AkademiEğitimEn GüncelİKÇU

İKÇÜ’de TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları Bilgi Günü Düzenlendi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Proje Genel Koordinatörlüğü ve Mühendislik Topluluğu tarafından TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları Bilgi Günü düzenlendi

İKÇÜ Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda, TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları hakkında bilgi vermek amacıyla düzenlenen ve TÜBİTAK Kıdemli Başuzmanı Dr. Güliz Sütçü’nün konuşmacı olduğu programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut, Proje Genel Koordinatörü Doç. Dr. Levent Aydın, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

Başarılar Proje Eğitimlerimizin Bir Yansıması 

Programın açılış konuşmasını yapan Proje Genel Koordinatörü Doç. Dr. Levent Aydın, İKÇÜ’nün ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki önemli başarılarına katkıda bulunmak için çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. “Üniversitemiz, uluslararası standartlara uygun eğitim ve araştırma olanakları sunarak öğrencilerimizin ve araştırmacılarımızın potansiyellerini en üst düzeye çıkarma hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam etmektedir” diyen Doç. Dr. Aydın, İKÇÜ öğrencilerinin 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı’ndaki geçmiş dönem başarılarından söz ederek konuşmasını sürdürdü. Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun yayınlamış olduğu üniversite yıllık izleme ve değerlendirme raporlarına göre İKÇÜ öğretim elemanlarının yayın başarısına da değinen Doç. Dr. Aydın, ayrıca Avrupa Komsiyonu’nun 2023 yılı Erasmus+ programı teklif çağrısına İKÇÜ’den 24 proje başvurusu yapıldığını, projeler için talep edilen hibe miktarının ise 5 milyon Euro’nun üzerine çıktığını aktardı. Yine bu yıl içerisinde İKÇÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Utku Kürşat Ercan’ın Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü (TÜBA-GEBİP)’nü aldığını hatırlatan Doç. Dr. Aydın, bütün bu süreçlerde sağlanan başarının, üniversitenin ilgili koordinatörlükleri tarafından organize edilen yoğun proje eğitimlerinin bir yansıması olduğunu söyledi. 

67 Ülke ve 98 Kurum ile İşbirliğimiz Var

TÜBİTAK Uluslararası İşbirliği Daire Başkanlığı İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü Kıdemli Başuzmanı Dr. Güliz Sütçü, TÜBİTAK tarafından yürütülen uluslararası işbirlikleri programlarını tanıtıcı bir sunum yaptı. İkili ve Çoklu İlişkiler Müdürlüğü’nün ülkeler ve kurumlar arasında ikili ve çok taraflı işbirlikleri yapmak üzere çalışmalar yürüttüğünü açıklayan Dr. Güliz Sütçü, kurumun bu kapsamda uluslararası organizasyonlarda yer almak, bilim diplomasisi faaliyetlerinde bulunmak ve bilim diasporasına yönelik faaliyetler yapmak gibi amaçları bulunduğunu da sözlerine ekledi. “Şu anda 67 ülke ve 98 kurum ile işbirliğimiz var. Yani bu, 1 ülkedeki 1’den fazla kuruluşla işbirliği yaptığımız anlamını taşıyor” diyen Dr. Sütçü, işbirliği anlaşmalarının mütekabiliyet esasına göre yapıldığını, ikili anlaşmalar sonucu ortak çağrıya çıkılması durumunda sürecin iki tarafın da kendi araştırmacısını desteklemek üzere yürütüldüğünü aktardı. Uluslararası Bilimsel ve Teknolojik İşbirliğini; “ikili işbirlikleri”, “çoklu işbirlikleri”, “uluslararası organizasyonlar”, “bilim yılları” ve dünyaca ünlü Türk bilim insanlarını Türkiye ile buluşturmak üzere yürütülen “bilim diasporası” olmak üzere beş başlık altında sınıflandırdıklarını kaydeden Dr. Sütçü, yıllara göre ikili işbirliği çağrıları hakkında da istatistiki veriler sundu. Son olarak ikili ve çoklu anlaşmalar kapsamında desteklenen gider kalemleri ile ilgili bilgi veren Dr. Sütçü, TÜBİTAK internet sayfası üzerinden proje çağrılarına ve başvuruya açık programlara nasıl ulaşılacağını anlatarak konuşmasını noktaladı.

TÜBİTAK Uluslararası Destek Programları Bilgi Günü, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Akbulut’un TÜBİTAK Kıdemli Başuzmanı Dr. Güliz Sütçü’ye teşekkür belgesi takdim etmesi ile birlikte sona erdi.