AkademiEğitimEn GüncelİKÇUSağlıkSosyal

İKÇÜ Tıp Fakültesinde Coşkulu Mezuniyet

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı mezuniyet coşkusu yaşandı

İKÇÜ Tıp Fakültesi’nin 7. Dönem mezunu 168 hekimin mesleğe ilk adımını attığı törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Demokrasi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dirim Mete, İKÇÜ Genel Sekreteri Nurettin Memur ve İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal ile İKÇÜ Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı Mehmet Ali Malas, Yargıtay Üyesi Mustafa Uslu, İzmir Adli Tıp Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tokdemir, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, Dekanlar, Dekan Yardımcıları, Başhekimler, Başhekim Yardımcıları, Enstitü Müdürleri, Bölüm Başkanları, akademik ve idari personel ile öğrenci aileleri katıldı. 

Ülkemizin Sağlık Sistemine Katılan Nitelikli Hekimlersiniz 

Zorlu bir eğitim öğretim sürecinin ardından hayatlarının en mutlu ve gururlu günlerinden birini yaşayan İKÇÜ’lü hekimleri tebrik ederek konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Tıp eğitiminin zorluklarına ek olarak, COVID-19 gibi küresel bir felaketi virüsün kol gezdiği ortamlarda deneyimleyen mezun öğrencilerin, gelinen noktada ülkemizin sağlık sistemine sürecin kahramanları ve nitelikli hekimler olarak katıldıklarını belirtti. Mezun öğrencilere, İKÇÜ’de aldıkları eğitimin sonucunda eleştirel düşünmeyi bilen, araştırma becerisi kazanmış, özgüveni yüksek ve etik değerlere bağlı birer hekim olarak mesleki hayata atılacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Bulduklu, “Sizler, topluma karşı sorumluluk taşıyan kutsal bir mesleği icra edeceğinizi ve gelişim, değişim ve yenilikleri sürekli takip etmek zorunda olduğunuzu kesinlikle unutmamalısınız” dedi. 

İKÇÜ Diploması Size Gönüllere Dokunma Sorumluluğunu Yüklüyor

Ülkemizin sağlık alanında yakaladığı ivmenin İKÇÜ’lü hekimlerin katkılarıyla daha da yukarılara çıkacağına inandığını söyleyen Prof. Dr. Bulduklu, hekimlik mesleğinin esas unsurunun insan olduğunu ve insanı sevmeden bu mesleğin icra edilemeyeceğini vurgulayarak, mezunlara önce insanı sevmelerini ve işlerini bir ibadet anlayışı ile yapmalarını tavsiye etti. Prof. Dr. Bulduklu, “İnsanı sevdiğinizi göstermenin en iyi yolu, kuşkusuz iyi iletişim kurmak ve onu saygı duyduğunuza ikna ekmektir. İnsanların zor anları, kuşkusuz tam iyilik hallerinin tehdit altında olduğu zamanlardır ve bu zamanlarda onların hayatına dokunan hekimler, minnet ve şükran duygusunun esas muhatabı olmaktadırlar” ifadelerini kullandı. İKÇÜ’lü hekimlere bir iletişimci olarak tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Bulduklu, mezunlardan her hastanın eşsiz bir kişilik olduğunun ve gönüllü olarak hekim karşısına gelmediklerinin farkında olmalarını istedi. Etkili bir tedavinin önce göze, sonra söze ve nihayetinde de terapi ya da reçeteye bağlı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bulduklu, “Aldığınız diploma sizin hastaya fiziksel temasınız için ruhsat veriyor ama İKÇÜ diploması size gönüllere dokunma sorumluluğunu yüklüyor. Bilgiye bu denli hızlı erişilebilen çağımızda, iyi birer iletişimci olmanın sizi farklı kılacağını tekrar hatırlatıyor, mezuniyetinizi kutluyorum” şeklinde konuştu. 

Sağlık Alanında Önemli Başarılara İmza Atacaksınız

COVİD-19 pandemisi ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerde fedakârca mücadele eden hekimlere ve sağlık çalışanlarına teşekkür ederek sözlerine başlayan İKÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal, bu mücadeleler sırasında kaybedilen tüm hekimlere, sağlık çalışanlarına ve öğrencilere de Allah’tan rahmet diledi. Bu yıl yedinci mezunlarını veren İKÇÜ Tıp Fakültesi’nin dünya tıp tarihi açısından zengin bir bölgenin merkezinde bulunduğunu hatırlatan ve mezunlara seslenen Prof. Dr. Topal, “Coğrafyamız tarih boyunca insan sağlığına önemli katkılarda bulunan hekimler yetiştirmiştir. Sizler böyle bir coğrafyada ve tarihsel süreçte hekimliğe adım atmaktasınız. Coğrafyamızın örnek hekimlerinin yaptığı gibi sizlerin de sağlık alanında önemli başarılara imza atacağınıza inanıyoruz” dedi. 2010 yılında kurulan, 2011-2012 Eğitim-Öğretim yılında 103 öğrenci ile eğitime başlayan ve ilk mezunlarını 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında veren İKÇÜ Tıp Fakültesi’nin tıp alanında öncü bir kurum olduğunu kaydeden Prof. Dr. Topal, eğitim programlarının ise öğrencilere özverili bir akademik ve klinik deneyim sunmayı amaçladığını belirtti. 

Akredite Edilen İlk Tıp Fakültesiyiz

Tıp Fakültesi olarak İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte kullanım protokolünden Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile iş birliği uygulama protokolünden aldıkları güçle bilimin önderliğinde özgün düşünceyi yücelten bir eğitim verdiklerini aktaran Dekan Prof. Dr. Fatih Esad Topal, “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Saffet Köse’nin sıklıkla dile getirdiği gibi ‘deneyim ile dinamizmi birleştiren’ bir fakülteyiz. Mezuniyet öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartlarını karşılayan fakültemiz 2019 yılında yapılan değerlendirme sonucu 2025 yılına kadar akredite edildi. Böylece Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile afiliasyon yapılarak kurulan Tıp Fakülteleri içerisinde, akreditasyon belgesi alan ilk Tıp Fakültesi olmanın gururunu yaşadık. Ayrıca URAP sıralamasında 2000 sonrası kurulan üniversiteler içinde 2. Sırada bulunan üniversitemiz ve fakültemiz, İzmir ilinde Tıp fakülteleri içinde uluslararası indekslerde yayınlanan yayın sayısı bakımından birinci, proje sayısı bakımından 2’inci olarak önemli bir başarıya imza atmıştır” diye konuştu.  

Vicdanınız, Kalbiniz Rehberiniz Olsun

Tıp Fakültesi hocalarına seslenerek “Mezuniyetlerini kutladığımız genç meslektaşlarımızın nitelikli mezuniyeti sizlerin eseridir” diyen ve göstermiş oldukları özverilerden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Topal, maddi ve manevi desteklerini eksik etmeden evlatlarını bugünlere getirmelerinden dolayı da öğrenci ailelerini tebrik etti. Son olarak mezunlara “İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Genç Hekimleri, Meslektaşlarım” şeklinde hitap eden Prof. Dr. Topal: “Aldığınız eğitim, öğretim ve sahip olduğunuz üstün meziyetler ile her zorluğun üstesinden geleceğinize inanıyorum. Mesleğinizi icra ederken kendinizi yenileyebilmenizi, sürekli gelişime açık olmanızı ve bunu sürdürebilmenizi tavsiye ederim. Sizler topluma örnek ve önder olabilecek biçimde yetiştirildiğinizi unutmayın. Mesleğin gereklerine ve saygınlığına uygun davranın.  Vicdanınız, kalbiniz rehberiniz olsun. Yolunuz açık olsun” ifadelerini kullandı. 

Hiç Tanımadığımız, Bilmediğimiz Hayatlara Dokunacağız

Fakülte birincisi olarak mezuniyet kütüğüne plaket çakan Dr. Alara İlksen Topuz yaptığı mezuniyet konuşmasında 6 yıllık yorucu eğitim öğretim yolculuğunu nihayete erdirip mezun olmalarından dolayı mutluluğunu paylaştı. Topuz, “Bizlerin 6 yıllık yolculuğu elbette ki zordu, sabır ve özveri gerektiriyordu, hatta gençliğimizden ödün istiyordu. Ancak bizler 6 yıl önce ilk kez beyaz önlüğümüzü giyip bu yola çıktığımız günden itibaren tüm zorlukları göğüsleyip kararlılıkla bugüne gelmeyi başardık. Fakültede geçirdiğimiz yıllar boyunca eminim hepimizin yapacağı meslekle ilgili ‘Acaba doğru yolda mıyım’ diye sorguladığı, ‘Verdiğim bu emeklerin karşılığını alabilecek miyim?’ diye durup düşündüğü anlar olmuştur. Ancak bu karmaşık duygular içindeyken hiç tanımadığımız ve bilmediğimiz hayatlara dokunacak olmak, insanlar için çok önemli soruların cevabı olabilme ihtimali bizi bu düşüncelerden uzaklaştırıp içtenlikle yola devam etmemizi sağladı” şeklinde konuştu. Hekimlik sanatını icra edebilmek için hayat boyunca okumak, çalışmak her yeni hastayla kendilerine bir şey katmanın bundan sonraki asli görevleri olacağını söyleyen Topuz, kutsal bir meslek olan hekimliğin büyük sorumluluklar ve fedakarlıklar gerektirdiğinin bilincinde olduklarını belirtti. Topuz, “Eğitimimiz süresince bizlere emek veren, yol göstericilik yapan, deneyim ve birikimlerini bizlerle paylaşan fakültemizin çok değerli ve seçkin hocalarına sonsuz şükranlarımızı sunuyor, başta kendi annem ve babam olmak üzere tüm sevgili ailelerimize koşulsuz olarak her durumda yanımızda oldukları için sonsuz teşekkürler ediyorum. Genç hekim arkadaşlarıma ise mesleklerinde başarı ve hepsine hayallerindeki yaşamı diliyorum” diyerek konuşmasını noktaladı. 

İKÇÜ Tıp Fakültesi mezuniyet töreni açılış konuşmalarının ardından, dereceye giren öğrencilere plaket ve belge takdimi, mezun öğrenciler anısına fakülte kütüğüne plaket çakılması ve diplomaların takdiminden sonra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Esad Topal’ın eşliğinde Hipokrat andını okuyan mezunların kep atmasıyla birlikte sona erdi.