Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kaya Erasmus Ziyareti Deneyimlerini Anlattı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Erasmus+ Öğretim Elemanı Hareketliliği kapsamında Romanya’da bulunan Craiova Üniversitesi’ne yaptığı ziyarete ilişkin deneyimlerini paylaştı
İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ortak düzenlediği hizmet içi eğitim kapsamında Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Uygulama Laboratuvarında gerçekleşen programa bölüm akademisyenleri katıldı. İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya’nın, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum ile birlikte 30 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Erasmus+ Öğretim Elemanı Hareketliliği kapsamında Romanya’daki Craiova Üniversitesi’ne yaptıkları ziyarete ilişkin hem sosyal hem de akademik anlamdaki deneyimlerini paylaştığı program interaktif bir şekilde gerçekleşti.
Temel Sponsorumuz Erasmus’tu
Craiova Üniversitesi’ne yaptıkları yolculuğun temel sponsorunun Erasmus olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Dekan Prof. Dr. Derya Özer Kaya, 16. Yüzyılda yaşamış Hollandalı bilgin Desiderius Erasmus’un adıyla anılan, onun fikirleri çerçevesinde özellikle eğitim ve uluslararası ilişkiler alanlarında insanları birbirine yaklaştırmayı amaçlayan Erasmus+ öğrenci ve personel hareketlilik programı kapsamında gerçekleştirdikleri ziyaretle yeni anlaşmalar yapmayı ve işbirliklerini arttırmayı amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Kaya: “Üniversitemiz Erasmus projelerine oldukça aktif olarak devam ediyor. Bizim de bölüm olarak yurtdışındaki üniversitelerle birtakım anlaşmalarımız var. Belli sayıda olan bu anlaşmaların daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Ben aslında, yeni bir anlaşma yapabilir miyiz? Sorusundan hareketle bu yola çıktım. Craiova Üniversitesi anlaşma yaptığımız ilk üniversitelerden biriydi, ilişkilerimizi güçlendirmek ve işbirliğimizin çerçevesini genişletmek adına bir ziyaret gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.
Yalnız Bölümümüzü Değil Fakültemizi ve İKÇÜ’yü Temsil Ettik
Bir yolculuğun keyifli ve anlamlı olmasının, iyi bir yol arkadaşına sahip olmakla mümkün olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Romanya yolculuğundaki yol arkadaşı Doç. Dr. Sevtap Günay Uçurum’a teşekkür ederek konuşmasını sürdürdü. “Biz sadece iki kişi yola çıkmadık aslında, bölümümüzün siz değerli öğretim elamanları da yanımızdaydınız” diyen Prof. Dr. Kaya, büyük bir ekip olduklarının bilincinde olarak yalnızca Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü değil, Sağlık Bilimleri Fakültesi’ni ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’ni de temsil ettiklerini söyledi. Yolculuklarının Romanya’nın başkenti Bükreş’te başladığını aktaran ve Bükreş ile Craivo şehirlerine dair izlenimlerini fotoğraf kareleri üzerinden anlatan Prof. Dr. Kaya: “Bir günümüzü geçirdiğimiz Bükreş, 2.1 milyon nüfusu olan ve 2050 yılında önemli bir finans merkezi olacağı söylenen bir şehir. Bükreş, Romence’de ‘Neşe’ anlamına geliyor. İki dünya savaşı arası dönemde şehrin zarif mimarisi, Bükreş’e ‘Doğunun Paris’i’ veya ‘Küçük Paris’ lakabını kazandırmış. Ancak savaşlar görmüş ve 1977 yılında büyük bir deprem yaşamış bir şehir aynı zamanda. Bu sebeple bizim Türkiye’den geldiğimizi anlayan Bükreş’liler Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle geçmiş olsun dileklerinde bulunup acımızı paylaştıklarını ifade ettiler. Bükreş’te mimari anlamda güzel ve estetik binalar çoğunlukta ve bu yapıların çoğu eski. Sokakları çok temiz ama dikkatimizi çeken en önemli şey finans merkezi olarak kabul edilen bu şehirde çok sayıda evsiz insanın olmasıydı. Amerika’da bile bu kadar evsiz görmemiştim” diye konuştu. Bükreş’ten Craiova’ya 3 buçuk saatlik bir tren yolculuğu ile ulaştıklarını aktaran Prof. Dr. Kaya, yol boyu uçsuz bucaksız ve sapsarı kanola tarlaları ile karşılaştıklarını anlattı. 200 bin nüfuslu Craiova’nın daha sakin ve küçük, derli toplu, düzenli bir şehir olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, şehrin her yerinde neredeyse adım başı kiliseye rastladıklarına ve insanların duygu, düşünce ve yaşam tarzlarını genellikle duvar resimleri ile yansıttıklarına değindi.
Craivo Üniversitesi’nde 3 Gün Boyunca Eğitim Verdim
Craiova Üniversitesi’nde kendilerini, Fizik Eğitimi ve Spor Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Danoiu Mircea’nın karşıladığını aktaran Prof. Dr. Derya Özer Kaya, “bizimle her adımda ilgilenip destek oldular, yurt dışı gezilerimizde görmediğimiz bir tavırdı bu. Çünkü normalde bu tür ziyaretlerde size bir program verirler ve genelde kimse sizinle ilgilenmez” dedi. Craivo Üniversitesi’nde öğretim elemanlarına ve öğrencilere 3 gün boyunca kurs programı dahilinde eğitimler verdiğini belirten Prof. Dr. Kaya, ‘herkes bir sporcudur’ konseptiyle, Airstoteles’in kurucusu olduğu Peripatetik Ekol düşünürleri gibi hareket ederek ders anlatmasının ilgiyle karşılandığını aktardı. Prof. Dr. Kaya: “Oradaki hocalar ‘bu konsept sizin yaklaşımınız mı?’ Diye sordular, ‘biz her kişi bir fizyoterapisttir, herkes bir sporcudur’ yaklaşımını benimsediğimiz için derslerde de hareketli yaşam tarzını vurgulamak istiyoruz. İster yaşlı, ister genç olalım; spor yapalım veya yapmayalım bir vücuda sahip olduğumuz için, onun işlerliğinin hayatın her alanında devam ettirilmesi ve bunun vurgulanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Akademisyenlerden Bazıları ‘Ben Proje Kraliçesiyim’ Diyor
Craivo Üniversitesi Fizik Eğitimi ve Spor Fakültesi’nin laboratuvar olanaklarını da anlatan Prof. Dr. Derya Özer Kaya: “Şu an sınırlı bir laboratuvar imkanları olmakla birlikte yaklaşımları gayet güzel. Bizim laboratuvarlarımıza kıyasla daha küçük ve sınırlı ancak oldukça pahalı cihazlara sahipler. Okulla birlikte araştırma yürüttükleri başka bir merkez var, beni asıl etkileyen bu merkezin mantığı oldu. Üniversite bir araştırma merkezi kurmuş ve burada 12 fakültenin her birinin bir laboratuvarı bulunuyor. Fakülteler arasında disiplinlerarası çalışma ve işbirliği olanağı sunan bu merkez, hafta sonu da dahil günün 24 saati açık durumda” diye konuştu. Craivo Üniversitesi Fizik Eğitimi ve Spor Fakültesi’nin elle yapılan uygulamalarda kendilerinden çok daha geri olduğunu ama proje ve işbirlikleri konusunda oldukça gelişmiş bir işleyişe sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kaya: “Herkes, her an bir başka ülke üniversitesiyle işbirliği içerisinde. Burada, yerleşmiş bir uluslararası proje yürütme mantığı var. Hatta tanıştığımız akademisyenlerden bazıları ‘ben proje kraliçesiyim’ diyor, neden diye sorduğumuzda ise yaptıkları projelerden bahsediyorlar. İKÇÜ’de de aynı mantığı yerleşik kılmak için çalışmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.