En GüncelGenelİKÇUTeknoloji

EFE’de Hedef Yüzde Yüz Yerlilik

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Elektrikli Araç ve Ar-Ge Topluluğu bünyesinde çalışmalarına aralıksız devam eden İKÇÜ Team EFE’yi atölyelerinde ziyaret etti.

İKÇÜ Team EFE üyeleriyle tek tek sohbet eden ve İKÇÜ’nün elektrikli arabası EFE’de ulaşılan son aşama ile ilgili bilgi alan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse’ye, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Bulduklu ve SKS Başkanı Öğr. Gör. Dr. Yeliz Doğru eşlik etti. TEKNOFEST’e ilk kez katıldıkları 2021 yılından bu yana, 1 milyon katılımcının arasından sadece yüzde 1’inin finalde yarışmaya hak kazandığını; EFE’nin de yüzde 1’lik dilime girdiğini ve finalistler arasında yer aldığını anlatan Takım Kaptanı Emre Sığırcı, yeni hedeflerinin EFE’yi, tüm parçalarıyla yüzde yüz yerli hale getirmek olduğunu belirtti.

Hedef “En İyi Yerli Tasarım” Ödülü

2024 yılında yapılacak olan Efficiency Challenge Elektrikli Araç yarışları için EFE’deki yerli parça sayısını 3’ten 10’a çıkardıklarını aktaran Kaptan Sığırcı, “Aracımızın üzerinde TEKNOFEST tarafından belirlenen 12 adet temel parça var. Bunların tasarımını, analizlerini ve üretimlerini biz yaptığımız takdirde yerlilik sticker’ı alıyoruz. Yarışmaya katılabilmek için ise 2 adet yerli parça yapılması yeterli. EFE’nin ilk yılında bu sayı 3 iken, bu sayıyı 10’a yükselttik. Bu da yüzde 83 gibi iddialı bir yerlilik oranına ulaştığımız anlamına geliyor. Amacımız 2024 yarışlarında En İyi Yerli Tasarım Ödülünü almak” dedi. 2022 Körfez pistindeki yarışlarda verimlilik kategorisinde 120 takım arasından 9’uncu olduklarını ve başarı çıtasını her geçen gün yükselttiklerini belirten Takım Kaptanı Sığırcı, İKÇÜ’de bir “Team EFE” kültürünün oluştuğunu ve her yıl aralarına yeni katılan ekip üyeleriyle bu kültüre katkıda bulunduklarını aktardı.

Güçlü Bir Mühendislik Fakültesi Alt Yapısına Sahibiz

EFE’yi bu noktaya taşıyan başarı azminin takdire şayan olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Köse de çalışmada katkısı olan akademik danışmanlarla birlikte, sponsorluk desteği sağlayan firmalara da teşekkürlerini iletti. Rektör Prof. Dr. Köse,  “Yerli teknoloji, Türkiye Yüzyılı’nın inşasında çok önemli. Teknolojiyle ilgilenen, yeni ve inovatif çalışmalar ortaya koyan gençlerimizin ürettiği ve geliştirdiği proje ve ürünler, gelecekte ülkemizin yerli ve milli teknoloji üretimine çok büyük katkılar sağlayacak. Biz de milli sermayeyi korumak ve kalkındırmak adına gençlerimizi teşvik etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Güçlü bir Mühendislik Fakültesi alt yapısına sahibiz. Her geçen gün de daha da güçlendiriyoruz. EFE Team ile birlikte, mühendislik öğrencilerimizin oluşturduğu, örnek başarılara imza atan diğer takımlarımızı görmek bizleri heyecanlandırıyor. İnanmak başarmanın yarısıdır. Sizler ilk baştan beri inandınız ve aylarca büyük bir özveri ile gece gündüz demeden çalıştınız. Yolunuz ve bahtınız açık olsun” şeklinde konuştu.