılandırarak 2022 yılında başvurduğumuz akreditasyon sürecini tamamladık ve akredite bir program olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı. ICN’nin belirlediği tema doğrultusunda küresel sağlık sorunlarını ele alarak küresel sağlığı herkes için iyileştirme hedefiyle çalışan hemşireler yetiştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. Kaya, 2011-2012 eğitim-öğretim yılından beri eğitim vermekte olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün 1256 nitelikli hemşireyi ülkemize kazandırdığını kaydetti.
Hemşireliğe Yatırım, Sağlıklı Bir Topluma Yatırım Demektir
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasemin Tokem, İKÇÜ’nün 12 Mayıs Hemşireler Günü’ne ikinci defa ev sahipliği yaptığını hatırlatarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Tokem: “2015 yılındaki ev sahipliğimizde Meslekte 25. Yıl ödülü almıştım. 8 yıl sonra akreditasyon belgesi aldığımız bugün, benim için yine çok anlamlı bir gün oldu” dedi. Ülkelerin kaliteli sağlık bakım hizmeti verebilmesinde hemşirelerin çok önemli bir rolü olduğunu, pandemi ve ardından gelen deprem felaketi gibi zorlu süreçlerin deneyimlenmesinden sonra bunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Prof. Dr. Tokem, küresel sağlığı iyileştirmenin hemşirelik bakım hizmetlerini iyileştirmekten geçtiğini belirtti. Uluslararası Hemşireler Konseyi (ICN)’nin hemşireliği koruma, saygınlık kazandırma ve değer katmaya yönelik “Bizim Hemşirelerimiz, Bizim geleceğimiz” şeklinde belirlediği 2023 yılı teması çerçevesinde hemşirelik mesleğinin Türkiye’deki güncel durumunu değerlendiren Prof. Dr. Tokem, iş yükü fazlalığı, maaş durumu, beyin göçü gibi sorunlara yönelik olarak önlemler alınmasının gerekliliğinden bahsetti. Prof. Dr. Tokem: “Hemşirelerin özlük haklarının iyileştirilmesi, kaliteli eğitim almaları ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi küresel sağlık için bir zorunluluktur. Çünkü hemşirelerin mesleki gelişimleri için harcanacak para, akut ve kronik hastalıkların tanı, tedavi ve bakımına harcanacak paradan asla fazla değildir. Dolayısıyla hemşireliğe yatırım yapmak, sağlıklı bireylere ve sağlıklı bir topluma yatırım yapmak anlamına gelir, bu ise maliyet etkin bir yaklaşımdır” diye konuştu.